Ensitunnelmat OnePlus 2 -puhelimesta

Onnistuin kuin onnistunkin lopulta saamaan OnePlus 2 -kutsun virallisia teitä ja laitoin puhelimen heti tilaukseen lauantaina 26. syyskuuta. Toimituksena oli Express ja toimitusajaksi luvattiin kiinalaisvalmistajan puolelta 5-10 arkipäivää. Tämä toteutuikin hyvin, sillä sain luurin kouraan tänään. Olisin saanut sen halutessani jo eilen, mutta sovin toimituspäiväksi tiistain (6.10), koska tiesin, että olen kyseisenä päivänä kotona. Monet varmasti tuntevat kuriirifirmojen toimintatavat, jotka eivät ainakaan täällä Oulun suunnalla ole parhaat mahdolliset. Jos tietää, että jotain on tulossa kannattaa kotona istua kuin tatti, sillä tälläkin kertaa jakeluajaksi annettiin kello 9-15. Mutta se siitä. Puhelin on nyt kourassa lisäkuoren kanssa. Todellakin, minun oli aivan pakko ottaa mukaan bambuinen Bamboo StyleSwap Cover. Kokonaisuudelle tuli näin hintaa toimituskuluineen 450,48 euroa. *Älypuhelimet, kallis harrastus*

Tämän lyhyen artikkelin tarkoituksena ei ole olla kattava arvio laitteesta, sillä puhelin on ollut minulla käytössä vain muutamia tunteja. Haluan kuitenkin jakaa kaikille lukijoilleni ensivaikutelmani tästä paljon puhutusta ja jopa kohutusta OnePlus 2:sta, joka 399 euron hinnallaan kilpailee useita satoja euroja kalliimpia lippulaivoja vastaan.

Lähdetään liikkeelle rakenteesta. Ensimmäinen huomio nostaessani puhelimen käteen oli: Sandstone Black -takakuori on todella karhea. Se toi heti mieleen vanhalle skeittaajalle laudan päällä käytettävän gripin. Missään tapauksessa pinta ei ole huono, mutta sen karheus vain yllätti.

Rakenteeltaan OnePlus 2 vaikuttaa ainakin näin muutaman tunnin perusteella erittäin laadukkaalta. Karhea takakuori antaa hyvän pidon, eikä laite tunnu kädessä liukkaalta, kuten useilla nykypuhelimilla on tapana. Muotoilullisesti OnePlus 2 on klassisen tyylikäs ja mustalla vakiokuorella se on erittäin hillityn näköinen kokonaisuus. Onneksi tarjolla on vaihtokuoria, joilla puhelimeen saa tarpeen tullen väriä ja lisää eloa.

Puhelimen näytöstä on tässä vaiheessa vaikea antaa syvempää analyysiä. Pikaisella silmämääräisellä vertailulla kirkkaudessa ei ainakaan hävittäisi juurikaan Samsungin loisteliaille Galaxy S6 -sarjan AMOLED -näytöille. Kyseessä on full hd -näyttö (1920 x 1080 pikseli), joka yhdistettynä 5,5 tuumaa tuottaa 401 pikseliä tuumaa kohden. Niinpä Kuva on erittäin tarkka, enkä jää todellakaan kaipaamaan puhelimeen 2K-näyttö, joka todennäköisesti vai vaikuttaisi heikentävästi akkukestoon.

Näytön alta löytyvä kotipainike, eli ole varsinainen ”oikea” näppäin, vaan täysin kosketuksella toimiva. Siihen integroitu sormenjälkilukija on osoittautunut nopeaksi ja luotettavaksi. Näin alussa muutamalla kymmenellä kosketuksella se on toiminut sataprosenttisesti, joten toivottavasti sama meno jatkuu tulevaisuudessakin.

Kotipainikkeen sivuilla olevat kosketuspainikkeet ovat alussa erittäin hämääviä. Molemmilla puolilla niissä on ainoastaan sininen vaakasuuntainen viiva, joka ei juurikaan kerro, mitä painikkeesta tapahtuu. Syy tähän on tietenkin se, että kosketuspainikkeet voi ohjelmoida suorittamaan eri toimintoja. Joka tapauksessa näin alkuun joutuu aina miettimään, kumpi niistä olikaan takaisin-painike ja kummasta avautui moniajovalikko. Tämä ”ongelma” häviää varmasti pian ja näppäimien toiminnot oppii muistamaan.

Erikoisuutena OnePlus 2:ssa on vasemmassa kyljessä kolmivaiheinen kytkin. Sillä hallitaan Androidin Häiriöt-ominaisuutta. Ala-asennossa puhelin hälyttää kaikista ilmoituksista, keskiasennossa tärkeiksi määritetyistä ja viimeisessä se sulkee pois kaikki ilmoitukset herätyksiä lukuun ottamatta. Ideana painike vaikuttaa hyvältä, mutta aika näyttää, tuleeko sitä lopulta käytettyä.

Puhelimen pohjassa on uusi USB Type-C -liitäntä. Vihdoin Android-puhelimessa on iPhonen tavoin symmetrinen portti, johon liittimen voi asettaa kummin päin tahansa. Tästä pienestä asiasta jo näin alkuun suuri plussa kiinalaisvalmistajan puhelimelle!

OnePlus 2:n sisältä löytyy Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua käyttömuistia (16 GB:n mallissa kolme gigatavua RAM:ia) ja 64 gigatavua tallennustilaa, josta käyttäjälle jää noin 53 gigatavua. Raa’asta laskentatehosta kiinnostuneille ajoin pikaisesti Geekbench 3:n, jonka tulokset alla:

OnePlus 2:

 • Single-Core: 1248
 • Multi-Core: 4816

Samsung Galaxy S6 edge+:

 • Single-Core: 1482
 • Multi-Core: 5177

iPhone 6:

 • Single-Core: 1611
 • Multi-Core: 2886

OnePlus 2:n kameraa testailin pikaisesti sisällä sekä kävin kokeilemassa sen toimintaa aurinkoisessa syyskelissä. Kamerasovellus käynnistyy kohtalaisen sutjakkaasti ja kuvia puhelin napsii hyvällä nopeudella. Lasertarkennus on parhaimmillaan erittäin nopea ja hyvä. Esimerkiksi jos käden vie lähelle linssiä tarkentuu kamera siihen käytännössä heti. HDR-kuvaus ei puolestaan ole aivan yhtä nopeaa kuin kilpailijoilla, sillä prosessointi ottaa muutaman sekunnin, kun useiden muiden valmistajien lippulaivoilla tallentamisnopeudessa ei oikeastaan ole eroa ”tavallisten” kuvien kanssa. Sen enempää en tässä vaiheessa lähden kameran ominaisuuksia tai kuvanlaatua kommentoimaa. Alla olevat esimerkkikuvat puhukoot puolestaan.

Ohjelmisto: Oxygen OS

OxygenOS

Ohjelmisto on aina ollut hyvässä kunnossa OnePlussan puhelimissa. Tämä oli yksi syy miksi ”ihastuin” vahvasti alkuperäiseen OnePlus Oneen, joka tuolloin käytti Androidista muokattua CyanogenMod-alustaa. Nyt käyttöjärjestelmänä on kiinalaisvalmistajan oma Oxygen OS (Android 5.1.1), joka vastaa lähes ”puhdasta” Androidia. Tämä sopii ainakin allekirjoittaneelle, joka ei ole suurten valmistajien Android-käyttöliittymien fani. Niinpä olen iloinen, että OnePlus on pitänyt Oxygen OS:n puhtaana turhista muokkauksista sekä sovelluksista. Mukana ei ole juurikaan ylimääräisiä sovelluksia, vaan paketti koostuu lähes kokonaan Googlen vakiosovelluksista, jotka löytyvät esimerkiksi Nexus-puhelimista. Toki muutami löytyy, kuten Audio Tuner sek SwiftKey, mutta siihenpä ne oikeastaan sitten jäävätkin.

Mukaan on lisätty käytännössä asetuksiin lisää ominaisuuksia, joilla puhelintaan voi halutessaan muokata. Tarjolla on esimerkiksi Pimeä tila, joka muuttaa käyttöliittymän tummaksi. Tämä vaikuttaa lähinnä sovellus- sekä asetukset-valikkoon. Lisäksi käyttäjä voi päättää haluaako toimia puhelimen tarjoamien omien painikkeiden kanssa vai käyttää Androidin vakiona olevia, ohjelmallisesti toteutettuja painikkeita, jotka haukkaavat osan näytön pinta-alasta. Nämä esimerkit kertovat hyvin, miten Oxygen OS toimii: vakiona se muistuttaa Googlen puhdasta Androidia, mutta antaa edistyneemmille käyttäjille enemmän vapauksia muokata sitä.

Shelf

Shelf

Yhden suuremman ja näkyvän muutoksen Oxygen OS muutoksen tarjoaa. Tämä on kehitysvaiheessa oleva ominaisuus nimeltään Shelf, joka periaatteessa korvaa Google Now:n kotinäkymän ensimmäisenä lehtenä. Se avautuu siis kotinäkymän etusivulla oikealle pyyhkäisemällä.

Shelf on antaa itsestään hyvän ensivaikutelman. Se kokoaa yhteen muun muassa eniten käytetyt sovellukset ja kohtaktit, jonka lisäksi sekaan voi tuoda Androidin omia minisovelluksia. Huomasin jo muutaman tunnin jälkeen käyttäviäni sitä paljon sovelluksien availuun, sillä Shelf oppii hyvin käytetyimmät ohjelmat ja pelit. Kaiken kaikkiaan tämä vaikuttaa onnistuneelta ominaisuudelta, joten ensivaikutelma ainakin on hyvä. Google Now on edelleen käytettävissä esimerkiksi Google-sovelluksen kautta. Eroon Shelfistä pääsee pitkällä painalluksella kotinäkymään ja valitsemalla asetukset.

Yhteenveto

OnePlus 2 antaa itsestään loistavan ensivaikutelman, joka yleensä lupaa hyvää. Toki laitteessa on puutoksia, kuten NFC (ei allekirjoittaneelle merkityksellinen ominaisuus) sekä pikalautaus, jota puhelin ei tue. Tämä on harmi, sillä olen todennut sen nopeuttavan latausta huomattavasti sitä tukevissa laitteissa. Lisäksi en pysty vielä sanallakaan kommentoimaan akkukestoa. Bugeja saattaa tulla pidemmän käyttöjakson aikana eteen, mutta ainakaan mitään suuria tai edes pieniä ongelmia ei näin alussa ole tullut vastaan.

Puhelimessa riittää paljon mielenkiintoista tutkittavaa ja kokeiltavaa seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Odotan innolla, mitä kaikkea uutta laiteesta löydän ja kuinka kiinalaisvalmistajan järjestyksessään toinen puhelin suoriutuu jokapäiväisestä käytöstä. Löytyykö Häiriöt-kytkimelle käyttöä? Onko kamerasta kilpailijoille vastusta ja mihin 3300 milliampeeritunnin akku riittää aktiivisessa käytössä?

Päivitys 7.10.2015, kello: Pienen ongelman huomasin myöhemmin illalla, kun tämä artikkelin oli jo ulkona. Nimittäin, miksi signaalipalkin vieressä on jatkuvasti r-kirjain? Se tarkoittaa Roaming-tilaa, eli puhelin luuli, että olin ulkomailla, vaikka olin ihan kotiverkossa. Näin ollen datayhteydet eivät toimineet kunnolla. Tähän vaivaan auttoi SIM-kortin vaihtaminen (joka tuli varmaan muutenkin ihan tarpeeseen, niin paljon sitä liikuttelen luurista toiseen. Kontaktipinnat kuluvat.). Saunalahden vanhemmissa SIM-korteissa Internet-asetukset ovat jollain tapaa erilaiset, joka aiheuttaa sen, että OnePlus 2:n datayhteydet eivät toimineet kunnolla. Nyt homma pelittää, kun SIM vaihdettiin uuteen.

Haluatko tietää, jotain erityistä OnePlus 2:sta? Kommentoi alle, niin yritän vastata kysymyksiin parhaani mukaan.

16 kommenttia

 1. Kameravertailu olisi mielenkiintoista nähdä muutaman muun laitteen kesken!

  1. Joo. Tällaisen haluaisin itsekin tehdä. Kaikki on kiinni vain ajasta. Toivottavasti saisin kameravertailun jossain vaiheessa toteutettua. 🙂

 2. Itseäni kiinnostaa vertautuminen LG G4:seen, joka on alle satasen kalliimpi ja saatavissa suoraan (netti-)kaupan hyllyltä. Kannattaako (ja jos, niin miksi) lähteä hankalaan kutsunmetsästykseen saadakseen OP2:n G4:n sijaan?

  1. Itellä ainakin on tuo OnePlus 2:n lähes puhdas Android. Mulla ei oo G4 ollu testissä, mutta LG:n käyttöliittymä on yks kauheimmista.

   1. Itse en ole Androidin tweakaamiseen perehtynyt, mutta eikö tämän ongelman saa nykyään kierrettyä lataamalla 3rd party launcherin? Ymmärtääkseni tuo on vain muutaman klikin käytännössä riskitön homma – siis huomattavasti helpompaa kuin OP2:n käsiinsä saaminen.

    OP2 vaikuttaa ihan pätevältä tuotteelta, mutta ei kyllä edeltäjänä kaltaiselta ”flagship killeriltä”.

   2. Ai kokeilematta paska vai? Kuulisin mielelläni perusteluita.

    1. Paskaksi en väittänyt missään, mutta hinta-speksit ei ole kilpailuun verrattaessa sillä tasolla millä olivat OPO:ssa. OPO:a sai aluksi 64 GB:n versionakin 299 € ja upgreidaus 16->64 GB kustansi 30 € eli lisämuistin hinta on OP2:ssa tuplaantunut (saa toki gigan lisää RAMia, mutta eiköhän se 3GB riitä 99% porukasta ihan hyvin).

    2. Taisikin olla Teemun G4 kokemuksiin viittaava tuo Matin kommentti. No sitä sattuu…

 3. Juurikin Teemun kommenttiin viittasin. Mielestäni G4:n käyttöliittymä on aika mutkaton ja mitenkään häiritsevä. Samaa mieltä on mm. Browlee.

  1. Itse en tykkää. Olen sitä sen verran kyllä päässyt käyttämään. Yhdenkään valmistajan Android UI ei miellytä yhtä paljon kuin Googlen oma. Mutta niin, mielipiteitähän nämä ovat. 🙂 G4:ssä saa varmasti paremman kameran. OnePlus 2 on taas rakenteeltaan laadukkaampi.

 4. Olikos se niin, että tästä mallista löytyy dual-sim-ominaisuus? Onko siitä käyttökokemuksia?

  1. Joo. Löytyy dual-SIM. En ole vielä testannut sen toimivuutta. Asetuksista pystyy joka tapauksessa valitsemaan kumpaa korttia käytetään ensisijaisesti dataan, puheluihin ja viesteihin (jokaiselle toiminnolle voi siis valita kumman kortin tahansa). Pitää tässä lainata toista SIM:iä ja kokeilla, miten tuo toimii käytännössä.

 5. Kiinnostaa toimiiko tai saako tuon kanssa iZettlen kortinlukijat/maksut toimimaan. Sanovat sivuillaan, että ainakaan rootatutAndroidit ei tuettuna ja käsittääksen Oneplus ja Honorien kansda ei toimi? En ole vähään aikaan tutkinut joko saisi toimimaan.

 6. Kiinnostaa toimiiko tai saako tuon kanssa iZettlen kortinlukijat/maksut toimimaan. Sanovat sivuillaan, että ainakaan rootatutAndroidit ei tuettuna ja käsittääksen Oneplus ja Honorien kansda ei toimi? En ole vähään aikaan tutkinut joko saisi toimimaan.

  1. En kyllä osaa sano tuohon mitään. iZettelä kun ei löydy itseltä. Mikähän tuossa sitten ettei kyseisten luurien kanssa toimisi?

Kommentointi on suljettu!