Applen iOS 9 -päivitys saapui ladattavaksi

Elektroniikkajätti Apple on tuonut tänään luvatusti saataville mobiililaitteille suunnatusta iOS-käyttöjärjestelmästään uuden, iOS 9 -version. Tämän vuoden päivitys keskittyy tukemaan alustan perustuksia ja parantamaan edellisessä julkistuksessa esiteltyjä ominaisuuksia. Kokonaisuus sisältää paljon pellin alla tapahtuneita muutoksia, jotka vaikuttavat positiivisesti muun muassa laitteiden suorituskykyyn sekä akkukestoon. Toki mukana on myös täysin uusiakin ominaisuuksia, mutta aivan ykkösenä iOS 9:ssä on pyrkimys kohentaa jokapäiväistä käyttökokemusta parantamalla suorituskykyä, pidentämällä akkukestoa sekä panostamalla turvallisuuteen.

Apple tuo iOS 9:ssä mukanaan Metal-rajapinnan, jonka ansiosta sovellukset pystyvät hyödyntämään tehokkaammin sekä suoritinta että näytönohjainta. Käyttäjälle tämä näkyy esimerkiksi sulavampina animaatioina ja nopeammin käynnistyvinä ohjelmina.

Akkukeston luvataan iOS 9:n myötä parantuvan laitteissa niin sanotussa normaalissa käytössä yhdellä tunnilla. Tähän päästään muun muassa sisäänrakennetulla virransäästötilalla, jolla viimeisistä prosenteista saadaan puristettua irti maksimaalinen käyttöaika.

Uusien ominaisuuksien joukkoon lukeutuvat aikaisempaa älykkäämpi hakutoiminto, News-uutissovellus, erillinen iCloud Drive -sovellus, tabletilla kosketuslevynä toimiva näppäimistö ja sen yläreunaan integroidut leikepöytätyökalut. Saataville on tuotu myös App Storesta ladattava Move to iOS -ohjelma, joka helpottaa Androidista Applen mobiililaitteeseen siirtymisessä. Ohjelma siirtää turvallisesti yhteystiedot, viestihistorian, kameran kuvat ja videot, verkkokirjanmerkit, sähköpostitilit, kalenterit, taustakuvat ja DRM-vapaat kappaleet ja kirjat.

iPadin osalta tärkein uudistus on iPad Air 2:ssa ja tulevassa iPad Prossa toimiva Split View -moniajo. Kuten nimikin kertoo, se jakaa näytön kahteen osaan ja mahdollistaa näin kahden sovelluksen ajamisen samassa näkymässä. Hieman vanhemmilla taulutietokoneilla päästään nauttimaan Slide Over -näkymästä, jossa sivureunaan saadaan näkyville toinen sovellus, joka toimii niin sanotusti iPhone-tilassa. Lisäksi videoita voi jatkossa ajaa muiden sovelluksien päällä omassa ikkunassaan. Tämän mahdollistaa Picture in Picture -nimeä kantava uudistus.

Uusi ohjelmistoversio on saatavilla koko nykyiselle laitekannalle, eli iPhone 4s:lle ja sitä uudemmille puhelimille, iPad Air– ja iPad mini -mallistoille, iPad 2:lle, iPadille (kolmas ja neljäs sukupolvi) sekä iPod Touchille (viides ja kuudes sukupolvi). Päivittäminen onnistuu suoraan laitteen asetuksista: Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmiston päivitys. Jos käytössä ei kuitenkaan ole langatonta Internet-yhteyttä, voi päivityksen hoitaa myös liittämällä laitteen tietokoneeseen ja suorittamalla operaation iTunes-sovelluksella.

Ennen jokaista päivitystä on suositeltavaa tehdä laitteen tiedoista varmuuskopio. Se onnistuu iCloud-pilvipalvelulla (Asetukset -> iCloud -> Varmuuskopiointi) tai tietokoneella jo mainitulla iTunes-sovelluksella. Tarkemmat ohjeet molempiin toimintatapoihin löytyvät täältä.