iOS 9 -päivitys saapuu 16. syyskuuta

Uudet iPhone 6s- ja iPhone 6s Plus -puhelimet virallistettiin keskiviikkona ja samalla Apple kertoi, että iOS 9 -päivitys saapuu nykyisille laitteille 16. syyskuuta. Uudessa versiossa Apple keskittyy kehittämään sekä parantamaan edellisjulkaisussa lanseerattuja ominaisuuksia ja vahvistamaan alustan perustaa. Näihin lukeutuvat muun muassa akkukeston parantaminen sekä suorituskyvyn optimoiminen. Lisäksi itse päivityksen koko on saatu pudotettua iOS 8:n 4,58 gigatavusta 1,3 gigatavuun, joka tekee päivittämisestä helpompaa vähän sisäistä tallennustilaa sisältävissä laitteissa.

Apple uusi mobiilikäyttöjärjestelmä tarjoaa monipuolisemman hakutoiminnon, joka löytyy kotinäkymän viimeisenä sivuna vasemmalta. Se uudistaa monia keskeisiä sovelluksia, kuten Muistiinpanot ja Kartat. Muistiinpanoihin voi liittää nyt kuvia, tehtävälistoja, verkkolinkkejä ja muotoilla tekstiä aikaisempaa monipuolisemmin. Karttoja on puolestaan paranneltu sisällyttämällä mukaan valittujen suurkaupunkien julkinen liikenne, joka kattaa linja-autot, junat sekä metrot. Passbook puolestaan uudelleen nimetään Wallet-sovellukseksi, joka integroi kaupankäynnissä tarvittavat kortit yhteen paikkaan.

Uutena sovelluksena mukana on News. Se on uutiskeräin, johon sisällöntuottajat voivat halutessaan räätälöidä materiaali hyödyntämällä Applen määrittelemää formaattia.

iPadille luvassa on puolestaan kosketuslevynä toimiva näppäimistö sekä tietenkin jaetun ruudun moniajo, joka toimii kaikessa loistossaan iPad Air 2:lla sekä iPad Prolla. Se mahdollistaa kahden sovelluksen ajamisen yhtä aikaa samalla ruudulla.

Muihin iOS 9:n muutoksiin kuuluvat ainakin uusi Apple Watch -kellosta tuttu San Francisco -fontti, virransäästötila sekä turvallisuuteen liittyvät parannukset.

Ensi viikolla saapuva iOS 9 on ladattavissa puhelimista iPhone 4s -mallista eteenpäin, tableteista iPad Air– ja iPad mini -mallistoille, iPad 2:lle, iPadille (kolmas ja neljäs sukupolvi) sekä viidennen ja kuudennen sukupolven iPod Touchille. Päivityksen lataaminen onnistuu suoraan laitteen asetuksista: Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmiston päivitys.

Apple, iOS 9 Available as a Free Update for iPhone, iPad & iPod touch Users September 16