Testissä OnePlus 2 – 399 euron hintainen lippulaiva

Kiinalainen OnePlus on tehnyt itsestään nopeasti merkittävän nimen mobiilimarkkinoilla, ainakin alaa seuraavien keskuudessa. Vuoden 2013 joulukuussa perustettu Kiinan Shenzhenissä pääkonttoria pitävä yhtiö esitteli ensimmäisen puhelimensa, OnePlus Onen, huhtikuussa 2014. Sen seuraaja julkistettiin kuluvan vuoden heinäkuussa jälleen kovalla hypetyksellä.

Ensimmäinen malli nosti OnePlussan nopeasti pinnalle, sillä se oli edullinen verattuna suurten valmistajien lippulaivoihin. Puhelin tarjosi 299 euron hinnalla (64 GB:n versio) rahalle paljon vastinetta, sillä teknisesti se oli pitkälti samaa taso kuin kilpailijoiden 500-600 euron lippulaivamallit. Ongelmana tässä oli kuitenkin se, että edullisella puhelimella ei syntynyt voittoa. Se toimi ikään kuin ponnahduslautana uudelle valmistajalle ja niinpä One Plus 2 onkin 100 euroa kalliimpi. Vaikka uudella puhelimella on sata euroa kovempi hintalappu (64 GB:n malli), ei voittomarginaali ole edelleenkään erityisen hyvä. Näin on kertonut yhtiön perustajiin kuuluva Carl Pei valmistajan virallisella keskustelupalstalla. OnePlus uskoo kuitenkin nousevansa voitolliseksi muun muassa puhelimen kylkeen myytävillä lisävarusteilla, joissa voittomarginaali on eri luokkaa. Lisäksi komponenttikustannukset tulevat laskemaan, kun puhelimia saadaan myytyä enemmän ja osia ostettua sisään kerralla suurempia määriä.

Rahaan liittyy myös laitteiden myyminen kutsuilla. OnePlus ei halua kerätä suuria varastoja, vaan myydä puhelimet sitä tahtia kun niitä menee. Yhtiön menetelmää on kritisoitu paljon, sillä puhelimen saaminen voi olla erityisenkin vaikeaa. Ehkäpä parasta tapa saada kutsu on rekisteröityä valmistajan foorumille ja ryhtyä aktiiviseksi keskustelijaksi. Näin muun muassa itse onnistuin saamaan kutsun OnePlus 2:een. Mutta se siitä ja yhtiön strategiasta. Nyt on aika katsoa, mihin OnePlus 2 pystyy ja onko se todella ”lippulaivojen tappaja”.

Tekniikka ja suorituskyky

399 euron puhelimeksi OnePlus 2 on teknisesti erittäin edistyksellinen laite. Sydämenä on Qualcommin valmistama 64-bittinen Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, jossa on neljä 1,5 gigahertsin Cortex-A53– ja neljä 1,8 gigahertsin Cortex-A57-suoritinydintä. Tavallisesti Snapdragon 810 pyörii suuremmilla kellotaajuuksilla, mutta OnePlus on päätynyt hieman alikellottamaan sirua, jotta Qualcommin sirua vaivanneelta kuumenemiselta vältyttäisiin. Siinä on myös onnistuttu. Testin aikana puhelin ei osoittanut merkkejä ylikuumenemisesta, vaan pysyi mukavan viileänä (takakuori ei kuumentunut merkittävästi kovassakaan rasituksessa). Grafiikkapiirinä toimii 630 megahertsin kellotaajuudella toimiva Adreno 430 ja käyttömuistia löytyy 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla (käyttäjälle vapaana noin 54 gigatavua) varustetusta versiosta neljä gigatavua. Tehoa siis löytyy ja puhelin paukutteleekin suorituskykyä testaavissa sovelluksissa kovia lukemia, vaikka ei aivan esimerkiksi Samsung Galaxy S6 edge+:lle pärjääkään.

OnePlus 2 suorituskykymittaukset

OnePlus 2:ssa toimintoja hallitaan 5,5 tuuman 1920 x 1080 full hd In-cell LCD -kosketusnäytöltä, jota suojaa tehtaalla asennettu kalvo. Itse poistin sen heti, koska lasina on Gorilla Glass 4, joka suojaa näytön hyvin naarmuilta. Näyttö itsessään on hyvä ja tarkka (401 ppi), enkä todellakaan jää kaipaamaan niin sanottua 2K-näyttöä. Nykyiseltään pikselitiheys on sillä tasolla, ettei erillisiä pikseleitä kykene toisistaan erottamaan. Näyttö on laadukas ja sen saa mukavan kirkkaaksi, mutta myös hämäräksi iltalukemista ajatellen. Suorassa Auringonpaisteessa näkyvyys on vähintäänkin kohtalaista, eli toisin sanoen hyvää. Yksikään puhelin ei nimittäin pysty tarjoamaan täydellistä katselukokemusta erittäin kirkkaissa olosuhteissa.

Uusi OnePlus 2 tukee 4G LTE -yhteyksiä. Suomen kannalta tärkeää on, että kakki meillä käytettävät taajuudet ovat tuettuna, eli 800, 1800 ja 2600 Mhz. Edellinen malli ei tukenut Suomessa yleisesti käytettävää 800 megahertsin taajuutta, jonka vuoksi 4G:tä ei päästy hyödyntämään täydellä kapasiteetilla. Onneksi ”ongelma” on korjattu OnePlus 2:ssa.

NFC puuttumisesta on puhuttu paljon OnePlus 2:n kohdalla. Jokainen voi miettiä kohdallaan onko ominaisuus itselle tärkeä. Allekirjoittaneelle se sitä ei ole ja niinpä en henkilökohtaisella tasolla lue sitä laitteen heikkouksiin. On kieltämättä kuitenkin outoa, että se tiputettiin pois, koska OnePlus One sisältää NFC:n. sirun lisääminen tuskin olisi nostanut hintaa merkittävästi, mutta ehkä kiinalaisvalmistaja halusi pitää hinnan maagisen 400 euron alapuolella.

Pikalatauksen puuttuminen on puolestaan hyvin ikävää. Laitteessa on suuri 3300 milliampeeritunnin akku, jonka lataaminen ottaa aikansa. Niinpä pikalataus olisi ollut mukava lisä.

Uusi USB Type-C -liitäntä lisää käyttömukavuutta. Se on symmetrinen ja niinpä liittimen voi asettaa siihen kummin päin tahansa. Android-puhelimissa USB Type-C tulee kasvamaan standardiksi. Tästä kertoo jo pelkästään se, että Googlen uudet Nexus 5X– ja Nexus 6P -puhelimet käyttävät uutta porttia. Jos siitä pitää löytää jotain huonoa, on se, että kaapeleita on vielä harvassa ja näin esimerkiksi puhelimen lataaminen kaverilla ei usein onnistu ellei pidä mukana omaa USB Type-C -johtoa. Niitä kannattaakin hankkia varastoon vähintääkin yksi ylimääräinen. Johtojen hinnat pyörivät kotimaisissa verkkokaupoissa 20 euron tuntumassa ja ebay:sta niitä saa muutamalla eurolla.

OnePlus 2:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • 5 tuuman LCD In-cell -näyttö, 1920 x 1080 pikseliä, 401 ppi
 • 64-bittinen Snapdragon 810 -siru (4 x 1,8Ghz Cortex-A57 + 4 x 1,5Ghz Cortex-A53, Adreno 430)
 • 4 gigatavua LPDDR4-käyttömuistia (16GB:n versiossa 3GB:tä)
 • 16/64 gigatavua tallennustilaa (16GB:n malli ei vielä myynnissä)
 • 13 megapikselin kamera (1.3um) f/2,0-aukolla, optisella kuvanvakaimella, laser-tarkennuksella, LED-kaksoissalamalla ja 4K-videokuvauksella
 • 5 megapikselin etukamera
 • Kaksitaajuus-WLAN: 2,4 GHz 802,11 b/g/n ja 5 GHz 802,11 a/n/ac
 • Bluetooth 4.1
 • GPS/GLONASS
 • USB Type-C -portti
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa (molemmat nano-SIM)
 • Värillinen ilmoitus-LED etupaneelissa
 • 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • Mitat: 151,8 x 74,9 x 9,85 mm
 • Paino: 175 g

Rakenne ja muotoilu

OnePlus 2 pakkaus

Muodoltaan ja rakenteeltaan toisen sukupolven malli on uskollinen esikuvalleen. Sen runko on valmistettu kevyestä, mutta kestävästä alumiini-magnesiumseoksesta. Visuaalisessa ilmeessä on pyritty minimalistiseen kokonaisuuteen ja tässä on onnistuttu hyvin. Henkilökohtaisesti pidän ehkä alkuperäistä OnePlus Onea aavistuksen tyylikkäämpänä, sillä siinä käytetty kikka, jossa näyttö ikään kuin ”leijuu” metallisen rungon päällä tekee siitä persoonallisen. En kuitenkaan missään nimessä sano uutuutta rumaksi tai tyylittömäksi, sillä valmistaja on onnistunut siinä mitä on hakenut: ”Ensivilkaisu OnePlus 2:een kiinnittää huomion siihen, mitä puuttuu. Laitteen etuosassa ei ole häiritseviä logoja. Kun navigointinäppäimiä ei käytetä, ne himmenevät ja häviävät sileän, mustan lasipinnan taakse. Tärkeää on se, mitä näytössä näkyy; kaikki muu pidetään pois sen tieltä”, mainostaa kiinalaisvalmistaja puhelimensa konseptia.

Kooltaan OnePlus 2 on hieman edeltäjäänsä lyhyempi ja kapeampi, mutta paksuutta on sen sijaan tullut lisää. Kooltaan puhelin on 151,8 x 74,9 x 9,85 millimetriä ja se painaa 175 grammaa. OnePlus Onen vastaavat mitat ovat 152,9 x 75,9 x 8,9 millimetriä ja 162 grammaa.

Mukana tulevalla Sandstone Black StyleSwap Cover -takakuorella OnePlus 2 on erittäin hillitty kokonaisuus. Sandstone Black -kuoren pinta on todella karhea ja sitä voisi verrata jopa rullalautojen päällä käytettävään grippiin. Puhelin on käytännössä kokonaan musta sillä erotuksella, että reuna ja kameran kehys ovat metallin harmaita. Puhelimeen voi onneksi ostaa vaihtokuoria, joilla laitteeseen saa tarpeen tullen mukavasti lisää ilmettä. Itse tilasin puhelimen mukaan bambuisen Bamboo StyleSwap Cover -kuoren, jolla luuriin saa taatusti persoonallisen ilmeen. Bambun lisäksi saatavilla on Kevlar-, Black Apricot– ja Rosewood-kuoret. Jokainen vaihtokuori tuo lisää hintaa pakettiin 26,99 euroa.

Puhelimen näytön alapuolelle valmistaja on sijoittanut kolme kapasitiivista painiketta. Näihin lukeutuvat myös sormenjälkilukijan sisältävä kotipainike, joka ei siis ole samalla tavalla fyysinen kuin esimerkiksi iPhonessa. Sen molemmilla puolilla on kaksi kosketuspainiketta vaakasuuntaisilla viivoilla ja sinisellä taustavalolla. Alussa ne hämmensivät ainakin allekirjoittanutta, koska painikkeissa itsessään ei ole selkeitä kuvioita niistä tapahtuvista toiminnoista. Ratkaisuun on kuitenkin selitys ja se löytyy ohjelmistosta, jonka kautta painikkeiden toimintoja voidaan muuttaa. Pian ne oppii joka tapauksessa muistamaan, eikä enää tarvitse miettiä, mitä mistäkin painikkeesta tapahtui. Halutessaan käyttäjä voi myös luopua niistä ja ottaa käyttöön Androidin omat, ohjelmallisesti toteutetut näppäimet. Koska ne haukkaavat osan ruudun pinta-alasta, päädyin itse ”fyysisiin” näppäimiin.

Itse sormenjälkilukija toimii pääsääntöisesti hyvin. En voi juurikaan valittaa sen tarkkuudesta tai hitaudesta. Nopeudessa ollaan samalla viivalla iPhone 6:n kanssa, mutta edelle pyyhältävät esimerkiksi Huawei Honor 7 ja iPhone 6s. Yhteenveto: sormenjälkilukija on toimiva ja kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön. Se on nopeampi tapa avata ruutulukko kuin suojakoodin ainainen näpytteleminen.

Pientä hämmennystä aiheuttavat myös oikean sivun painikkeet: virtapainike ja äänenvoimakkuuden säädin. Toivoisin esimerkiksi virtapainikkeeseen jonkinlaisen tekstuurin, jotta pystyisin erottamaan sen pelkällä kosketuksella äänenvoimakkuuden säätimistä. Puhelun aikana on nimittäin muutamaankin kertaan tullut painettua virtanäppäintä, kun olen yrittänyt säätää vastapuolen puheen voimakkuutta.

OnePlus 2:n vasemmassa laidassa on kolmivaiheinen kytkin. Se integroituu Androidin Häiriöt-ominaisuuteen. Olen ottanut kytkimen jokapäiväiseen käyttöön. Ala-asennossa kaikki ilmoitukset tulevat läpi, keskiasennossa vain suosikkien puhelut/viestit (voi määrittää asetuksista) ja viimeisessä ainoastaan herätyksen pääsevät läpi. Vastaavia kytkimiä näkisi mielellään myös muiden valmistajien puhelimissa. Se on aidosti hyödyllinen ja nopeuttaa ainakin minulla puhelimen käyttöä, kun illalla voi näppärästi kytkimestä säätää puhelimen äänettömälle.

Käyttöjärjestelmä ja ohjelmisto

OnePlus 2 OxygenOS 2.1

Shelf, kotinäkymä ja asetukset.

 

OxygenOS, oikeudet

Alkuperäinen OnePlus One sai paljon kehuja Android-pohjaisesta CyanogenMod-käyttöjärjestelmästään, joka oli tuolloin tunnettu lähinnä niin sanottujen virittelijöiden keskuudessa. Esiasennettuna sitä ei puhelimissa juurikaan oltu nähty. Lopulta yhtiöiden suunnitelmat menivät kuitenkin ristiin ja kiinalaisvalmistaja päätyi kehittämään oman Android-version, joka sai nimekseen OxygenOS.

Pääpiirteiltään OxygenOS muistuttaa hyvin paljon CyanogenModia. Se pyrkii säilyttämään Googlen ajatuksen siitä, miltä Androidin pitää näyttää, mutta lisää asetuksiin uusia valintoja ja kytkimiä. Näiden avulla käyttäjä voi halutessaan personoida laitettaan hieman laajemmin kuin niin sanotusti täysin ”puhtaassa” Androidissa. OxygenOS perustuu Androidin 5.1.1 -versioon, eikä OnePlus ole ikävä kyllä ainakaan toistaiseksi hiiskunut sanallakaan, milloin puhelimelle voidaan odottaa Android 6.0 Marshmallow -päivitystä.

OnePlus 2 OxygenOS 2.1

Tumma teema.

 

OxygenOS tulee miellyttämään kaikkia niitä, jotka etsivät Android-kokemusta, jota ei ole lähdetty muokkaamaan ylimääräisillä käyttöliittymillä. Se laajentaa alustaa muutamilla kikoilla, joihin kuuluvat muun muassa tumma teema (vaikuttaa lähinnä sovellus- ja asetusvalikkoon), mahdollisuus vaihdella ylhäältä esiin tuotavan valikon pikakuvakkeiden sijainteja, säätää näytön alla olevien painikkeiden toimintoja ja ottaa käyttöön ruudun nukkuessa toimivia eleliikkeitä, joilla näyttöön piirtämällä määrätty kuvio voidaan aktivoida esimerkiksi taskulamppu tai avata kamera. Lisäksi sovelluksien oikeuksia päästään hallitsemaan laajemmin (hieman Android 6.0:n tapaan). Käytännössä esimerkiksi Facebookilta voidaan viedä oikeus käyttää sijaintitietoja ja Twitteriltä estää pääsy yhteystietoihin. Tämä ominaisuus on erityisen hyvä niille, jotka ovat tarkkoja omasta yksityisyydestään.

Merkittävin muokkaus, jonka OxygenOS tuo mukanaan on Shelf. Se on kotinäkymän ensimmäinen lehti, joka siis näin periaatteessa korvaa Google Now:n (johon pääsee käsiksi edelleen muun muassa kotinäkymään liimatusta Google-hakupalkista). Toistaiseksi kyseessä on beetavaiheessa oleva ominaisuus, jonka keskeisin tehtävä on kerätä yhteen lista käytetyimmistä sovelluksista sekä kontakteista. Mukaan voidaan lisätä myös Androidin omia widget-minisovelluksia, mutta ne eivät visuaalisesti aina istu oikein valikon tyyliin. Shelfin saa pois käytöstä, mutta allekirjoittanut jätti sen päälle, koska sen kautta on aidosti nopea avata sovelluksia, joita käyttää eniten. Sama koskee myös yhteystietoja. Henkilökohtaisesti koin ominaisuuden siis onnistuneeksi, mutta toivoisin OnePlussan kehittävän siihen omia minisovelluksia, joilla sen toiminnallisuuksia olisi mahdollista tulevaisuudessa laajentaa. Homma voitaisiin käynnistää esimerkiksi yksinkertaisesta RSS-lukijasta, jolloin Shelfiin saisi kätevästi omien suosikki sivustojen viimeisimpien uutisten otsikot ja suoran linkin varsinaiseen juttuun.

OxygenOS:n käytettävyydessä ei ole juurikaan valittamista. Testin aikana käytössä oli OxygenOS 2.1 -versio, joka toimi hyvin ja sulavasti. Loppumetreillä se päivittyi 2.1.1-versioon, joka sisälsi muutamia virheiden korjauksia, mutta ei tuonut mukanaan uusia ominaisuuksia.

Dual-SIM-ominaisuus

OnePlus 2 Dual-SIM

Dual-SIM on ominaisuus, josta joko on merkitystä tai sitten ei. Henkilökohtaisesti en näe sille tällä hetkellä tarvetta, mutta pystyn helposti kuvittelemaan tilanteita, joissa kahdesta SIM-paikasta on hyötyä. Ensimmäisenä mieleen tulee tietenkin työpuhelimen korvaaminen omalla laitteella. Tätä tapahtuu jatkuvasti enemmän ja tällaiseen tarkoitukseen OnePlus 2 on aivan loistava.

Testasin kotioloissa puhelimen toimintaa kahdella kortilla, eikä eteen tullut ongelmia. Asetuksista pystyy suoraan määrittämään, kumpaa numeroa käytetään ensisijaisesti puheluihin, viesteihin sekä dataan vai halutaanko, että puhelin kysyy joka kerta mitä liittymää toimintoihin käytetään. Jos ensisijainen liittymä on valittuna, pystyy käytettävän numeron vaihtamaan kätevästi puhelu- sekä viestisovelluksessa. Töistä kotiin saavuttaessa voi työliittymän halutessaan sulkea kokonaan pois käytöstä, joten kahden SIM-kortin hyödyntäminen OnePlus 2:ssa on tehty kohtalaisen helpoksi.

Kamera

OnePlus 2 kamera

OnePlus 2:ssa on jo alussa mainittu 13 megapikselin kamera, joka rakentuu kuudesta linssielementistä. Alkuperäisen mallin Sonyn valmistama sensori on vaihtunut OmniVisionin kameraan f/2.0-aukolla, laser-tarkennuksella, optisella kuvanvakaimella, LED-kaksoissalamalla ja 1,3 mikrometrin kokoisilla pikseleillä. Tavallisten 4160 × 3120 pikselin kokoisten still-kuvien ohella OnePlus 2 kykenee totta kai myös 4K-videokuvaukseen, joka alkaa olla jo perusominaisuus lippulaivatasoisissa älypuhelimissa.

Itse kuvaaminen hoituu pelkistetyllä ja yksinkertaisella sovelluksella. Perustaltaan hyvin helppokäyttöinen sovellus tarjoaa suuren laukaisupainikkeen ja pitää turhat valikot piilossa niiltä peruskäyttäjiltä, joita esimerkiksi kuva-asetuksien manuaalinen säätäminen ei kiinnosta. Saatavilla on kuitenkin myös kuvaustila (Käsikirja), joka mahdollistaa tarkennuspisteen, valotusajan (1/8000 – 30 sekuntia), valkotasapainon valitsemisen valmiista vaihtoehdosta sekä ISO-arvon säätämisen (100 – 1600).

OnePlus 2, kamerasovellus

Kuvaaminen puhelimella on helppoa. Automaattitila toimii pääsääntöisesti hyvin, vaikka muutamia hutejakin matkan varrelle sattui värimaailman osalta. Onneksi väreiltään vääristyneet kuvat olivat harvassa ja homma toimi yleensä loistavasti. Laser-tarkennnus on mukavan nopea, mutta kuvien tallentajana OnePlus 2 ei ole markkinoiden kärkeä. Niin sanottujen peruskuvien kanssa ei ole merkittävää hitautta, mutta esimerkiksi HDR-otosta puhelin käsittelee helposti useamman sekunnin, joka on paljon. Tällaista ”ongelmaa” ei pitäisi olla puhelimessa, jonka sisällä on markkinoiden tehokkaimpiin kuuluva 64-bittinen järjestelmäpiiri ja neljä gigatavua RAM-käyttömuistia.

Kuvanlaadullisesti OnePlus 2:n kamera on muiden lippulaivojen rinnalla, ei markkinoiden paras, mutta todellakin riittävä. Värit ovat hieman ylikorostuneita, mutta tähän samaan syyllistyvät esimerkiksi Samsungin Galaxy S6 -sarjan laitteet. Hämärään/pimeään siirryttäessä tulokset eivät ole yhtä tasalaatuisia ja toisinaan kuvista tuntui tulevan yllättävänkin heikkoja, vaikka kuvanvakaimen pitäisi eliminoida pienet tärähdykset. Joka tapauksessa heikossakaan valaistuksessa OnePlus 2:n kameran tuottamia kuvia ei tarvitse hävetä, sillä kyseessä on tasavahva kokonaisuus. Mutta jokainen antakoon lopullisen tuomionsa itse, alta löytyviä esimerkkikuvia tarkastelemalla:

Jokaisen kuvan oikeassa alalaidassa on linkki täysikokoiseen kuvaan ”Katso täysikokoisena”. Avaa kuva ja klikkaa linkkiä, niin näet otokset niiden alkuperäisessä koossaan.

Käyttökokemukset ja loppuyhteenveto

OnePlus 2

Lyhyesti sanottuna OnePlus 2 on erittäin vahva paketti, joka pystyy hyvin haastamaan perinteisten valmistajien kuten Applen, LG:n ja Samsungin lippulaivapuhelimet. Sen valttina on erinomainen hinta-laatusuhde, mutta heikkoutena, ja suurena sellaisena, huono saatavuus. Niinpä niin sanotun tavallisen kuluttaja on erittäin vaikea päästä käsiksi laitteeseen. Puhelimen hankkimiseen vaadittavan kutsun saaminen on lähes mahdotonta ”roikkumatta” aktiivisesti yhtiön keskustelupalstalla. Tähän monellakaan ei ole aikaa tai edes halukkuutta. Jossain vaiheessa OnePlus 2 tulee varmasti yleiseen myyntiin, sillä näin toimittiin valmistajan ensimmäisen puhelimen kanssa. On kuitenkin mahdotonta tietää, milloin tämä tapahtuu.

Eräs oljenkorsi ovat tietenkin niin kutsutut Open Sales -kampanjat, jolloin OnePlus 2 on saatavilla yhtiön verkkokaupasta tunnin ajan vapaasti kaikkien ostettavissa. Ainakin yksi tällainen on järjestetty jo OnePlus 2:n osalta 12. lokakuuta. Kampanjan ongelma on yleensä siinä, että yhtiön verkkokauppa ruuhkautuu eikä tilausta saa sisään. Niiden ajankohta sijoittuu yleensä myös keskipäivään, jolloin useimmat ovat töissä tai hoitamassa muita velvotteita.

Jos saatavuuteen liittyvät haasteet jätetään sivuun, nostaisin henkilökohtaisesti OnePlus 2:n markkinoiden parhaimpien Android-lippulaivojen joukkoon. Se yhdistää 399 euron hintaiseen kokonaisuuteen tehokkaan suorituskyvyn, hyvän kameran, laadukkaan rakenteen ja Googlen Material Design -filosofian mukaisen OxygenOS-käyttöliittymän. Lisäksi siitä löytyy nokkelia oivalluksia, kuten vasemman sivureunan kolmivaiheinen kytkin, joka integroituu Androidin Häiriöt-ominaisuuteen. Tämä osoittaa, että OnePlus on laittanut aidosti ajatusta puhelimeensa, eikä ole vain yrittänyt pakata sen täyteen tehoa ja pukea laitteensa kauniiseen kuoreen. Tupla-SIM-ominaisuudesta ei varmasti ole myös haittaa, jos ajatellaan, että työpaikoilla käytetään jatkuvasti enenevissä määrin omia älypuhelimia firman tarjoamien sijaan.

Toisesta suunnasta katsottuna OnePlus 2 voidaan toisaalta nähdä ristiriitaisena ja puutteellisena lippulaivana. Esimerkiksi NFC:n puuttuminen on herättänyt paljon keskustelua, koska se kuului ensimmäisen version ominaisuuksiin. Muistikorttipaikkaa ei myöskään löydy, eikä puhelin tue langatonta latausta. Jos nämä ominaisuudet ovat omalla arvoasteikolla korkealla, on tämä puhelin huono valinta. Niinpä en OnePlus 2:ta aivan ”lippulaivojen tappajaksi” lähtisi tituleeraamaan, sillä tällaiset kengät täyttääkseen, ei heikkouksia kilpailijoihin nähden saa olla!

Allekirjoittanutta yllä mainitut puutteet eivät häiritse, sillä en käytä (odotan mobiilimaksupalveluiden saapumista Suomeen) lähes ollenkaan NFC:tä ja muistikorttipaikalle ei ole tarvetta 64 gigatavun sisäisen tallennustilan ansiosta eikä langaton lataus ole toistaiseksi sytyttänyt.

OnePlus 2, akkukesto

Yksi puute laitteessa kuitenkin on, joka syö hieman hohtoa muuten niin loistavasta puhelimesta myös allekirjoittaneen silmissä. Tämä on pikalataus, tai siis sen puute. Puhelimessa on suuri 3300 mAh:n akku, joten sen täyteen lataaminen vie aikansa. Lisäksi akkukesto ei jostain syystä vastaa aivan sitä, mitä OnePlus 2:n tekniset tiedot voisivat antaa olettaa. Nimittäin täydellä akulla tuntui pääsevän jonnekin 4-5 tunnin käyttöaikaa (ruudun päälläoloaika). Ongelmien lähteenä lienee OxygenOS, joka kaipaa vielä virittelyä virrankulutuksen suhteen. Muistelisin nimittäin, että edellinen OnePlus One pääsi parempiin lukemiin 200 milliampeerituntia heikommalla akulla. Lisäksi esimerkiksi Nexus 6 on tarjonnut paremman akkukeston suuremmalla 5,96 tuuman 2560 x 1440 pikselin näytöllään ja 3220 mAh:n akullaan. Niinpä jossain täytyy olla vielä varaa optimoimiselle, näin ainakin toivon!

Toinen asia, joka jäi hieman vaivaamaan oli kaiuttimen hiljainen äänenlaatu. Vertasin voimakkuutta useisiin eri puhelimiin ja OnePlus 2:n kaiutin oli ainakin korvakuulolla selkeästi hiljaisempi. Tästä johtuen meluisissa paikoissa on toisinaan todella hankala havaita, että puhelin soi. Puolestaan kuulokkeen äänenvoimakkuus on hyvällä tasolla ja sen saa säädetty hyvinkin korkealla äänenlaadun juurikaan kärsimättä.

Käyttökokemukseltaan OnePlus 2 on vahva kokonaisuus niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Tummanpuhuvaan laitteeseen saa mukavasti persoonallista ilmettä vaihdettavilla takakuorilla ja kädessä puhelin tuntuu kokoluokkansa huomioiden hyvältä. Virtapainike osuu juuri peukalon kohdalle (jos on siis oikeakätinen) ja kevyesti kaareva takaosa on ergonomian kannalta järkevä ratkaisu.

Käyttöjärjestelmän osalta puhelinta voisi jopa luonnehtia tylsäksi. Toki asetuksista löytyy nippuloita ja nappuloita oman käyttökokemuksen säätämiseen, mutta perustaltaan OxygenOS on vain ”puhdas” Android muutamalla hienovaraisella muokkauksella. Niinpä termi tylsä tarkoittaa tässä tapauksessa positiivista asiaa ja onkin itse asiassa raikas tuulahdus uutta, jollaista harvoin nähdään muissa kuin Nexus-sarjan puhelimissa.

OnePlus 2, Never Settle

Lopputulemana: OnePlus 2 on loistava älypuhelin. Muutamien heikkouksiensa (liittyen tekniikkaan) vuoksi se ei välttämättä sovi jokaiselle. Jos kuitenkin hyväksyy ne tai kuuluu samaan ryhmään kuin allekirjoittanut (kyseisillä miinuksilla ei ole merkitystä), ei OnePlus 2:sta voi olla suosittelematta. Niinpä ei kuin kutsua metsästämään ja seuraamaan OnePlussaa sosiaalisissa medioissa, joiden kautta saa hyvin tietota tulevista Open Sales -kampanjoista ja mahdollisista kilpailuista, joissa voi voittaa itselleen kutsun. Ne ja muiden käyttäjien jakamat kutsut lienee tässä vaiheessa ”helpoin” tapa hankkia OnePlus 2 virallisia teitä valmistajan kautta. Olenkin kerännyt artikkelin loppuun hyödyllisen ”linkkipaketin” kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita hankkimaan OnePlus 2:n. Toivottavasti siitä on apua!

Videoarvostelu

Linkkipaketti:

Hyvää:
 • Hinta-laatusuhde.
 • Vankka ja laadukas rakenne + vaihdettavat takakuoret.
 • Kytkin Androidin Häiriöt-toimintoon (vertaa iPhonen mykistä-kytkin).
 • Kameran kuvanlaatu.
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa.
 • Toimiva sormenjälkilukija.
 • Lähes ”puhdas” Android-käyttöjärjestelmä OxygenOS.
 • OxygenOS:ssa järkeviä lisäyksiä Androidiin käyttökokemuksen parantamiseksi.
 • Kaikin puolin sulava käyttökokemus.
 • Tulevaisuuteen kantava tekniikka: 64-bittinen siru, 4GB:tä RAM:ia, USB Type-C -portti
Huonoa:
 • Huono saatavuus.
 • Toiminta-ajat akun kokoon ja laitteen muihin ominaisuuksiin nähden.
 • Ei NFC:tä.
 • Langattoman latauksen puute.
 • Ei pikalatausta.
 • Ei muistikorttipaikkaa.
 • Akku ei käyttäjän vaihdettavissa, vaikka takakuori onkin irrotettavissa.
 • Kaiutin aavistuksen hiljainen kilpailijoihin verrattuna.
 • Kamera tietyissä tilanteissa kilpailijoitaan hitaampi.
 • Android 6.0 Marshmallow -päivitystä joudutaan odottamaan pitkään? (valmistajalta ei mitään mainintaa)

13 kommenttia

 1. ”lasina on Gorilla Glass 3” Eikös tässä ole gorilla glass 4?

  hyvä ja kattava arvostelu.

  1. Virallisella sivulla ei mainita tuosta lasista mitään. Siksi vähän jouduin hieman arpomaan, koska kumpaakin tietoja löytyi. Ilmeisesti se tosiaan kuitenkin on tuo uudempi Gorilla 4 -lasi.

   Korjataan!

   Kiitos kehuista. Yritin pitää jutun sopivan suppeana, jotta sen jaksaa lukea läpi. Olen yrittänyt päästä pois sivu toisensa jälkeen jatkuvista testeistä, joita kukaan ei jaksa lukea. En ainakaan itse. Toivottavasti pääpointit tulivat kuitenkin testissä esille. 🙂

 2. Mites on, suositteletko Teemu vaihtamaan OnePlussan ykkösversiosta tuohon pykälää uudempaan? Ovatko uudet ominaisuudet sen arvoisia? Entä osaatko sanoa, miten tuon kakkosversion kameran kuvanlaatu eroaa ykkösversiosta?

  1. Ikävä kyllä en osaa oikein vastat kyseisiin kysymyksiin, koska Onen testauksesta on yli vuosi.

   Perustaisin valinnan melkeen softatukeen. Jos Onelle on tulossa virallinen Android 6.0, niin ei ehkä ole järkeä päivittää. Tälle uudelle sen luulisi tulevan jossain vaiheessa.

   Tosiaan Onea ei ole nyt saatavilla, joten en pysty kunnon vastausta antamaan…

 3. Mitenkö olisi? Kannattaisiko vaihtaa tämä Nexus 5 tuohon OnePlus 2:teen?

  1. Itse en ole ainakaan vaihtamassa N5, ellei mene rikki. Enkä varmaan vaihtaisi onestakaan ellei 4G kattavuus olisi tärkeä prioriteetti, suht pienet uudistukset tuossa kuitenkin.

   1. Tietysti isompaa jos haluaa N5sta nii tuo on OK vaihtoehto.. Päivitykset puoltaa kyl Nexus sarjaa.

 4. Sisältääkö 399 euron hinta alv:n?
  Nimittäin e-ville myy samalla hinnalla mutta siihen tulee maahantuotaessa 24% alvia lisää.

  1. Jos ostat OnePlussan kautta, niin 399 sisältää alvin. Ainoa mikä hintaan lisätään on toimituskulut (24,49 €). Mulla on tässä arvostelussa käytetty OnePlus 2 myynnissä. Aito, OnePlus:lta ostettu versio ja mukaan bambuinen lisäkuori, jonka arvo about 27 euroa. 500 euroa. Ota yhteyttä, jos kiinnostaa: admin((at))mobiiliblogi((piste))com

  1. OnePlus 2:n voi nykyään ostaa ilman kutsua, joten voit hyvin tilata sen valmistajalta suoraan. 🙂

Kommentointi on suljettu!