Videolla: iPhone 6s ja 3D Touch

Applen uudet iPhone 6s– ja iPhone 6s Plus -puhelimet ovat olleet Suomessa tänään myynnissä tasan viikon. Niiden tärkein yksittäinen uudistus on ehdottomasti paineen tunnistava 3D Touch -näyttö, jota Apple itse mainostaa monikosketuksen kaltaisena mullistuksena. Sitä se myös hyvin todennäköisesti on, mutta aivan vielä todellinen vallankumous ei ole alkanut. Joudumme nimittäin odottamaan, että sovelluskehittäjät pääsevät kunnolla vauhtiin uuden teknologian kanssa. Erityisen kiehtovaa on seurata, miten pelinkehittäjät tulevat 3D Touchin ottamaan käyttöönsä.

Nyt julkaistulla videolla paneudun iPhone 6s:llä Applen uuteen 3D Touch -näyttöön. Esittelen sen perusidean ja demonstroin, kuinka sitä voidaan tällä hetkellä hyödyntää. Sen enempää videon sisältöä spoilaamatta, katso video alta ja muista tilata MobiiliBlogin kanava YouTubessa:

20 kommenttia

 1. Kiitos Teemu 6s videosta, hieno ominaisuus tuo 3D Touch on. Itselleni tilasin iPhone 6s Plussan vaikka ensiksi ajattelin että en tilaa/osta koko puhelinta mutta toisin kävi 🙂

  1. Joo, en itsekään meinannut ensin ostaa, mutta toisin kävi. 😀 Tosin, osaltaan ostin tätä blogia ajatellen. 🙂

 2. Hei,
  Valaiseva esittelyvideo.
  Mutta, onko mahdollisesti kahdenlaisia asetuksia, kun juuri hankkimassani iPhone 6s+:ssa tuo kosketus toimii päinvastoin. Kevyellä kosketuksella avaa s-postin tai linkin, mutta painavalla painalluksella näyttää sisällön.
  On tää muuten mainio peli kokonaisuutena!

  1. Kiitos ja mukavaa, että video kiinnosti! 🙂

   Outoa. 3D Touch -ominaisuutta voi säätää asetuksista: Asetukset -> Yleiset -> Käyttöapu -> 3D Touch. Sellaista asetusta ei kuitenkaan löydy, että nuo painallukset toimisivat päinvastoin. Asetuksista voi lähinnä säätää sitä, kuinka voimakkaasti näyttöä pitää painaa, että se reagoi kosketukseen.

   1. Anne ei varmaankaan ole painanut riittävän lujasti vaan on luullut POP-toiminnon syntyvän PEEK-toiminnon vaativalla voimalla. Ja taas tuo mainittu kevyempi kosketus on varmasti toteutettu ihan normaalin kosketusnäytön käyttöä vastaavalla voimalla.

    1. Kyllä tätä on testailtu kaikenlaisilla voimilla, säädetty asetuksista 3D-Touch herkkyyttäkin, mutta sama lopputulos. Vai onko tuo kova painallus sitten niin kova, että sormet valkoisena pitäisi painaa?
     Puhelin kuitenkin toimii hyvin ja tuo painallusjärjestys ei haittaa kun sen tietää, joten enpä viitsi enää tehdasasetuksille laittaa. Apple Watch liitetty yms. Kaikki pelittää, eikä muuten mitään erikoisuutta, niin annan olla tuolla tavalla.

   2. Ihmeellistä, mutta totta.
    Aluksi luulimme, että puhelimessani ei ole tämä toiminto aktiivisena ja useamman hengen voimin kokeilimme kevyttä painallusta, aina sivu aukesi. Selailimme asetuksia moneen kertaan, mutta kuten mainitsitkin, ei siellä ole asetuksia painalluksen voimakkuuden säätöön.
    Lopulta vähän vahingossa painettiin lujempaa ja kas, esikatselu aukesi.
    Nyt homma testailtu joka kantilta ja toimii hyvin, mutta juurikin eri järjestyksessä kuin pitäisi.

    1. Jos tosiaan toimiin kyseisellä tavalla, niin käyttäisin liikkeessä ja antaisi myyjän kokeilla. Tietenkin kannattaa esim koittaa luurin sammuttamista painamalla kotipainiketta ja virtapainiketta yhtä aikaa niin kauan että ruutuun tulee Applen logo. Sitten voi vielä kokeilla puhelimen nollaamista: Asetukset -> Yleiset -> Nollaa -> Poista kaikki sisältö ja asetukset. Tämä poistaa siis kaikki puhelimesta, kuten kuvat jne. Älä siis tee, jos tärkeistä tiedoista ei ole varmuuskopiota

     Enempää en osaa auttaa. Laite huoltoon, jos ei yllä olevat kikat auta.

    2. Anne, en nyt ymmärrä, ihan oikein sinun 3D touch kuulostaisi toimivan, kevyt painallus nimenomaan kuuluu avata sivu ja se on se vanha tapa. Jos painat näyttöä kovempaa tulee sähköpostissa esim esikatselu, sen jälkeen voit vielä painaa kovemmin pohjaan ja pääset kyseiseen viestiin sisälle.

    3. Kyllä tämä toiminto minustakin toimii oikein. Kävin myymälässä kokeilemassa näytteillä olevia puhelimia. Sammalla lailla tuntuivat toimivan. Myyjä myös testasi tätä toimintaa, ja vähän asetuksista sitä sääti. Nyt elävät näyttökuvat toimivat loistavasti. Kiitos teille hyvistä neuvoista. Tämä on kyllä parhain puhelin mitä minulla on ollut.

    4. Loistavaa! Hienoa, että yhteisöstämme oli apua!

     Muista seurata MobiiliBlogia myös jatkossa! 😉

 3. Tämä tai vastaavankaltainen ominaisuus tulee olemaan viimeistään 1,5 vuoden sisällä kaikissa merkittävien valmistajien lippulaivoissa.
  Tässä on ensimmäinen suurempi uudistus älypuhelimiin vuosiin speksikilpailun tilalle.
  Merkittävä uudistus joka tulee parin vuoden aikana muutamaan tapamme käyttää älypuhelimia ja sekä luo uusia mahdollisuuksia käyttöjärjestelmien kehitykselle

  1. Samaa uskon minäkin. Jännä nähdä, mitä Android-valmistajat virittää ennen kuin Google saa tuen alustaansa paineen tunnistavalle näytölle.

 4. Suunnittelen uuden puhelimen ostoa ja pitkän android puhelinleirin jälkeen olen tykästynyt iphoneen. Joten kumpi on kannattavempi 16gb 6s vai 64gb 6? -> hinnoiltaan melkein sama. Nykyinen puhelin on samsung s4 jossa 16gb muisti on aivan täynnä johtuen käyttöjärjestelmästä joka vie noin 7gb + ajansaatossa kertynyt ylimääräinen roska =D Paljonko ios vie muistia ja onko mielestäsi s päivitys kannattava.
  Ps. olen seurannut sinun videoita ja kirjoituksia kohta 4 vuotta.

  1. Käsittääkseni 16 gigatavun iPhone 6s:ssä on käyttäjälle vapaana 11-12 gigaa. Se on todella vähän. Siihen ei paljon mahdu esim 4K-videokuvaa. 12 megapikselin kuvat vievät myös entistä enemmän tilaa. En siis suosittele hankkimaan iPhonea 16 gigatavun tallennustilalla. Niinpä päätyisin 64GB:n iPhone 6:een.

   S-päivityksen järkevyys riippuu siitä kuinka kauan suunnittelet pitäväsi puhelinta. Vuoden päästä iPhone 6 on jo kolme vuotta vanha malli. Toki Apple tukee sitä ohjelmistopäivityksillä vielä useamman vuoden…

   Kutoseen nähden iPhone 6s on ylättävän paljon nopeampi ja hoitaa paremmin moniajon (kiitos 2GB:n RAM-käyttömuistin). Lisäksi tulevaisuudessa 3D Touch nousee sovelluksissa varmasti merkittäväksi ominaisuudeksi…

   Mutta päädytpä kumpaan tahansa, niin älä osta 16GB:n versiota. Tai jos et asentele puhelimeesi kuin muutamia pieniä sovelluksia, etkä kuvaile paljon, niin EHKÄ silloin sillä pärjää. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti satsaamaan siihen 64GB:n malliin.

   Hienoa, että mukana on pitkän linjan lukijoita/katselijoita. Toivottavasti pysyt mukana myös jatkossa! 🙂

 5. Turhan oloinen toiminto nykyisellään: Kaksi toisistaan erilaista toimintoa on jo tähän asti saanut sijoitettua tavallisella kosketuksella ja (ajallisesti) pitkällä kosketuksella. Painetason tunnistus ei tuo tähän lisää muuta kuin epäselvyyttä.

  Näkisin, että paineentunnistuksesta olisi hyötyä portaattomassa tapauksessa, jollaisia voisi tosiaan löytyä vaikka peleistä tai sitten piirtämisestä tai kuvankäsittelystä.

  1. Olen vähän samoilla linjoilla.
   Sitten aletaan olla sekaisin kun alkaa olemaan vaihtoehtoja: lyhyt painallus, pitkä painallus, kevyt painallus, kovempi painallus.. siihen lisäksi kevyt nopea painallus, kevyt painava, pitkä kevyt….

   Nojoo, en ole testannut koko ominaisuutta…

   1. 3D Touchissa on ainoastaan kevyt ja kovempi painallus, ei muita luettelemisia vaihtoehtoja. Ne eivät myöskään käytön kannalta ainakaan toistaiseksi ole mitenkään pakollisia. Ne tuovat lisäarvoa perinteiseen monikosketusnäyttöön, jossa toimivat sitten ”nopea” kosketus ja pidempi kosketus…

    Näkisinkin tässä vaiheessa 3D Touchin peleihin ja sovelluksiin lisäarvoa tuovana ominaisuutena. Tässä vaiheessa ei ole järkevää rakentaa sovelluksia 3D Touchin varaan, koska sitä tukeva laitekanta on vielä niin suppea.

 6. Moi, osaatko sanoa mistä voisi johtua että enää ei näy kuvissa sitä pientä videonpätkää kun painaa kovempaa? Mulla ekoissa kuvissa se toimii mut enää sitä ei tule

  1. Olet varmaan poistanut kamerasta Live Photos -ominaisuuden vahingossa pois käytöstä. Sen voi aktivoida päälle kamerasovelluksesta pienestä pyöreästä kuvakkeesta.

Kommentointi on suljettu!