Testissä Samsung Galaxy S6 edge+

Keväällä kauppoihin saapunut Galaxy S6 edge on kuulunut jo pitkään henkilökohtaisiin suosikkipuhelimiini. Niinpä otin innolla vastaan Galaxy S6 edge+:n, joka on suuremmalla näytöllä varustettu versio Samsungin älypuhelimesta, jossa on molemmille sivuille kaareva näyttö. Se esiteltiin elokuussa ja saapui Suomessa myyntiin 4. syyskuuta suolaisella 899 euron (32GB) suositushinnalla. Puhelin tarjoaa samat ominaisuudet kuin esikuvansakin, mutta sisältää muutamia teknisiä parannuksia, joista lisää myöhemmin.

Uskomme Samsungilla, että suurinäyttöiset älypuhelimet voivat ratkaista monia käyttäjien ongelmia, koska ne tarjoavat aina mukana kulkevan laitteen upealla katselukokemuksella. Galaxy S6 edge+ vahvistaa sitoutuneisuuttamme rohkeaan, kuluttajia palvelevaan innovointiin”, hehkutti uutuutta julkistuksen yhteydessä Samsungin Suomen telecom-myyntipäällikkö Antti Holopainen.

Rakenne, muotoilu ja tekniikka

Galaxy S6 edge plus vs Galaxy S6 edge

Muotoilullisesti uutuus on lähes täysi kopio Galaxy S6 edgestä. Koska laitteessa on 5,7 tuuman 2560 x 1440 pikselin näyttö 5,1 tuuman sijaan, on se luonnollisesti kooltaan esikuvaansa suurempi. Mitoiltaan laite on 154,4 x 75,8 x 6,9 millimetriä ja se painaa 153 grammaa. Puhelinta suojaa sekä edessä että takana lasinen pinta ja sivuilla sitä kiertää metallinen kehys. Tästä kehyksestä löytyy pieni yksityiskohta, joka erottaa Galaxy S6 edge+:n perusversiosta: ylhäällä ja alhaalla reunaan on tehty pieni, mutta näkyvä kulma pikkuveljen suorasta linjasta poiketen. Oikeastaan muuten kaikki on kuten esikuvassa. Painikkeet, liitännät, kaiutin, LED-ilmoitusvalo ja SIM-telakka löytyvät samoilta tutuilta paikoiltaan. Tarkkasilmäiset huomaavat kuitenkin yläosaa katselemalla, että infrapuna on tiputettu pois. Näin ollen Galaxy S6 edge+:aa ei voi käyttää television ja muiden kodin laitteiden hallintaan.

Galaxy S6 edge+ Galaxy S6 edge+Galaxy S6 edge+ display

Galaxy S6 edge+:n kosketusnäyttö on upeaa katseltavaa. Se on kirkas, omaa hyvät katselukulmat ja on tarvittaessa mukavan himmeä, joka tekee lukemisesta miellyttävää myös hyvin hämärässä huoneessa. Kaarevuus tuo mukaan oman elementtinsä ja saa esimerkiksi puhelimen reunat näyttämään ohuemmilta kuin ne ovatkaan. Visuaalisesti kaareva paneeli tekee puhelimesta erittäin tyylikkään, mutta käytännön kannalta se ei tuo pöytään mitään uutta. Heikkouksina on reunojen heijastukset sekä toisinaan tapahtuvat virhepainallukset, näytön ottaessa kosketuksen kämmenestä, kun käyttäjä yrittää kurottaa peukalolla ruudun toiseen reunaan.

Sormenjälkilukija on integroitu kotipainikkeeseen. Se on toimiva ja nopea tapa avata näyttölukko. Lisäksi Android itsessään tukee Smar Lock -ominaisuutta, joka tarkoittaa, että käyttäjä voi määrittää esimerkiksi tietyn paikan (osoitteen, alueen jne.), jossa näyttölukko voidaan avata vapaasti ilman sormenjälkeä tai koodia. Sama koskee myös älykelloja. Olen esimerkiksi itse määrittänyt LG Watch Urbane -kellon luotetuksi laitteeksi, jolloin näytön lukitus avautuu pelkällä ruudun pyyhkäisyllä, kun kellon on yhteydessä puhelimeen. Näin laite ikään kuin tietää, että sitä käyttää sen omistaja, eikä kukaan muu.

Galaxy S6 edge+ Galaxy S6 edge+

Rakenne uutuudessa on erittäin jämäkkä. Yhtenäinen kokonaisuus on suunniteltu hyvin jokaista yksityiskohtaa myöten ja laite näyttää sekä tuntuu premium-tuotteelta. Testiin saapunut kultainen väriversio on sävyltään juuri sopiva, eikä liian kirkkaan kultainen, joka tekisi siitä mauttoman näköisen. Sormenjälkiä lasipinnat keräävät paljon ja kultaisessa versiossa ne paistavat läpi yllättävän selkeästi.

Käteen laite asettuu niin kuin tämän kokoluokan älypuhelimen voi odottaa istuvan. Puhelimesta saa hyvän otteen, eivätkä kaarevasta näytöstä johtuvat, aavistuksen terävät sivureunat ole koskaan oikeastaan haitanneet allekirjoittanutta. Liukashan puhelin on materiaaleistaan johtuen, joten tässä suhteessa käytön kanssa kannattaa olla tarkkana.

Puhelimelle voimaa antaa korealaisvalmistajan oma, 64-bittinen Exynos 7420 -järjestelmäpiiri (4 x 1,5Ghz Cortex-A53 + 4 x 2,1Ghz Cortex-A57), joka on rakennettu 14 nanometrin prosessilla. Käyttömuistia on neljä gigatavua esikuvan kolmen sijaan. Peruskäytössä eroa on vaikea havaita, eikä suorituskykyä mittaavissa sovelluksissakaan synny merkittäviä eroja suuntaan tai toiseen.

Galaxy S6 edge+ vs. Galaxy S6 edge

Akkukesto on Galaxy S6 edgen yksi suurimmista heikkouksista. Mullistavaa muutosta Galaxy S6 edge+ ei tässä suhteessa tarjoa, sillä akku on ”vain” 400 milliampeerituntia pikkuveljeään suurempi, eli kapasiteetiltaan 3000 mAh:ta. Omassa kokoluokassaan tämä ei ole paljon, koska esimerkiksi Samsung Galaxy Note 4:ssä on 3220 ja Sony Xperia Z5 Premiumissa 3430 milliampeeritunnin akku.

Vahvuutena Galaxy S6 edge+:ssa on pikalataus. Täysin uutena ominaisuutena se tukee nopeaa latausta myös langattoman teknologian välityksellä. Oikealla latausalustalla laite latautuu täyteen Samsungin mukaan langattomasti 120 minuutissa. Perinteisesti ladattaessa akku on täynnä 90 minuutissa. Alla muutamia allekirjoittaneen suorittamia testejä latausnopeudesta:

  • Latauksessa 40 minuuttia: 26% -> 88%
  • Latauksessa 15 minuuttia: 36% -> 60%
  • Latauksessa 10 minuuttia: 55% -> 71%

Galaxy S6 edge+, akku

Kaiken kaikkiaan pikalataus on Samsungin uuden sukupolven lippulaivapuhelinten aivan kärkiominaisuuksia. On loistavaa, kun puhelinta pystyy lataamaan esimerkiksi ruokatauolla 15-30 minuuttia, joka lisää käyttöaikaa huomattavasti. Pääasiassa Galaxy S6 edge+ selviytyy kuitenkin työpäivästä yhdellä latauksella, toisin kuin esikuvansa, jonka toiminta-ajat ovat varsin vaatimattomat. Yleensä pääsen Galaxy S6 edge+:lla 4-5 tunnin käyttöaikaan (aika, jonka näyttö on ollut päällä). Käyttö koostuu muutamista lyhyistä puheluista, viesteistä, YouTube-videoiden katselusta ja verkkoselaamisesta. Akkukesto on hyvää keskitasoa, mutta ei missään tapauksessa sitä mitä tässä kokoluokassa on totuttu näkemään.

Kokonaisuutena Galaxy S6 edge+ on niin rakenteeltaan, materiaaleiltaan kuin tekniikaltaankin markkinoiden kärkeä. Kaareva näyttö antaa sille persoonallisen ja näyttävän olemuksen, jollaista kilpailevien valmistajien leireistä ei löydy.

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

Galaxy S6 edge+ UI

Ohjelmiston pohjana on Android 5.1.1 Lollipop, jonka päällä lepää Samsungin oma käyttöliittymä, jota on hieman uudistettu. Samat ominaisuudet tuotiin hiljattain päivityksenä myös muihin Galaxy S6 -sarjan laitteisiin.

Tuoreimmassa käyttöliittymässään Samsung on siirtynyt pyöreälinjaisempiin kuvakkeisiin (jotka eivät mielestäni sovi Androidin yleiseen ilmeeseen) sekä tuputtaa käyttäjälle entistä enemmän Microsoftin sovelluksia. Esiasennettuna löytyy Microsoftin koko toimistosovelluspaketti Skypen ja One Driven lisäksi. Sovellukset saa päävalikosta pois, mutta varsinaisesti poistettua niitä laitteesta ei saa, joten ne haukkaavat osansa sisäisestä tallennustilasta.

Käyttöliittymään sen enempää syventymättä todettakoon Galaxy S6 edge+:n käytettävyyden olevan hyvällä tasolla. Hidasteluita ei ole havaittavissa ja puhelimen käyttö on mukavan sulavaa. Tällä osa-alueella ei ole valittamista.

Galaxy S6 edge+, People edge, Apps edge

Reunanäytön ominaisuuksia Samsung on laajentanut. Alussa vaikutti, että uudistukset jäävät Galaxy S6 edge+:n yksinoikeudeksi, mutta viimeisin päivitys toi ne myös Galaxy S6 edgeen. Merkittävimpänä uudistuksena reunanäyttöön saa sisällytettyä viiden kontaktin (People edge) lisäksi myös viisi sovelluspikakuvaketta (Apps edge). Ne saa esille missä ja milloin vain ruudun reunasta pyyhkäisemällä. Ominaisuus on toisaalta varsin kätevä, mutta käytännössä se voitaisiin toteuttaa aivan samalla tavalla ilman kaarevaakin näyttöä. Muita reunanäytön ominaisuuksia ovat tietovirta ja yökello, joista jälkimmäisen voi asettaa aktivoitumaan automaattisesti tiettynä kellonaikana. Yökello on kätevä, jos sängyn vieressä on pöytä, jolloin puhelimen reunalle ilmestyvän kellon näkee ilman, että laitetta tarvitsee ottaa käteen ja aktivoida näyttöä (kellonaika näkyy todella himmeästi, eikä häiritse yöllä). Kellonajan saa näkyviin myös ruudun ollessa lukittuna näyttöä reunasta edestakaisin pyyhkäisemällä. Näytön ollessa AMOLED-teknologiaa, ei yökello myöskään kuluta merkittävää määrää virtaa, koska koko näyttöä ei tarvitse aktivoida sen esittämiseksi.

Reunanäytön ominaisuudet ovat tällä hetkellä hyvin rajallisia. Henkilökohtaisesti en oikeastaan käytä niitä ollenkaan. Eniten hyötyä on Apps edge -ominaisuudesta, jonka avulla pääsee helposti loikkaamaan sovelluksesta toiseen pyyhkäisemällä pikakuvakkeet esille näytön reunasta. Samsung on kyllä avannut reunanäytön kolmansille osapuolille, joten tulevaisuudessa uusia toiminnallisuuksia saattaa olla luvassa, mutta en laskisi tämän varaan kovinkaan paljon. Kyseessä on kuitenkin vain Samsungin puhelimissa toimiva ominaisuus, joten en usko kehittäjien innostuvan siitä laajassa mittakaavassa.

Samung Galaxy S6 esge+, multitasking, moniajo

Muita käyttöliittymän ominaisuuksia ovat muun muassa yhden käden käytettävyyttä helpottavat toiminnot. Käyttäjä voi esimerkiksi pienentää käyttöliittymän kattamaan vain osan ruudusta, jolloin puhelinta on helppo käyttää yhdellä kädellä. Lisäksi puhelin mahdollistaa kahden sovelluksen ajamisen samassa näkymässä, joka on tuttu jo useista Samsungin aikaisemmista puhelimista. Tehoja laitteessa on reilusti, joten kahdenkin sovelluksen käyttäminen onnistuu sulavasti. En tosin ole koskaan nähnyt kyseistä ominaisuutta erityisen hyödyllisenä älypuhelimessa (tabletissa tässä on enemmän järkeä), joten tämäkin toiminnallisuus on jäänyt allekirjoittaneelle vähälle käytölle.

Kamera

Tällä osa-alueella Galaxy S6 edge loisti ja niin tekee myös Galaxy S6 edge+. Tämä ei tietenkään ole yllätys, kun kamera on sama, joka löytyy esikuvasta. Kyseessä on siis 16 megapikselin kamera f/1,9-aukolla, salamavalolla ja 4K-videokuvauksella. Kuvanlaadullisesti Samsungin koko Galaxy S6 -tuoteperhe kuuluu markkinoiden kärkeen ja tässä suhteessa Galaxy S6 edge+ ei ole poikkeus. Sillä saa todella näyttäviä kuvia lähes kaikissa olosuhteissa. Lisäksi kameraohjelmisto tarjoaa manuaalitilan (Pro-kuvaustila), jossa käyttäjä pääsee säätämään käsin muun muassa valotusaikaa (1/24000-10s) sekä ISO-arvoa (50-800). Manuaalitilalla on mukava ”leikkiä” erityisesti hämärissä olosuhteissa, jolloin kuviin on mahdollista luoda tietynlaisia efektejä säätämällä valotusaikaa pidemmäksi. Sinänsä manuaalitilalle ei ole suurta käyttöä, sillä automaatti hoitaa hommansa hyvin, joka on yksi selkeä merkki hyvästä älypuhelinkamerasta: usein kuva täytyy saada nopeasti tallennettua, eikä aikaa asetuksien säätämiseen ole. Niinpä hyvin toimiva automaattitila on tärkeä ja tässäkin suhteessa Galaxy S6 edge+:n kamera pärjää hyvin.

Uutena ominaisuutena Galaxy S6 edge+ tarjoaa mahdollisuuden live-lähetyksiin suoraan kamerasovelluksesta. Ominaisuus toimi kuten mainostettiin ja live-lähetyksen jakaminen YouTubeen oli helppoa. Linkin suoraan videolähetykseen voi jakaa esimerkiksi sähköpostilla ja eri sosiaalisiin palveluihin.

Jokaisen kuvan oikeassa alalaidassa on linkki täysikokoiseen kuvaan ”Katso täysikokoisena”. Avaa kuva ja klikkaa linkkiä, niin näet otokset niiden alkuperäisessä koossaan.

Alla puhelimella kuvattu, lyhyt 4K-videopätkä:

Yhteenveto

Samsung Galaxy S6 edge plus

Kaiken kaikkiaan Galaxy S6 edge+ on loistava puhelin kuten esikuvansakin. Jos suuri näyttö on tärkeä kriteeri puhelinta valittaessa, on Galaxy S6 edge+ varma valinta. Toisaalta, jos arvostaa kompaktimpaa laitetta on selvää, että kannattaa kääntyä perusmallin puoleen.

Suurin ongelma Galaxy S6 edge+:ssa on hinta. Laite on kallis. 32 gigatavun version hinta pyörii 850 euron tuntumassa. Toki myös Applen tulevan iPhone 6s Plussan hintalappu tulee olemaan samaa luokkaa. Siinä mielessä hinta ei välttämättä ole mahdoton, mutta Android-markkinoilla selvästi aivan yläpäässä. Niinpä käyttäjän kannattaa miettiä, onko kaareva näyttö ylimääräisen hinnan arvoinen, sillä vaihtoehtoja Android-leiristä löytyy paljon ja toiseen malliin päätymällä voi helposti säästää 200-300 euroa.

Galaxy S6 edge+:n vahvuuksia ovat laadukas ja ainutlaatuinen rakenne, markkinoiden parhaimpiin kuuluva kamera, perusmallia parempi akkukesto, laadukas näyttö ja pikalataus. Suurin heikkous lienee muistikorttipaikan uupuminen, sillä laitetta myydään 32 ja 64 gigatavun versioina. Todelliselle tehokäyttäjälle jopa 64 gigatavua saattaa olla liian vähän. Suurimalle osalle sisäinen tallennustila varmasti riittää, mutta asia kannattaa ottaa huomioon puhelinta hankittaessa.

Henkilökohtaisesti ihastuin heti Galaxy S6 edge+:aan esikuvansa tavoin. Se korjaa hyvin pikkuveljensä toisinaan erittäin heikon akkukeston ja Galaxy S6 edge+:lla pärjäsinkin pääsääntöisesti kokonaisesta päivästä yhdellä latauksella. Kuten jo aikaisemmin kuitenkin mainitsin, ei laite kokoluokassaan toimita-ajoillaa häikäise, mutta tarjoaa ok-tasoisen akkukeston.

Korealaisvalmistajalla on käsissään jälleen onnistunut kokonaisuus, jota voin lämpimästi suositella lippulaivatasoista älypuhelinta etsiville. Se tarjoaa ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka erottaa sen muusta Android-massasta. Tästä joutuu maksamaan niin sanotusti ekstraa, mutta pitäisinkin Samsungin Galaxy S6 edge- ja Galaxy S6 edge+ -puhelimia Android-markkinoiden vastineena Applen älypuhelinmallistolle.