Mitä tapahtuu? Yota ei otakaan käyttöön Sailfishiä – Jollalta ensi viikolla merkittävä julkistus

Nyt menee tilanne jännäksi. Nimittäin hiljaittain uutisoimamme artikkeli Yotan ja Jollan yhteistyöstä Sailfish-käyttöjärjestelmän osalta ei vaikuttaisi sittenkään pitävän paikkaansa. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että lähteenä koko jutulle toimi AFP-uutistoimiston Yahoolle toimittava juttu. Niinpä allekirjoittanutkin tarttui uutiseen, vaikka virallista lehdistötiedotetta ei ollut saatavilla.

Tiedon yhteistyöstä on kumonnut Yotan toimitusjohtaja, Vlad Martyanov, kommentoimalla asiaa muutamille sivustoille. Esimerkiksi AndroidCentral kertoo alkuperäisen uutisen olevan virheellinen ja Jolla Userin mukaan Martyanov kommentoi ettei Yotalla ole tällä hetkellä mitään kehitystyötä yhdessä Jollan kanssa, mutta ei sulje pois tilanteen muuttumista tulevaisuudessa.

Tilanteen mielenkiintoisuutta lisää entisestään se, että venäläisen ministerin on nähty käyttävän Yotan puhelinta Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmällä. Lisäksi Jollan edustaja on vahvistanut venäläisellä keskustelupalstalla, että Sailfish-käyttöjärjestelmästä on käännös YotaPhone-puhelimelle. Aika näyttää mihin tilanne kehittyy. Venäjällä on joka tapauksessa kova haku päällä mobiilikäyttöjärjestelmälle, jota ei hallitse amerikkalaiset. Ehkä koko väärinymmärrys liittyy tähän ja Sailfish tullaan kustomoimaan Venäjän hallinon käyttöön?

Antti Saarnio: Jolla aloittaa ensi viikolla uuden aikakauden

Vaikka Yotan ja Jollan yhteistyö vaikuttaisi ”kariutuneen”, valmistellaan suomalaisyhtiön leirissä merkittävää ilmoitusta ensi viikolle. Näin kertoo Twitterissä Jollan hallituksen puheenjohtaja, Antti Saarnio. Herran mukaan 15. heinäkuuta käynnistyvä Mobile World Congress Shanghai 2015 -tapahtuma tuo tullessaan jotain suurta. Mitä? Sitä voidaan tässä vaiheessa ainoastaan arvailla.

Yleisesti Jollan julkistuksen arvellaan liittyvän seuraavaan Sailfish-puhelimeen. Markkinoiden ainoa Sailfish-puhelin on tällä hetkellä Jollan omaa nimeä kantava laite, joka tuotiin markkinoille jo vuoden 2013 lopulla. Yhtiöltä on toki tulossa Sailfish-pohjainen taulutietokone, mutta sen toimituksissa on ongelmia ja toukokuulle alkujaan luvatusta julkistuksesta venytään todennäköisesti vielä useilla viikoilla komponenttiongelmien takia.

Kuka seuraavan Sailfish-puhelimen voisi sitten valmistaa? Siitä ei toistaiseksi ole mitään varmuutta. Koska julkistus tapahtuu Shanghaissa, voisi sen kuvitella olevan aasialainen yhtiö. Yksi vaihtoehto on Zopo, joka ilmoitti jo vuonna 2013 aikeistaan tuoda markkinoille Jollan käyttöjärjestelmään pohjautuvan puhelimen. Mitään ei ole asiasta kuitenkaan tähänkään päivään mennessä kuulunut.

Olipa Jollan julkistus mikä tahansa, niin toivottavasti sen on jotain hienoa. Tällä hetkellä suomalaisyhtiö tuntuu polkevan paikallaan ja kaipaa kovasti kumppania Sailfish-alustalleen, jotta markkinoille saataisiin laajempi valikoima tuotteita.