Sony Xperia Z5 Premium: älypuhelin 4K-näytöllä

Huh. Japanilainen Sony on lyönyt pöytään kovat kortit. Yhtiö on nimittäin esitellyt markkinoille Xperia Z5 Premium -nimeä kantavan uutuuspuhelimen, jonka ehdoton virstanpylväs on 5,5 tuuman 3840 x 2160 pikselin Triluminos 4K-kosketusnäyttö. Kyseessä on markkinoiden ensimmäinen 4K-näytöllä varustettu älypuhelin, kehuu Sony. Näytön pikselitiheys nousee aivan huimaan 806 ppi:n. Se on yli tuplaten esimerkiksi iPhone 6 Plussaan nähden, jossa pikseleitä tuumaa kohden on 401.

Uutuuspuhelin on suunniteltu yhteistyössä Japanissa ja Ruotsissa. Se on uskollinen Sonyn muotokielelle, mutta tarjoaa pieniä muutoksia siellä täällä. Esimerkiksi sukupolvesta toiseen mukana ollut pyöreä virtapainike on saanut uuden ilmeen ja siihen on integroitu sormenjälkilukija. Takana on käytetty peilimäistä lasia, joka antaa kokonaisuudelle uutta ilmettä. Värivaihtoehtoina ovat kromi, musta ja kulta. Kooltaan Xperia Z5 Premium on 154,4 x 76,0 x 7,8 millimetriä ja se painaa 180 grammaa, joka on sen kokoluokassa varsin paljon. Uutuus täyttää IP65- ja IP68-suojaluokitukset, kuten aikaisemmatkin sukupolvet ja on näin suojattu vedeltä sekä pölyltä.

Xperia Z5 Premium kulta/gold

Suurta pikselimäärää pyörittää 64-bittinen Qualcomm Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, jonka kyljessä on Adreno 430 -grafiikkaohjain. Käyttömuistia löytyy kolme gigatavua ja microSD-kortilla laajennettavaa tallennustilaa 32 gigatavua. Puhelin tukee 4G LTE Cat6 -, A-GPS-, Bluetooth 4.1-, WiFi MIMO-, NFC- ja MHL 3.0 -yhteyksiä.

Sony Xperia Z5 Premium 4K-näyttö

Sony Xperia Z5 Premium 4K display

Xperia Z5 Premium hyödyntää näytössään Sonyn televisioista tuttuja kuvanparannusteknologioita. Mukana on värejä korostavat Live Colour LED– ja Live Colour Creation -teknologiat sekä X-Reality mobile, joka optimoi värit, tarkkuuden, kontrastin sekä vähentää kuvien kohinaa.

Kameran Sony on uudistanut kokonaan. Takana on 23 megapikselin Exmor RS for mobile -sensori, jonka kenno on kooltaan 1/2,3 tuumaa. Automaattitarkennus on huippunopea ja tarkennus kohteeseen pitäisi valmistajan mukaan tapahtua 0,03 sekunnissa. Pakettiin kuuluu myös erillinen Bionz for mobile -kuvaprosessori sekä kuvaamista helpottava erillinen kamerapainike. Videokuvaa laite tallentaa 4K-tarkkuudella, jonka aikana on mahdollista napata kahdeksan megapikselin still-kuvia. Jos jostain pitäisi valittaa, niin olisi se optisen kuvanvakaimen puute. Etukamera on tarkkuudeltaan viisi megapikseliä.

Sony Xperia Z5 Premium chrome

Japanilaisvalmistaja on panostanut uutuudessaan myös äänentoistoon. Xperia Z5 Premium sisältää tukun äänenparannusteknologioita (High-Resolution Audio, Digital Noise Cancelling, Clear Audio+ jne.), jotka saavat heikkolaatuisemmatkin tiedostot kuulostamaan paremmalta sekä optimoivat ääniraidat tarjoamaan parhaan mahdollisen kuuntelukokemuksen. FM-radio kuuluu myös ominaisuuksiin, joka ei ole enää itsestäänselvyys nykypäivän lippulaivoissa.

Akussa on tehoa 3430 milliampeerituntia. Se tarjoaa Sonyn mukaan kahden päivän toiminta-ajan. Puhelin tukee Quick Charge 2.0 -pikalatausta.

Sony Xperia Z5 Premium saapuu myyntiin marraskuussa. Siitä tuodaan saataville perusversion lisäksi kaksi SIM-korttipaikkaa sisältävä variantti. Hintatietoja valmistaja ei vielä suostunut paljastamaan.