Fitbit ja Apple älyrannekkeiden ja -kellojen suurimmat valmistajat

Hyvänä ja luotettavana tutkimusyhtiönä tunnettu IDC on julkaissut laskelmiaan puettavan teknologian saralta. Käytännössä tämä tarkoittaa siis älyrannekkeita ja -kelloja, jotka kasvattavat kovasti suosiotaan kuluttajien keskuudessa. Vielä kyseinen markkinasegmentti on kokonaisuudessaan varsin pieni, mutta eri valmistajien panostukset tähän tuotekategoriaan kertoo uskosta vahvaan ja nopeaan kasvuun. Itse asiassa kasvu on jo kovaa, sillä IDC kertoo markkinoiden kasvaneen toisella neljänneksellä vuodentakaisesta 223,2 prosentilla.

Ketkä markkinoita tällä hetkellä hallitsevat? IDC:n laskelmien mukaan Fitbit, Apple ja Xiaomi, jotka toimittivat järjestyksessään huhti-kesäkuussa laitteita 4,4, 3,6 ja 3,1 miljoonaa kappaletta. Apple ja Xiaomi ovat kyenneet nopeasti vakiinnuttamaan asemansa markkina-alueella, jossa ne eivät edes olleet vielä vuosi sitten (Q2/2014) mukana. Fitbitillä menee myös hyvin. Sen myynti kasvoi vuodentakaisesta 158,8 prosenttia.

Samsungille puettava teknologia tuottaa ongelmia, vaikka yhtiö on ollut pelissä mukana esimerkiksi Applea pidempään. Sen myynti on nimittäin laskussa. Vuosi sitten yhtiö toimitti 0,8 miljoonaa puettavan teknologian tuotetta ja nyt vain 0,6 miljoonaa. Korealaisvalmistaja on tällä hetkellä viidenneksi suurin valmistaja. Edellä neljäntenä on Garmin, joka toimitti 100 000 laitetta Samsungia enemmän.

Kaiken kaikkiaan älykelloja ja -rannekkeita puskettiin markkinoille huhti-kesäkuussa 18,1 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna vastaava luku oli 5,6 miljoonaa.

IDC:n luvut ovat arvioita ja poikkeavat hieman heinäkuussa julkaistuista Strategy Analyticsin tilastoista. Strategy Analyticsin tilastot kattoivat tosin vain itse älykellot. Sen mukaan huhti-kesäkuussa toimitettiin 5,3 miljoonaa älykelloa, joista Applen osuus oli neljä miljoonaa ja Samsungin 0,4 miljoonaa.

IDC, Apple Debuts at the Number Two Spot as the Worldwide Wearables Market Grows 223.2% in 2Q15, Says IDC