Apple esitteli iPhone 6s- ja iPhone 6s Plus -puhelimet

Elektroniikka- ja ohjelmistovalmistaja Apple esitteli eilen illalla Suomen aikaa iPhone 6s– ja iPhone 6s Plus -älypuhelimet. Ne edustavat yhtiön älypuhelinmalliston yhdeksättä sukupolvea ja keskittyvät odotetusti niin sanotun s-päivityksen tavoin sisäisiin muutoksiin. Näihin kuuluvat muun muassa tehokkaampi järjestelmäpiiri, tarkempi kamera sekä näyttöön integroitu 3D Touch -ominaisuus. Uutuudet saapuvat ensimmäisille markkinoille 25. syyskuuta, mutta ikävä kyllä Suomi ei lukeudu näiden maiden joukkoon.

Uudet iPhone 6s- ja iPhone 6s Plus -puhelimet säilyttävät edellisen sukupolven ulkoisen olemuksen. Vaikka näkyviä muutoksia ei olekaan tapahtunut, on Apple päätynyt lujittamaan rakennetta ilmailuteollisuudessa käytettävällä 7000-sarjan alumiinilla. Samalla näyttöä suojaava lasi on korvattu aikaisempaa kestävämmällä versiolla, jota valmistaja kehuu markkinoiden kestävimmäksi. Värivaihtoehtoihin on lisätty punertava rose gold, jonka ohella uudet mallit saa myös tutuissa silver-, space gray- ja gold-väreissä.

Apple iPhone 6s värjt

Kooltaan ja painoltaan uutuudet ovat kasvaneet edeltäjiinsä nähden. iPhone 6s on mitoiltaan 138,3 x 67,1 x 7,1 millimetriä ja painaa 143 grammaa. Painoa on tullut lisää 14 grammaa ja muut mitat ovat kasvaneet aavistuksen iPhone 6:stä (138,1 x 67 x 6,9 mm). Samanlaista kehitystä on tapahtunut myös iPhone 6s Plussan kohdalla. Se on saanut painoa lisää 20 grammaa ja painaa nyt 192 grammaa. Kooltaan laite on 158,2 x 77,9 x 7,3 millimetriä (iPhone 6 Plus: 158,1 x 77,8 x 7,1 mm).

iPhone 6s 3D touch

3D Touch iPhone 6s

Muutoksien takaa löytyy uusi näyttö. iPhone 6s:ssä on 4,7 tuuman 1334 x 750 pikselin ja iPhone 6s Plussa 5,5 tuuman 1920 x 1080 pikselin kosketusnäyttö. Molemmat tukevat erityistä paineen tunnistavaa 3D Touch -teknologiaa. Aika näyttää, miten kehittäjät uutta näyttöä tulevat hyödyntämään. Apple itse demosi sitä sovelluksissaan Peek– ja Pop-toiminnoilla. Kevyt painallus näyttöön (Peek) mahdollistaa esimerkiksi sähköpostin esikatselun ja voimakkaampi kosketus (Pop) avaa näkymän koko ruudulle. Quick Actions tuo puolestaan pikavalikot sovelluskuvakkeisiin. Niistä käyttäjä voi loikata suoraan tiettyyn toimintoon, joka virtaviivaistaa sovellusten käyttöä.

Näyttöön yhdistyy puhelimissa uuden sukupolven Taptic Engine, joka pyrkii antamaan käyttäjälle tarkan värinäpalautteen kosketuksesta. Näin käyttäjä saa suoran vasteen sormenpäähänsä siitä, kuinka suurella paineella näyttöä kulloinkin koskettaa.

Apple A9

Uutukaisien sydämenä on 64-bittinen A9-järjestelmäpiiri, jonka suoritin on 70 prosenttia ja grafiikkaohjain 90 prosenttia edeltäjäänsä nopeampi. Mukana oleva M9-apupiiri on nyt ensimmäistä kertaa integroitu suoraan järjestelmäpiiriin, joka tarkoittaa parempaa energiatehokkuutta. Se yhdistyy kiihtyvyysanturiin, kompassiin, gyroskooppiin ja ilmapuntariin sekä tuo Siri-äänioppaan jatkuvasti saataville yksinkertaisella ”Hey Siri” -käskyllä. Tietojen mukaan molemmissa olisi kaksi gigatavua käyttömuistia.

Kolmas tärkeä uudistus on kamera, tai kamerat. Takana on nyt 12 megapikselin kamera f/2,2-aukolla (1.22µ) ja 4K-videokuvauksella. Etukamera on päivitetty 1,2 megapikselistä viiteen megapikseliin ja näyttö toimii tarvittaessa salamana omakuvissa. Optinen kuvanvakain säilyy edelleen suuremman iPhone 6s Plus -mallin yksinoikeutena, parantaen muun muassa takakameran ominaisuuksia hämärässä.

Ohjelmistopuolella Apple esitteli kameralle Live Photos -ominaisuuden. Siinä tavalliseen still-kuvaan tallennetaan videota hetki ennen ja jälkeen sen ottamista. Käyttäjä saa kuvan ”henkiin” koskettamalla sitä ja pystyy lisäämään Live Photos -otoksia myös puhelimensa taustakuvaksi.

Yhteysominaisuuksia on viety myös eteenpäin. Uutukaiset tukevat LTE Advance-, 802.11a/b/g/n/ac Wi‑Fi with MIMO- ja Bluetooth 4.2 -yhteyksiä. Kotipainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija edustaa nyt toista sukupolvea ja on nopeampi kuin koskaan aikaisemmin.

Akkukeston kerrotaan pysyneen samalla tasolla edeltäjiinsä nähden. iPhone 6s:lle luvataan puheaikaa 14 tuntia (3G) ja iPhone 6s Plussalle 24 tuntia (3G).

Molemmat saapuvat myyntiin 16, 64 ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettuna. Yhdysvalloissa niiden hinta on pysynyt ennallaan, mutta Euroopassa heikentyvä euro vaikuttaisi nostavan hintaa. Esimerkiksi Saksassa lähtöhinta iPhone 6s:lle on 739 ja iPhone 6s Plussalle 849 euroa. Suomessa iPhone 6:n lähtöhinta oli vuosi sitten 699 ja iPhone 6 Plussan 799 euroa.

2 kommenttia

  1. Kiitos Teemu loistavasta artikkelista, tätä aihetta oli mukava lukea 🙂

    1. Kiitos! Mukavaa, että artikkeli kiinnosti, vaikka se päivän myöhässä tulikin. 🙂

Kommentointi on suljettu!