Katsaus iOS 9 -pävityksen uudistuksiin

Apple toi iOS 9 -käyttöjärjestelmänsä koko kansan ladattavaksi kuluneella viikolla nykyiselle laitekannalleen (eli niille, jotka olivat oikeutettuja myös iOS 8:aan). Kuten olen jo monessa uutisessa todennut, on kyseessä mobiilialustan perustuksia vahvistava päivitys, joka tuo parannuksia niin suorituskykyyn kuin akkukestoonkin. Uudistuksia on käyty MobiiliBlogissa läpi jo useampaan otteeseen, mutta tehdään nyt vielä perään tällainen pikainen katsaus uusiin ominaisuuksiin sekä esitellään samalla muutamia hieman pienempiä parannuksia, joita päivitys sisältää paljon. Kaikkia tietenkään ei voida käydä läpi, mutta toivottavasti artikkeli tuo esille edes muutaman uudistuksen, josta et ole aikaisemmin tiennyt.

Parantunut suorituskyky

iOS 9, nopeus

Tähän toteaisin, että kyllä, päivitys on vaikuttanut suorituskykyyn positiivisesti ainakin iPhone 6:ssa. Hidashan laite ei missään vaiheessa ole ollut, mutta pienen parannuksen iOS 9 vaikuttaisi ainakin näin lyhyellä kokemuksella tarjoavan. Esimerkiksi App Store tuntuisi avautuvan selvästi aikaisempaa sutjakammin. Saman olen huomannut myös iPad Air:ssa, jossa muutamat animaatiot ovat toisinaan töksähdelleet. Kaiken kaikkiaan iOS 9:n on ainakin näillä uudemman sukupolven laitteilla suorituskyvyn kannalta onnistunut kokonaisuus.

Virransäästötila ja akkukesto

iOS 9, virransäästötila

Vihdoin. Apple tarjoaa käyttäjille erillisen virransäästötilan, joka löytyy asetuksista: Asetukset -> Akku -> Alhaisen virrantila. Se poistaa käytöstä muun muassa sähköpostien automaattisen haun ja ohjelmien taustapäivitykset sekä vaikuttaa määrättyihin animaatioihin. Suurin juttu taitaa kuitenkin olla se, että sen aktivoiminen hillitsee järjestelmäpiirin suorituskykyä, josta kertoo muun muassa Geekbench 3:n selvästi heikompi tulos, kun virransäästötila on päällä. Toisin sanoen virransäästötila vaikuttaa laitteen suorituskykyyn, mutta ainakaan perustoiminnoissa iPhone 6 ei muutu näkyvästi hitaammaksi.

Akkukestoa on pyritty yleisesti parantamaan iOS 9:ssä. Sen pitäis pidentää kayttöaikaa niin sanotussa normaalissa käytössä tunnilla. Tähän päästään monilla optimoinneilla. Puhelin esimerkiksi tunnistaa, kun sen näyttö on alaspäin pöydällä, eikä tällöin turhaa aktivoi näytön valoa ilmoituksen saapuessa.

Monipuolisempi muistio

iOS 9, muistio

Apple oma muistio on ollut allekirjoittaneelle aina tärkeä sovellus. Käytän sitä enimmäkseen blogiin tulevien juttujen valmisteluun ”tien päällä”, koska kirjoitukset synkronoituvat automaattisesti iMac-koneestani löytyvään vastaavaan sovellukseen. Näin voin helposti jatkaa editoimista tietokoneella.

Uudistunut muistio, eli Muistiinpanot-sovellus, tuo mukanaan perinteisistä tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja ominaisuuksia. Ne eivät niinkään kiinnosta henkilökohtaisella tasolla, mutta monet muut saattavat pitää niitä hyödyllisinä. Nyt sovelluksella voi luoda listoja, lisätä kuvia (kameralla ja kuvista) ja piirroksia.

Erillinen iCloud Drive -sovellus

iOS 9, iCloud Drive

Applen pilvipalvelu, eli iCloud, on integroitu uuteen mobiilialustaan aikaisempaa tiiviimmin. Nyt käyttäjä saa täyden vallan iCloud Drive:stä, joka on Applen verkkotallennustila. Mukana on oma iCloud Drive -sovellus, josta pääsee selaamaan palveluun tallennettu materiaalia. Jos et aktivoinut sitä käyttöön iOS 9 -päivityksen yhteydessä, onnistuu sen tuominen kotivalikkoon: Asetukset -> iCloud -> iCloud Drive -> Näytä Koti-valikossa.

Picture in Picture

iOS 9, Picture in Picture

Tämä ominaisuus kuuluu iPadin yksinoikeuksiin. Se mahdollistaa videoiden katselun pienessä ikkunassa muiden sovelluksien päällä. Ominaisuus toimii kuten luvataan ja vinkkinä mainittakoon, että sitä voi käyttää myös FaceTime-puheluiden yhteydessä iPadillä. Eli videokuvan voi siirtää omaan ikkunaan ja tehdä iPadillä samaan aikaan jotain muuta. Näin voi esimerkiksi lisätä kalenteriin merkinnän keskustelun aikana menettämättä kuitenkaan kuvayhteyttä vastapuoleen.

Näppäimistöuudistukset: kosketuslevy sekä isot ja pienet kirjaimet

iOS 9, näppäimistö

Tätä monet ovat toivoneet pitkään. Kun iOS 9:ssä aktivoidaan shift-näppäimellä isot kirjaimet, muuttuvat näppäimistön kirjaimet tämän mukaisesti suuriksi. Tämä helpottaa näppäimistön hahmottamista, kun käyttäjä näkee suoraan kirjaimista mitä on kirjoittamassa.

iOS 9, kosketuslevy

iPadille Apple on räätälöinyt muitakin uudistuksia. Merkittävimpänä pitäisin näppäimistön muuttamista kosketuslevyksi, kun sen päällä liikutellaan kahta sormea. Näin kursorin liikuttelu on aikaisempaa helpompaa ja esimerkiksi suurten tekstimassojen valitseminen sujuvampaa. Tämän lisäksi iPadin näppäimistö on saanut yläosaan uuden rivin, josta löytyy pikatoiminnot tärkeimpiin leikepöytäominaisuuksiin, kuten tekstin lihavointiin ja kursivointiin sekä leikkaamiseen ja liittämiseen.

Tyylikkäämpi moniajonäkymä

iOS 9, moniajo

Apple on laittanut iOS 9:ssä moniajonäkymän uuteen uskoon. Se on aikaisempaa tyylikkäämpi ja tarjoaa nyt suuremmat, korttimaiset näkymät avoinna olevista sovelluksista. Käytännöllisyyden kannalta se ei ole edeltäjäänsä parempi ja toivoisin mukaan painiketta, jolla sulkea kaikki avoimet sovellukset kerralla.

Jaetun ruudun moniajo

iOS 9, moniajo, kaksi sovellusta

Tämä koskee vain iPadiä ja erityisesti iPad Air 2:sta, jolla päästään käyttämään täydellisesti moniajoa, jossa ruudulla on mahdollista ajaa kahta sovellusta yhtä aikaa. Vanhemmille malleille on tarjolla karsitumpi versio, jossa ruudun sivulle voidaan avata sovellus niin sanotusti iPhone-tilassa. Tästä kuva yllä. Molempia ominaisuuksia tukevat tässä vaiheessa lähinnä vain Applen omat sovellukset. Muutaman kuukauden sisällä tuki alkaa löytyvä varmasti myös monista kolmasien osapuolien ohjelmista.

Safari ja mainoksien esto

iOS 9, Safari mainokset

Mainokset ovat usein elinehto monille kotimaisillekin sivustoille, mutta monet käyttäjät haluavat niistä eroon. Nyt se onnistuu myös Applen omalla Safari-selaimella. App Storesta käyttäjä voi ladata Ad Blocker -sovelluksen ja aktivoida käyttöön sen asetuksista: Asetukset -> Safari -> Sisällön estäjät. Eräs ilmainen ja toimiva mainosten estäjä Safarille on Ad-Blocker for Safari.

Safarin uudistunut lukutila

iOS 9, lukutila

Safari on tarjonnut jo tovin erillisen lukutilan, joka helpottaa pitkien artikkeleiden lukemista. Siihen pääsee käsiksi osoiterivin vasemmassa laidassa olevasta viivoista muodostuvasta kuvakkeesta. Lukutilaa on uudistettu iOS 9:ssä. Mukana on eri väriteemoja, kuten musta, joka sopii pimeässä lukemiseen. Lisäksi fottia sen kokoa voi muutella.

Älykkäämmin järjestetyt ilmoitukset

iOS 9, ilmoitukset

iOS 9 järjestelee ilmoituskeskuksen ilmoitukset päivän mukaan, kun aikaisemmin järjestelytapa perustui sovelluksiin. Ainakin itse pidän uutta järjestystä parempana, mutta jos haluat palata vanhaan hoituu se asetuksista: Asetukset -> Ilmoitukset -> Järjestys -> Käsin.

Kuvat: nopeampi selaaminen, useiden kuvien valitseminen ja kansiot

iOS 9, kuvat

Kuvat-sovellus on oppinut muutaman uuden tempun. iPadistä tuttu kuva-aikajana on tullut iPhoneen. Valitse kuva ja sen alle ilmestyy kyseisen kansion sisältävät kuvat aikajanassa, josta otoksia voi selata nopeasti.

Useiden kuvien valitseminen on tehty iOS 9:ssä vaivattomaksi. Koske halumaasi kuvaa ja liikutelle sormea eteenpäin, jolloin myös muut kuvat aktivoituvat esimerkiksi poistamista varten.

iOS 9 lajittelee Selfiet (etukameralla otetut kuvat) omaan Selfiet-kansioon. Sama koskee myös ruutukaappauksia, jotka sijoitetaan nyt automaattisesti omaan kansioon.

Monipuolisemmat jako-ominaisuudet

iOS 9, jako

Eri sovelluksista voi nyt jakaa sisältöä laajemmin. Esimerkiksi Safari mahdollistaa verkkolinkkien jakamisen suoraan muistioon tai niiden tallentamisen PDF-muodossa iBooks-sovellukseen.

Uudistunut haku

iOS 9, haku

Hakua on uudistettu iOS 9:ssä. Kotivalikon viimeisenä sivuna vasemmalta löytyvä näkymä tarjoaa valmiita ehdotuksia Sirin toimesta. Ikävä kyllä kaikki ominaisuudet eivät toimi Suomessa, mutta Siri osaa joka tapauksessa ehdottaa sovelluksia, joita käyttäjä haluaa mahdollisesti avata seuraavaksi. Esillä on myös kontakteja. Ajatuksen on, että puhelin kykenee ehdottamaan oikeita sovelluksia paikkaan ja aikaan perustuen.

Hakukentällä voi suorittaa nyt laskutoimituksia ja muuttaa esimerkiksi valuuttoja. Jos kenttään kirjoittaa esimerkiksi ”200 kruunua” saa käyttäjä tuloksen, jossa kruunut on muutettu euroiksi. Kannattaa kokeilla, mitä kaikkea hakukenttä osaa.

Takaisin edelliseen sovellukseen

iOS 9, takaisin edelliseen sovellukseen

Kun käyttäjä siirtyy sovelluksesta toiseen esimerkiksi linkin kautta verkkoselaimeen, ilmestyy vasempaan yläkulmaan uusi painike. Sen kautta voi kätevästi hypätä takaisin edelliseen sovellukseen. Aikaisemmin tämä olisi pitänyt tehdä avaamalla moniajonäkymä, joten painike säästää käyttäjältä yhden vaiheen ja nopeuttaa laitteen käyttöä.

Itse ”Takaisin ohjelmaan” -painikkeen muotoiluun ja sijaintiin Apple olisi voinut panostaa enemmän. Nyt se on pelkkä teksti, joka peittää kokonaan operaattori- ja verkkotiedot. Joka tapauksessa ajatus on kuitenkin hyvä ja ominaisuus onkin löytänyt paikkansa allekirjoittaneen päivittäisessä käytössä.

Wi-Fi-apuri: älykäs vaihto WiFi:n ja mobiilidatan välillä

iOS 9, Wi-Fi-apuri

Monille on varmasti tuttu sellainen tilanne, jossa puhelin on yhteydessä heikkoon WiFi-verkkoon. Allekirjoittaneella on tullut usein eteen tilanteita, joissa puhelin yrittää väkisin ladata verkkosivua WiFi:n kautta, vaikka yhteys on heikko esimerkiksi laitteen ollessa liian kaukana tukiasemasta. iOS 9:n tarjoaa ratkaisun tähän ongelmaan WiFi-apurin muodossa. Sen voi kytkeä päälle asetuksista: Asetukset -> Mobiiliverkko -> Wi-Fi-apuri.

Uuden ominaisuuden myötä laite osaa vaihtaa älykkäästi heikosta WiFi-yhteydestä mobiilidataan, jolloin käyttäjän ei tarvitse manuaalisesti katkaista WiFi:ä ja siirtyä mobiiliverkkoon. Henkilökohtaisesti voin todeta, että ominaisuus toimii luvatusti ja helpottaa mukavasti jokapäiväistä käyttöä.

Sähköposti: liitetiedostot

iOS 9, liitetiedosto sähköposti

Sähköpostiin Apple on lisännyt kaivatun ominaisuuden. Jo aikaisemmin viesteihin on pystynyt liittämään kuvia, mutta ei varsinaisia liitetiedostoja. Nyt tämä on korjattu ja maileihin pystyy liittämään käytännössä mitä tahansa. Tämä onnistuu painamalla tekstikenttää hetken, jolloin esille aukeaa valikkoo, josta löytyy ”Litää tiedosto”.

Yhteenveto

Apple iOS 9, iPhone

Kaiken kaikkiaan muutaman päivän testin perusteella iOS 9 vaikuttaa onnistuneelta päivitykseltä. Olin yllättynyt, kuinka pieneen kokoon itse käyttöjärjestelmäpäivitys oli saatu. iPhone 6:lla se oli kooltaa 1,1 gigatavua ja iPhone 5:llä 860 megatavua. Ero on huima iOS 8:aa, joka oli kooltaan yli neljä gigatavua. Ainakaan näin alkuvaiheessa ei ole tullut vastaan bugeja tai sovellusten kaatuiluja. Päivityskin sujui ongelmitta sekä iPhone 6:lla että iPhone 5:llä. Päätikin odottaa alkuryntäyksen yli ja päivittää iPhone 6:n vasta julkistusta seuraavana päivänä.

Aika näyttää, miten hyvin laite oppii uuden ohjelmiston myötä tuntemaan käyttäjänsä toimintatavat. Puhelimen pitäisi esimerkiksi oppia käynnistämään musiikkisoitin, kun laitteeseen kiinnitetään kuulokkeet, mutta vain, jos käyttäjä yleensä kuuntelee musiikkia kyseiseen aikaan päivästä. Lisäksi käyttäjän pitäisi saada ehdotuksia sovelluksista, joita se käyttää vaikkapa aamulla herätessään. Kokonaisuutena idea kuulostaaa hyvälle ja tämän on varmasti mobiilialustoissa selkeä suuntaus tulevaisuudessa: ne pyrkivät ennakoimaan, mitä käyttäjä tekee seuraavaksi.

Mielenkiinnolla tässä vaiheessa tarkkailen akkukestoa. Onko Apple todella onnistunut optimoimaan alustansa niin hyvin, että tavallisessa käytössä käyttöaikaa saadaan lisää tunnin verran? Tähän en vielä osaa sanoa oikein mitään. Onko lukijoilla kommentteja iOS 9:n vaikutuksista akkukestoon. Entä miten uusi järjestelmä pyörii iPhone 4s:llä? Koskaan aikaisemminhan Apple ei ole tukenut mobiililaitettaan näin pitkään ohjelmistopäivityksillä, kuin se on tehnyt vuonna 2011 iOS 5 -alustaversion kanssa julkaistun iPhone 4s:n kanssa.

12 kommenttia

 1. Omassa iPhone6:ssa pyörii päivitys varsin mukavasti.
  Yksi juttu kuitenkin häiritsee ja se on toimintokeskuksen tökkiminen kun sen vetäisee esille. Eli se ei siis nouse esille yhtä sulavasti kuin iOS8:ssa vaan hiukan ”nykien” jos näi voi sanoa.

  Onko sinulla Teemu ollut samaa huomattavissa?

  1. Ei töki kyllä yhtään tuon ilmoituskeskuksen vetäminen alas. Ei oikeastaan ole tullut vielä vastaan mitään valitettavaa.

   1. Siis tuota alhaalta vedettävää toimintokeskusta tarkoitin 🙂

    1. Aivan joo. Kyllä sekin pomppaa ylös kuten ennenkin.

 2. Niin ja kuinka uusi päivitys toimik muutaman vuoden vanhalla iPhone 5:llä. Onko toiminta yhtä sulavaa kuin uudemmissa malleissa? 🙂

  1. En hirveästi ole tuota iPhone 5:sta räplännyt vielä uudella päivityksellä. Ei ainakaan parempi puolisko ole valittanut, että luuri olisi hidastunut… 😀

 3. Itsellä omassa iPhone 6: sa toiminut täysin moitteettomasti. Ja kaverin iPhone 4s: sä toiminut myös ihan hyvin, mutta joitain ominaisuuksia on karsittu pois.

 4. Ei auta v*****kaa toi virransäästö…iphone 5 oon nii helvetin pettyny

 5. Olenkin etsiskellyt juttua iOS9 uusista ominaisuuksista ja tästä sai oikeasti jotain irti, kiitos!

  1. Loistavaa. Nyt kun luen tätä, niin muutama hyvä jäi pois. Ehkä lisään ne tässä tänään tai huomenna.

   1. No niin. Nyt on päivitetty artikkelia ja lisätty mukaan iOS 9:n Wi-Fi-apuri sekä ”Takaisin ohjelmaan” -painike. Molemmat erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia.

 6. Kiitos valaisevasta katsauksesta! Hakukentän äly on selvästikin lisääntynyt ja esim. virransäästötila on hyvä homma. Olen 6+:ssasani pitänyt kaikki sovelluksien taustapäivitykset muutenkin estettynä ja akunkesto on ennenkin ollut reilut 2 päivää kohtuullisella käytöllä ja surffauksella. Eipä ole ainakaan huonontunut. Googlen Chrome-selain muuten kuluttaa yllättävän paljon virtaa Safariin tai esim. Operaan verrattuna. Sanokaapa muuten sirille: I love you. (Se herkeää yllättävän runolliseksi ?.)

Kommentointi on suljettu!