Suomalaisyhtiö Huawein kumppanina kehittämässä Honor-malliston käyttöliittymää

Kiinalaisesta Huaweista on nopeasti kasvanut merkittävä ja näkyvä nimi Suomen matkapuhelinmarkkinoille. Vielä muutama vuosi sitten yhtiö oli lähes tuntematon, mutta viimeisen vuoden aikana Huawein markkinaosuus on noussut niin Suomessa kuin maailmallakin. Tunnettavuutta lisää myös se, että Huaweilla on Helsingin Ruoholahdessa vuonna 2012 perustettu tutkimuskeskus, joka keskittyy mobiiliteknologiaan.

Tällä hetkellä teknisten ominaisuuksien ohella kiinalaisvalmistaja pistää paljon panoksia käyttökokemukseen ja puhelintensa käyttöliittymään. Allekirjoittaneen on pakko myöntää, ettei Huawein Android-käyttöliittymä kuulu omiin suosikkeihin, koska se muuttaa liikaa alustan perustaa ja Googlen Material Design -suunnittelufilosofiaa, jota pidän selkeänä ja intuitiivisena.

Huawei kumppanina Honor-malliston laitteiden käyttöliittymän suunnittelussa on ollut porilainen Vire Labs. Suomalaisyhtiön käsialaa ovat muun muassa honor 7:n kolmiulotteiset elementit, joilla kiinalaisvalmistaja pyrkii erottautumaan kilpailijoistaan.

Teknologiamme auttaa muokkaamaan mobiililaitteiden käyttöliittymää sekä tuomaan siihen jotakin uutta”, toteaa Vire Labsin Business Development Director Joonas Torkkeli. ”Olemme lisensoineet Huawein design-tiimille teknologian ja toteutuksen, jolloin he ovat voineet keskittyä siihen miten teemat, animaatiot ja grafiikat toimivat.

Vire Labs oli mukana kehittämässä jo honor 6:n käyttöliittymää. Niinpä yhteistyön jatkaminen tuntui luontevalta vuonna 2011 perustetulle yhtiölle. Vire Labs on perustettu vuonna 2011, mutta sen ydintiimi on toiminut yhdessä kuitenkin jo lähes 15 vuotta ja ollut aikaisemmin kehittämässä Qualcommin grafiikkakiihdytintä.

Huawei on hyödyntänyt Suomesta löytyvää mobiiliosaamista aktiivisesti Nokian alamäen myötä. Sen puhelimissa on paljon suomalaisten kehittelemiä teknologioita ja esimerkiksi Helsingin tutkimuskeskuksen keihäänkärkihankkeita ovat mobiiliturvallisuus sekä 5G-radioteknologia. Muita hankkeita ovat mobiililaitteiden graafinen suunnittelu, selainteknologia ja käyttöliittymäsuunnittelu. Esimerkiksi Suomen yksiköllä on ollut vahva rooli Huawei Mate 7:n myötä lanseeratussa sormenjälkitunnistustoiminnossa sekä sen honor 7 -puhelimen myötä markkinoille esitellyssä 2.0-versiossa. Fingerprint 2.0 -toiminto tunnistaa sormenjäljen peräti 0,1 sekunnissa.