Microsoft esitteli Lumia 950- ja Lumia 950 XL -puhelimet

Teknologiajätti Microsoft on viimein päivittänyt älypuhelinmallistonsa yläpäätä uusilla lippulaivatuotteilla, joita se kutsuu odotetusti nimillä Lumia 950 ja Lumia 950 XL. Uutuudet sisältävät muutamia mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja sekä uuden Windows 10 -käyttöjärjestelmän, joka mahdollistaa älypuhelin ”muuntamisen” tietokoneeksi. Uutuudet saapuvat myyntiin marraskuussa ja niiden hinnat ovat 549 sekä 649 dollaria.

Uutuuksista Lumia 950 sisältää 5,2 tuuman 2560 x 1440 pikselin QuadHD AMOLED -kosketusnäytön (564 ppi) ja Snapdragon 808 -järjestelmäpiirin. Nimeään mukaillen XL-variantissa on suurempi 5,7 tuuman kosketusnäyttö 2560 x 1440 pikselin resoluutiolla (518 ppi) sekä tehokkaampi Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri. Molemmissa on käyttömuistia kolme gigatavua ja muistikortilla laajennettavaa tallennustilaa 32 gigatavua.

Lumia 950

Lumia 950

Lumia 950 XL

Lumia 950 XL

Järjestelmäpiirin kylkeen on kummassakin mallissa lisätty nestejäähdytys, jotta lämmöt pysyvät kurissa, kun puhelinta käytetään Continuum-tilassa erillisen Display Dock -telakan avulla. Sillä puhelin toimii tietokoneena ja siihen voidaan yhdistää näyttö sekä muita lisälaitteita. Näin puhelimen sovelluksia on mahdollista käyttää suurella näytöllä tavallisen Windows 10 -tietokoneen tavoin.

Paljon puhuttu silmäskanneri pääsi kuin pääsikin mukaan. Ominaisuus on beetavaiheessa ja toimii infrapunateknologian avulla. Se on nimeltään Windows Hello Beta ja toimii avaamalla näyttölukon laitteen näyttöä katsomalla.

Uutuuksien takaosaan Microsoft on sijoittanut 20 megapikselin PureView-kameran Zeiss-optiikalla, viidennen sukupolven optisella kuvanvakaimella, kolmesta LED-valosta muodostuvalla salamalla ja 4K-videokuvauksella. Etupaneelissa on sekä Lumia 950:ssa että Lumia 950 XL:ssä viiden megapikselin kamera full hd -videotallennuksella.

Lippulaivojen muita teknisiä ominaisuuksia ovat muun muassa 4G LTE, Wi-Fi: WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, tuki langattomalle lataamiselle (Qi) ja USB Type-C -portti. Valituilla markkinoilla listaan kuuluu myös Dual-SIM, eli kaksi SIM-korttipaikkaa.

Molemmat rakentuvat polykarbonaatista ja tulevat saataville mustana sekä valkoisena. Lumia 950 on mitoiltaan 145 x 73,2 x 8,25 millimetriä ja se painaa 150 grammaa. Isoveljen vastaavat lukemat ovat 151,9 x 78,4 x 8,1 millimetriä ja 165 grammaa.