Suomessa kehitetään kosketusnäytöllistä, taskuun mahtuvaa Solu-tietokonetta

Oulussa kehitetään parhaillaan erittäin mielenkiintoista Solu-tietokonetta, jolle haetaan rahoitusta Kickstarterin kautta. Tavoitteena on saada kasaan 200 000 euroa, joka lähestyy hyvää vauhtia. Tällä hetkellä rahaa on saatu kerättyä noin 142 000 euroa. Edullisin 299 euron vaihtoehto on jo loppuunmyyty, mutta seuraava 349 euron Kickstarter Solu on saatavilla, jonka hinta myyntiin saapuessaan on 449 euroa. Mukana on paljon muita vaihtoehtoja tukea projektia ja hankkia laite näin ensimmäisten joukossa. Kaikki tiedot löytyvät projektin Kickstarter-sivustolta.

Solu on erittäin pieni tietokone, joka on mitoiltaan ainoastaan 102 x 102 x 13 millimetriä ja sujahtaa tarvittaessa esimerkiksi taskuun. Sen reunat ovat aitoa puuta ja päällä on tarkka 1440 x 1440 pikselin kosketusnäyttö, joka on kooltaan 10 x 10 senttimetriä. Sen ansiosta tietokonetta voi käyttää ilman ulkoista näyttöä, näppäimistöä ja hiirtä, joka tekee siitä markkinoilla varsin ainutlaatuisen.

SoluOS

Tietokoneen käyttöjärjestelmä perustuu erittäin vahvasti muokattuun versioon Googlen Android-alustasta. Niinpä se tukee tavallisia Android-sovelluksia. Kantavana ideana on kuitenkin se, että tietokoneen hinnan lisäksi käyttäjä maksaa 20 dollarin kuukausimaksua, joka menee sovelluskehittäjille. Ajatuksena on, että sovelluksista ei tarvitse maksaa erikseen, vaan kuukausimaksu kattaa kaikki tarvittavat ohjelmiin ja peleihin liittyvät kustannukset. Sovellukset toimivat pilvessä, eikä niitä tarvitse erikseen asentaa tai päivittää. Tarvittaessa laite toimii myös ilman verkkoyhteyttä, jolloin ne tallentuvat Solun välimuistiin. Tällöin kaikki ominaisuudet eivät luonnollisestikaan ole käytettävissä.

Solun käyttöliittymä on pyritty rakentamaan mahdollisimman intuitiiviseksi. Valmistajan mukaan se muistuttaa aivojen rakennetta. Uudenlaista käyttöliittymää tukevia sovelluksia tulee alussa olemaan vähän, mutta niitä on tarkoitus kehittää lisää. Onkin selvää, että Solun menestys tulee riippumaan paljon sovelluskehittäjien mielenkiinnosta luoda ohjelmia ja pelejä uudelle laitteelle.

Pilveen perustuva SoluOS-käyttöjärjestelmä poistaa kokonaan tarpeen myös varmuuskopioinnilta, kehuu valmistaja sivustollaan. Se mahdollistaa helposti projektien jakamisen muiden kesken ja sopii näin hyvin myös yrityskäyttöön. Kaikki data on salattua ja näin suojassa.

Solu

Solu

Kokonaisuuden sisältä löytyy 2,3 gigahertsin NVIDIA 4-Plus-1 -järjestelmäpiiri, jonka kyljessä on NVIDIA Kepler -grafiikkaohjain (192 NVIDIA CUDA -ydintä) ja neljä gigatavua 4GB LPDDR3 -käyttömuistia. Tallennustilaa löytyy 32 gigatavua ja Solu tukee Dual-band 2×2 MIMO WiFi- (802.11a/b/g/n) sekä Bluetooth 4.0 -yhteyksiä. Siinä on 1200 milliampeeritunnin akku.

Perinteiseksi tietokoneeksi Solun saa siinä olevalla USB Type-C -portilla, jonka avulla siihen on mahdollista liittää näyttö. Näppäimistö voidaan yhdistää mukaan Bluetoothin avulla. Erillistä hiirtä ei tarvita, sillä itse tietokoneen päällä oleva ruutu toimii kosketuslevynä.

Solu-logo

Solu tullaan valmistamaan Suomessa, Oulussa. Toimitukset projektia tukeneille on tarkoitus käynnistää ensi vuoden toukokuussa. Pienen start up -yhtiön tavoitteet ovat korkealla, sillä se uhkaa haastavansa tulevaisuudessa Applen ja Microsoftin kaltaiset jätit. Yhtiön mukaan Solu on nimittäin ensimmäinen tietokone sitten Applen Macintoshin, jossa on täysin uudenlainen ajattelumalli.