Näin lisäät SOS-tiedot iPhoneen hätätilannetta varten

Älypuhelin löytyy nykyään lähes jokaisen taskusta ja niinpä siitä voi olla suunnaton hyöty hätätilanteessa, jolloin pitää saada nopeasti yhteys esimerkiksi lähiomaisiin tai löytää tietoja kohdehenkilön mahdollisista sairauksista. Punainen Risti suosittelee lisäämään osoitekirjaan omaisten kohdalle kansainvälisen ICE-lyhenteen (in case of emergency), jolloin myös ulkomailla matkustettaessa viranomaiset osaavat ottaa yhteyden oikeisiin henkilöihin onnettomuuden tai muun vakavan tilanteen yhteydessä.

Jos käytössäsi on iPhone, kannattaa ehdottomasti hyödyntää sen SOS-ominaisuutta. Se löytyy Applen omasta Terveys-sovelluksesta, jonka kautta voi lisätä omia terveystietoja muun muassa sairauksien ja lääkityksien suhteen. Lisäksi mukaan voi määrittää henkilöitä, joihin on mahdollista saada yhteys, vaikka puhelin olisi lukittuna pääsykoodilla. Näin hätätilanteessa hoitohenkilökunta saa potilaasta hetkessä arvokasta tietoa ja pystyy suoraan ottamaan yhteyden lähiomaisiin.

Tietojen lisääminen onnistuu siis avaamalla Terveys-sovellus ja valitsemalla oikeasta alalaidasta SOS-tiedot. Sairauksien ja lääkityksien lisäksi mukaan on mahdollista määrittää muun muassa allergiat, paino, pituus, veriryhmä sekä oma tilanne elintenluovuttajana. Kaikki tärkeitä tietoja onnettomuuden sattuessa.

SOS-tiedot löytyvät määrityksen jälkeen suoraan lukitusruudulta, jonka vasempaan alakulmaan ilmestyy ”Hätätilanne”-teksti. Sieltä päästään käsiksi käyttäjän määrittämiin tietoihin ja pystytään näin hoitamaan kohdehenkilöä parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi vakavan onnettomuuden yhteydessä. Toisaalta ominaisuus on hyvä myös silloin, jos puhelin sattuu katoamaan, jolloin löytäjä pystyy soittamaan SOS-tietoihin määritetyille henkilöille ja ilmoittamaan laitteen löytymisestä.