iPad Pro: kokoa ja näköä

Pitkään huhuissa pyörinyt suuremman kokoluokan iPad-taulutietokone toteutui, kun Apple virallisti laitteen uusien iPhone-mallien julkistuksen yhteydessä. Nimeltään uutuus on iPad Pro ja siinä on 12,9 tuuman 2732 x 2048 pikselin Retina-kosketusnäyttö, kun iPad minissä ja iPad Airissa ruudun lävistäjä on 7,9 ja 9,7 tuumaa.

Suuressa näytössä Apple kehuu käyttäneensä paljon edistyksellistä tekniikkaa. Siinä on hyödynnetty iMac Retina 5K -tietokoneesta tuttuja innovaatioita, jotka takaavat nopeasti latautuvat pikselit ja hyvän kirkkauden ympäri näyttöä. Se osaa vähentää virkistystaajuutta sisällön ollessa staattista, joka vähentää virrankulutusta. Niinpä akun luvataankin kestävän yhdellä latauksella 10 tuntia.

iPad Pro, iPad Air 2 ja iPad mini

Uuden iPadin merkkipaalu on tietenkin 5,6 miljoonaa pikseliä sisältävä näyttö, mutta myös uusi ja tehokas 64-bittinen A9X-järjestelmäpiiri näyttelee kokonaisuudessa tärkeää roolia. Yhtiön mukaan se pystyy vastaamaan tehoiltaan kannettavia tietokoneita. Laitteella pystyy Applen mukaan esimerkiksi editoimaan useammasta säikeesta muodostuvaa 4K-videomateriaalia, joka on melkoinen saavutus taulutietokoneelta. Käyttömuistin määrää ei vielä tiedetä, mutta hetken aikaa Adoben sivulla oli tiedote, jossa kerrottiin iPad Pron sisältävän neljä gigatavua RAM:ia. Kovasta suorituskyvystä kertoo myös se, että iPad Air 2:een nähden suoritin on 1,8 kertaa ja grafiikkaohjain kaksi kertaa nopeampi. Näin iPad Prolla päästään nauttimaan entistäkin kauniimmasta sisällöstä sekä hyödyntämään iOS 9:n jaetun ruudun moniajoa sulavasti.

Äänenlaatu on viety iPad Prossa muista Applen taulutietokoneista uudelle tasolle. Jokaisessa kulmassa on kaiutin, eli mukana on kaikkiaan neljä kaiutinta, jotka tuottavat ääntä 61 prosenttia aikaisempia iPad-malleja enemmän. Tabletti tunnistaa automaattisesti asennon ja optimoi näin äänentoiston pysty- sekä vaakatasoon.

Uuteen tablettiin Apple on lisännyt yhden liitännän, joka on Smart Connector. Sen kautta kulkee virta sekä data. Nämä ovat oleellisia ominaisuuksia tabletille suunnatun Smart Cover -näppäimistösuojan kannalta, jonka Apple on itse rakentanut iPad Airille. Se on suojakantena toimiva näppäimistö, joka saa virran tabletista uuden liittimen kautta. Näppäimistö kustantaa Yhdysvalloissa 169 dollaria.

iPad Pro
Toisena lisävarusteena Apple tarjoaa uudelle laitteelleen Apple Pencil -kynää. Se sopii luoville ammattilaisille, tunnistaen paineen ja kynän asennon, jotka vaikuttavat ruudulla näkyvään jälkeen. Hintaa kynällä on 99 dollaria.

Taulutietokoneen takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera f/2,4-aukolla ja full hd -videotallennuksella. Etupaneeliin on integroitu 1,2 megapikselin kamera.

Muita keskeisiä ominaisuuksia ovat kotipainikkeen sormenjälkilukija, Wi‑Fi (802.11a/​b/​g/​n/​ac); dual channel (2.4GHz and 5GHz); HT80 with MIMO- ja Bluetooth 4.2 -yhteydet. 4G-malli sisältää tuen myös GPS- sekä GLONASS-paikannusominaisuuksille.

Suuresta näytöstään huolimatta Apple on onnistunut pitämään laitteensa ohuena sekä varsin kevyenä. Mitoiltaan se on 305,7 x 220,6 x 6,9 millimetriä ja painaa 713-723 grammaa.

Uusi iPad Pro saapuu ensimmäisille markkinoille marraskuussa hopeisena, tummanharmaana sekä kultaisena. Yhdysvalloissa se maksaa 32 gigatavun WiFi-versiona 799 dollaria ja 128 gigatavun varianttina 949 dollaria. Saataville tuodaa myös 128 gigatavun 4G-malli, jonka hinta kohoaa 1079 dollariin.

Apple, Apple Introduces iPad Pro Featuring Epic 12.9-inch Retina Display

11 kommenttia

 1. Ekassa kappaleessa puhutaan iPad Airista, vaikka se on iPad Pro. 😉

 2. Ja jos vielä korjataan, ettei näyttöjen pinta-alat ole 7,9 ja 9,7 tuumaa, vaan lävistäjät.

   1. Mutta kiitoksia hyvästä ja mielenkiintoisesta jutusta 🙂

    1. Yritän mahdollisimman kattavasti käydä aiheen läpi, koska en pysty nopeudessa kilpailemaan muiden kanssa.

 3. Kiitos Teemu taas Apple-aiheisista jutuista, se on kyllä totta et näitä Apple juttuja tulee kokoajan, ei kukaan kerkiä kirjoittamaan artikkeleita tälläisella vauhdilla 🙂

  1. Jep. Yritän tosiaan panostaa siihen, että käyn aiheen laajasti läpi. Ei montaa pikkusta juttua vaan yksi uutine, joks kattaa kaiken olellisen.

   Monesti on tosin hyvä, kun tekee nämä artikkelit päivän pari myöhässä, jolloin faktat ovat yleensä paremmin saatavilla.

 4. Hienoa kuitenkin, että jaksoit tehdä näinkin pitkiä juttuja ja mitä kaiken lisäksi on mukava lukea. Se on kyllä totta et artikkelit kannattaa tehdä vähän myöhemmin, kun tieto tuntuu aina muuttuvan monesti.

 5. Vieläkin on yksi maininta iPad Airista, vaikka tarkoitetaan iPad Pro:ta.

Kommentointi on suljettu!