Sailfish OS 2.0 tulee – Jolla löysi laitekumppanin Intiasta

Mobiilimarkkinoilla toimivan Jollan ympärillä on tapahtunut kuluvan kesän aikana paljon. Heinäkuun alussa yhtiö ilmoitti nimittäneensä uudeksi toimitusjohtajakseen Antti Saarnion sekä jakautuvansa kahteen osaan. Jatkossa Sailfish OS -käyttöjärjestelmän kehitys sekä lisensointi kuuluvat Jolla Oy:lle ja itse laitepuoli siirtyy kokonaan uuden yhtiön alaisuuteen.

Tällä viikolla valmistaja jatkoi tykittämistä ja kertoi löytäneensä Intiasta itselleen merkittävän partnerin, jonka on tarkoitus tuoda paikallisille markkinoille kuluvan vuoden aikana Sailfishiin pohjautuva älypuhelin. Yhteistyökumppani on nimeltään Intex Technologies. Kyseessä on Intian toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja, joten mistään pienestä nimestä ei ole kyse.

Jolla on kehittänyt Linuxiin pohjautuvaa Sailfish-käyttöjärjestelmäänsä ahkerasti. Ensimmäinen Sailfish-laite, Jolla-puhelin, saapui markkinoille vuoden 2013 lopulla. Sen jälkeen Jolla on puskenut alustalleen 16 merkittävää päivitystä. Seuraavaksi luvassa on alustan historian tärkein päivitys, joka on nimeltään Sailfish OS 2.0. Se tuo uudistuksia käyttöjärjestelmän visuaaliseen ilmeeseen sekä keskittyy parantamaan käyttökokemusta ja tekemään siitä ennen kaikkea helpommin lähestyttävän. Lisäksi Sailfish OS 2.0 kehittää alustan vakautta, suorituskykyä, selaimen toimintaa, Android-sovellusten yhteensopivuutta sekä optimoi käyttöjärjestelmän Qualcommin Snapdragon-järjestelmäpiireille. Totta kai se tuo myös tuen tableteille ja Jolla yrittääkin saada komponenttiongelmista kärsivän taulutietokoneensa markkinoille mahdollisimman pian.

Intex Aqua Fish Sailfish-puhelin

Intexin Aqua Fish perustuu uuteen Sailfish OS 2.0 -käyttöjärjestelmään, mutta sen tarkkoja teknisiä tietoja ei toistaiseksi tiedetä. Shanghain Mobile World Congeress -messuilla esillä oli demolaite, jonka ominaisuuksiin kuuluivat Snapdragon 410 -järjestelmäpiiriin, gigatavun RAM-käyttömuisti, kahdeksan gigatavun tallennustila, microSD-muistikorttipaikka, 4G, 4,7 tuuman 720p-kosketusnäyttö sekä 2300 milliampeeritunnin akku. Lippulaivatuotetta on turha odottaa, sillä Intex Aqua Fish on tarkoitus tuoda alle 10 000 rupianin hintaluokkaan, joka tarkoittaa noin 150 euroa. Asiasta kertoi Ilta-Sanomille Jollan viestintäjohtaja Juhani Lassila, jonka mukaan puhelin saapuu markkioilla marraskuussa.

Intian osalta Jollan suunnitelmat ovat suuret. Jolla on koonnut yhteen Sailfish Indianin, jonka tarkoituksena on kehittää uniikki ekosysteemi Intian markkinoille yhdessä Intexin kaltaisten kumppaneiden kanssa. Mukana projektissa ovat Intexin lisäksi Intian suurin verkkokauppa Snapdeal sekä Times Internet, jonka toimialueeseen kuuluvat digitaaliset verkot. Lisää kumppaneita on luvassa myöhemmin, lupaa Jolla tiedotteessaan.

Jolla tulee julkistamaan Sailfish OS 2.0 -päivityksen lähitulevaisuudessa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

3 kommenttia

  1. Noihan on demolaitteen speksit, lopullisia ei ole tiedossa.

    1. Joo, näin näkyy. Korjattu juttua. 🙂

  2. Onpas hieno promovideo 🙂 Hauska mainosääni.

    ”The world’s first smartphone powered by Sailfish operating system.” ! 😉

Kommentointi on suljettu!