Lumia-puhelimien myynti romahti heinä-syyskuussa

Microsoftin ongelmat mobiilimarkkinoilla jatkuvat ja älypuhelimien myynti jatkaa laskuaan. Tuoreessa kolmannen vuosineljänneksen tulosta käsittelevässä raportissaan yhtiö kertoo myyneensä kolmen kuukauden aikana 5,8 miljoonaa Lumia-puhelinta. Kyseessä oli kolmas perättäinen vuosineljännes, kun puhelinmyynti laski. Vielä huhti-kesäkuussa Lumia-myynti ylsi 8,4 miljoonaan laitteeseen. Kaikkien aikojen ennätyksestä, joka tehtiin vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä myymällä 10,5 miljoonaa Lumiaa, on menekki lähes puolittunut.

Vuosi sitten Lumia-malliston myynti oli hyvässä nousuvireessä ja älypuhelimia saatiin kaupaksi 9,3 miljoonaa kappaletta. Nyt julkaistun vuosineljänneksen heikkoudesta kertoo hyvin myös se, ettei malliston myynti ole ollut alle kuuden miljoonaan kolme kuukauden mittausjaksolla sitten vuoden 2013 tammi-maaliskuun.

Microsoftin voidaan jälleen todeta olevan älypuhelinmarkkinoilla kovan paikan edessä, kuten sen oli aikanaan Windows Mobilen kanssa. Seuraavat kaksi vuosineljännestä kertovat, miten asiakkaat ottavat vastaan Windows 10 -pohjaiset Lumia 950- ja Lumia 950 XL -puhelimet sekä edullisen Lumia 550:n.

Amerikkalaisyhtiön rakentama kokonaisuus Windows 10:n ympärille on ideana mitä loistavin. Käyttöjärjestelmä on suunniteltu toimimaan älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Keskeistä on, että sovelluskehittäjät voivat luoda universaaleja ohjelmia, jotka toimivat sellaisenaan jokaisella päätelaitteella. Uudet Lumia 950 -mallit toimivat telakan avulla tietokoneena, johon voidaan yhdistää näyttö, näppäimistö sekä hiiri. Nyt Microsoft kaipaakin kipeästi sovelluskehittäjiä taakseen, sillä tämä erittäin tiivis ekosysteemi tuntuu olevan sen suurin, ellei jopa ainoa todellinen valtti iPhonea ja Androidia vastaan.