Nokia myi HERE-kartat 2,8 miljardilla eurolla – miksi?

Ensin meni puhelimet ja nyt lähtee karttaliiketoiminta. Nokia jatkaa toimintojensa karsimista, sillä tänään yhtiö on ilmoittanut myyvänsä HERE-karttaliiketoiminnan autonvalmistajien yhteenliittymälle, johon kuuluvat AUDI AG, BMW Group ja Daimler AG. Kaupan velatonhinta on 2,8 miljardia euroa ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä, kun tarvittavat viranomaishyväksynnät on saatu. Transaktion seurauksena Nokia arvioi kirjaavansa HEREn myynnistä voittoa yhteensä noin miljardia euroa, koostuen myyntivoitosta sekä siihen liittyvästä kumulatiivisten valuuttakurssimuuntoerojen purusta.

Tämä on viimeisin askel eteenpäin Nokian uudistumisprosessissa. Integroimme aiemman Nokia Siemens Networksin osaksi Nokiaa, myimme Devices & Services -liiketoimintamme, ja nyt olemme solmineet sopimuksen kaupasta, jonka uskomme olevan paras mahdollinen vaihtoehto niin osakkeenomistajillemme kuin HEREn asiakkaille sekä henkilöstölle. Jatkossa voimme keskittyä suunniteltuun yhdistymiseemme Alcatel-Lucentin kanssa. Yhdistymisen toteuduttua Nokia on uudenlainen yhtiö, johon kuuluvat yksi maailman johtavista verkkoteknologia- ja palveluliiketoiminnoista ja lisensointiin sekä innovaatioihin keskittyvä Nokia Technologies”, kommentoi kauppaa Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.

HERE maps logo

Miksi Nokia halusi eroon kartoista?

Allekirjoittanut ihmettelee vahvasti, miksi Nokia halusi eroon karttaliiketoiminnastaan. Jos katsotaan yhtiön vuoden 2015 toisen neljänneksen tulosjulkistuksen lukuja, kasvoi HERE-toiminnan liikevaihto vuodentakaisesta 25 prosentilla 290 miljoonaan euroon. Voittoakin syntyi huhti-kesäkuusssa 27 miljoonaa euroa. Toki tähän suhteutettuna 2,8 miljardin kauppahinta on hyvä, mutta kasvun jatkuessa olisi HERE ollut muutaman vuoden päästä vieläkin arvokkaampi osa Nokiaa.

On toki selvää, että Nokian nykyisessä rakenteessa kartat ovat pienessä roolissa, mutta jos suuret autonvalmistajat ovat siitä kiinnostuneita, on siinä pakko olla potentiaalia tulevaisuutta ajatellen. Nyt ei ole kyse samankaltaisesta uppoavasta laivasta, joka matkapuhelinliiketoiminta oli Microsoftille myytäessä. Nokia on ollut karttatoiminnassa mukana pitkään ja tulevaisuuden itseohjautuvat autot vaativat yksityiskohtaiset kartat, jotta ne voivat liikkua muiden autojen seassa turvallisesti. Tällä osa-alueella kasvua olisi ollut varmasti oikealla strategialla luvassa paljon.

Kaupan jälkeen Nokia on pääasiassa verkkoyhtiö

Nyt kun Nokia on päästämässä kartat pois käsistään on se muuttumassa pääasiassa verkkoyhtiöksi. Sen lisäksi mukana on vielä Nokia Technologies -yksikkö, joka keskittyy teknologiakehitykseen ja -lisensointiin. Tässä yksikössä pyritään kehittämään myös tulevaisuuden innovaatioita, joista viimeisin esimerkki on Nokia OZO -virtuaalikamera.

Nokian asema verkkomarkkinoilla vahvistuu pian entisestään, kun suunniteltu yhdistyminen Alcatel-Lucentin kanssa odotetaan toteutuvan vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla. Suomalaisyhtiö ilmoitti Alcatel-Lucentin ostamisesta huhtikuussa. Kauppa toteutetaan osakevaihtona, jossa Nokia tarjoaa 0,55 uutta Nokian osaketta jokaisesta Alcatel-Lucentin osakkeesta.

Mikä on mobiilisovelluksien tulevaisuus?

Nokian karttapalvelut olivat pitkään osa ainoastaan yhtiön omia älypuhelimia. Nyt kun matkapuhelinliiketoiminta on myyty on yhtiö keskittynyt tuomaan kokonaisvaltaisen HERE-sovelluksen myös iOS– ja Android-alustoille. Näiden kohtalo kaupan toteuduttua on jatkossa epäselvä. Voi olla, että ne muuttuvat maksullisiksi tai että niiden kehitys lopetetaan kokonaan. Aika näyttää, miten HERE:lle uuden omistajan toimesta älypuhelimissa käy.

5 kommenttia

 1. Autovalmistajat yrittävät päättää käyttävätkö ne tulevaisuudessa infotainment-järjestelmää Googlelta (mikä korvaisi kartat Google Mapsilla), Applelta (Apple maps) vai jostain muualta (luultavasti Here maps).
  Tässä autovalmistajat pelaavat kolmatta vaihtoehtoa varten, mutta ei ole sanottua että se strategia voittaa. Viiden vuoden kuluttua Nokian valinta voi näyttää todella fiksulta tai todella tyhmältä. On helppoa olla jälkiviisas silloin mutta tällä hetkellä Nokia irroitti tarvitsemaansa käteistä poistamalla riskitekijän.

  1. Jälkiviisaus on tosiaan aina helppoa. Jos minulta kysytään nyt, uskon, että HERE olisi ollut Nokialle jatkossakin kasvava liiketoiminta. Tämä kaikki on tietenkin pelkkää arvailua.

   1. Kenties HERE:n kehitys ja ylläpito rupesi maksamaan enemmän kuin mitä siitä saattiin. Mielestäni Nokia Maps (ja sittemmin HERE) on aina ollut ns. ”added value” palvelu varsinaiden tuotteiden kylkeen. Kun Nokia vielä valmisti matkapuhelimia niin Nokia Mapsin ja HERE:n ansiosta niissä oli paras älypuhelimista löytyvä karttanavigointipalvelu. Alun perin Nokia otti Mapsista rahaa, mutta kun Symbianin alamäki alkoi, Mapsista tehtiin ilmainen. Itse tulkitsin tämän keinona yrittää tehdä Symbian laitteille etua kilpailijoihin nähden.

    Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut kuluttajien mielipiteisiin tarpeeksi ja Nokian Symbian sekä Windows Phone -laitteet eivät menestyneet vaikka HERE tulikin mukana ilmaiseksi. Uskon että loppujen lopuksi navigointipalveluita matkapuhelimilla käyttävät aktiivisesti vain pieni osa käyttäjistä, ja muutoin navipalveluita käyttään kerran pari vuodessa esim. kesälomalla.

    Nokia tunnetaan uraauurtavista ja laadukkaista palveluistaan sekä tuotteistaan, mutta mikäli ne eivät saa syystä tai toisesta massojen innostusta osakseen, ei niistä kannata yrittää pitää kiinni. Samanlaisia kohtaloita ovat kokeneet mielestäni monet Googlen sekä Microsoftin tuotteet.

 2. Maksoivat Navteqistä muutama vuosi sitten 8 miljardia dollaria ja nyt saivat kolme, joten tähän suhteutettuna kauppahinta on huono. Mutta tosiaan varmaan fiksua päästää irti kokonaisuuteen sopimattomasta osasta, kun kuten Chriskin totesi kartoille ei käyttöä omissa tuotteissa enää ole.

  1. Nokia taisi kuitenkin jonkun verran puhelimia myydä karttojen avulla…?
   Lisäksi markkina on tällä hetkellä täysin erilainen kuin Nokian kartat hankkiessa.

   Hyvät kaupat. Nyt keskitytään tulevaisuuden laitteisiin ja verkkoihin. Karttabisnes ei tätä Nokialle ole.

Kommentointi on suljettu!