Kameravertailu: iPhone 6 vs iPhone 6s

iPhone on tunnettu hyvästä kamerastaan. Sukupolvi toisensa jälkeen bloggaajat sekä toimittajat ovat nostaneet Applen älypuhelimen kameran aivan markkinoiden kärkeen. Applen valttina on ollut yksinkertainen käyttökokemus ja hyvin toimiva automaattitila. Itse asiassa yhtiö ei ole edes lähtenyt tarjoamaan käyttäjilleen mahdollisuutta säätää kameran asetuksia manuaalisesti, vaan on pyrkinyt pitämään kokemuksen mahdollisimman yksinkertaisena: puhelin taskusta käteen ja laukaisu. Tämä yhdistettynä hyvään kuvanlaatuun on ollut Applen valttikortti markkinoilla muiden kilpaillessa megapikseleillä ja ohjelmiston eri ominaisuuksilla.

Syksyllä myyntiin saapunut iPhone 6s on siinä mielessä mielenkiintoinen loikka Applelle, että se kasvattaa kameran megapikselimäärää ensimmäisen kerran sitten vuonna 2011 julkistetun iPhone 4s:n, jolla saa napsittua tarkkuudeltaan kahdeksan megapikselin kuvia. Tämä resoluutio kantoi kaikkiaan neljän sukupolven ajan, kunnes iPhone 6s- ja iPhone 6s Plus -mallit toivat markkinoille uuden, 12 megapikselin iSight-kameran.

Suuremman resoluution lisäksi Apple ei ole tapansa mukaisesti ole kertonut kovinkaan tarkasti kaikkia muutoksia, mitä kameraan on kokonaisuudessaan tehty. Suurin syy loikata 12 megapikseliin löytynee joka tapauksessa videokuvauksen puolelta, sillä nyt tarkkuus riittää liikkuvan kuvan tallentamiseen 4K-tarkkuudella (3840 x 2160).

iPhone 6s -mallien 12 megapikselin iSight-kamera tarjoaa f/2,2-objektiivin, jossa yksittäiset pikselit ovat kooltaan 1,22 mikrometriä. Tässä suhteessa yhtiö onkin itse asiassa ottanut takapakkia, sillä edellisessä sukupolvessa pikselit ovat kooltaan 1,5 mikrometriä. Tämä johtuu siitä, että suurempi määrä pikseleitä joudutaan pakkaamaan samaan tilaan, koska itse kuvasensorin koko ei ole kasvanut 1/3 tuumasta. Sensorissa on kuitenkin tapahtunut muita muutoksia, jotka auttavat muun muassa tuottamaan parempia kuvia heikossa valaistuksessa. Mutta se tekniikasta, hypätään esimerkkikuviin ja katsotaan, onko Apple aidosti onnistunut parantamaan kuvanlaatua iPhone 6s:ssä edelliseen sukupolveen nähden.

1. Syysmaisema

iPhone 6 kamera, syysmaisema

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, syysmaisema

iPhone 6s

 

Ensimmäinen kuva on varsin mielenkiintoinen. Värimaailmaltaan iPhone 6s antaa hieman paremman lopputuloksen, tuoden esille vasemmalta kajastavan Auringonvalon paremmin esille. Tämä näkyy erityisesti tiiliseinässä. Siirryttäessä rajauksiin, .huomataan, että iPhone 6:n kahdeksan megapikselin kamera on itse asiassa tuottanut tarkemman kuvan. Yksityiskohdat ovat paremmin esillä, kun taas 6s:ssä kaikki näyttää hieman suttuisemmalta

iPhone 6 kamera, syysmaisema, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, syysmaisema, crop

iPhone 6s

 

2. Syysmaisema, nro 2

iPhone 6 kamera, syysmaisema

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, syysmaisema

iPhone 6s

 

Toinen maisemakuva antaa jälleen voiton värimaailman aitoudessa iPhone 6s:lle, vaikka ero on kieltämättä pieni. Sen sijaan tarkkuudessa tilanne on pyörähtänyt ensimmäiseen kuvaan nähden täysin ympäri. Jo ennen rajauksiin siirtymistä nähdään, että iPhone 6s tuottaa selvästi yksityiskohtaisempaa jälkeä. Esimerkiksi ruoho ei ole yhtä vihreää aluetta, vaan eri osat sekä lehdet erottuvat toisistaan. Kuvien rajauksissa tilanne tulee esille vieläkin selvemmin ja ruohoalueen lisäksi maassa oleva kuura ei pehmene Applen uudessa puhelimessa yhdeksi ”massaksi”, kuten se tekee iPhone 6:ssa

iPhone 6 kamera, syysmaisema, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, syysmaisema, crop

iPhone 6s

 

3. Yleinen ulkokuva

iPhone 6 kamera, yleinen ulkokuva

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, yleinen ulkokuva

iPhone 6s

 

Katoksen alla otettu ulkokuva vahvistaa sitä käsitystä, että Applen uuden sukupolven iPhone tuottaa aidommat värit ja tarjoaa aavistuksen paremman dynamiikan. Jälleen tämä näkyy hyvin seinään hehkuvana Aurinkona, joka on iPhone 6s:ssä keltaisempi ja värialue laajempi, jonka ansiosta niin sanottua ”puhkipalamista” ei tapahdu yhtä voimakkaasti 6:lla Lisäksi vasemmalta paistava Aurinko haalistaa koko kuvaa iPhone 6:ssa, kun taas tätä ei tapahdu 6s:ssä. Rajauksissa yksityiskohdat tulevat selkeämmin esille iPhone 6s:ssä, erojen ollessa kuitenkin kohtalaisen pieniä.

iPhone 6 kamera, yleinen ulkokuva, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, yleinen ulkokuva, crop

iPhone 6s

 

4. Sisäkuva hyvässä valaistuksessa

iPhone 6, sisäkuva

iPhone 6

 

iPhone 6s, sisäkuva

iPhone 6s

 

Tässä vaiheessa voidaan todeta, että dynamiikka vaikuttaisi ottaneen askeleen parempaan suuntaan iPhone 6:ssä edelliseen sukupolveen nähden. Vaaleita alueita tarkastelemalla nähdään, että 6s hoitaa ne paremmin, eikä ”puhkipalaminen” ole yhtä voimakasta kuin iPhone 6:lla. Rajaus puolestaan osoittaa lisäpikseleiden tuoman edun tarkempana ja yksityiskohtaisempana kuvana.

iPhone 6 sisäkuva, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s sisäkuva, crop

iPhone 6s

 

5. Sisäkuva, kartta

iPhone 6 kamera, kartta

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, kartta

iPhone 6s

 

Seuraava sisäkuva toistaa pitkälti samaa kaavaa. Värimaailma on uudessa iPhonessa aavistuksen lämpimämpi ja vastaa paremmin kuvaushetken olosuhteita. Rajauksessa meillä on jälleen yksityiskohtaisempi kokonaisuus iPhone 6s:n eduksi.

iPhone 6 kamera, kartta, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, kartta, crop

iPhone 6s

 

6. Yleiskuva kaupassa

iPhone 6 kamera, yleiskuva kaupassa

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, yleiskuva kaupassa

iPhone 6s

 

Tässä kuvassa nähdään, miten iPhone 6s ja iPhone 6 käyttäytyvät kaupassa, jossa valaistus on hyvä. Tässäkin tapauksessa iPhone 6 vetää värimaailman aavistuksen kylmempään suuntaan. Molemmat kamerat ”polttavat” puhki taustalla olevista ikkunoista tulevan valon, eikä tässä ole nähtävissä eroja suuntaan tai toiseen. Rajaus tuo kuitenkin esiin eroja. Kukkien yksityiskohdat ovat huomattavasti paremmin nähtävissä iPhone 6s:ssä, kun vanhemmassa sukupolvessa kokonaisuus sulautuu osittain yhdeksi vihreäksi massaksi.

iPhone 6 kamera, yleiskuva kaupassa, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, yleiskuva kaupassa, crop

iPhone 6s

 

7. Sisäkuva, heikko valaistus

iPhone 6 kamera, työpöytä

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, työpöytä

iPhone 6s

 

Sisällä hieman heikommassa valaistuksessa (keinovalo) kameroiden erot alkavat tulla esille selkeämmin. Yllä olevassa kuvassa valovoimaisuudessa ei vielä nähdä eroja, mutta tarkkuudessa sen sijaan iPhone 6s peittoaa edeltäjänsä selkeästi. Tarkkasilmäinen huomaa myös, että värit ovat jälleen 6s:ssä aidommat, kun rajauksessa punaisen OnePlus 2 -laatikon heijastaman punainen väri näkyy LG:n valkoisissa laatikoissa.

iPhone 6 kamera, työpöytä, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, työpöytä, crop

iPhone 6s

 

8. Sisäkuva, luonnonvalo

iPhone 6 kamera, sisäkuva luonnonvalo

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, sisäkuva luonnonvalo

iPhone 6s

 

Tässä tapauksessa pääasiallinen valonlähde on vasemmalta ikkunasta loistava luonnonvalo. Oikealta tulee hieman keinovaloa, mutta ei paljon.

iPhone 6s korostaa värejä paremmin, mutta ei mene tässä suhteessa kuitenkaan liiallisuuksiin. Esimerkiksi verhojen kukkakuvioiden punainen väritys on silminnähden syvempi. Valovoimaisuudessa on pieni ero 6s:n hyväksi. Rajauksen osalta molemmissa on selvästi kohinaa, mutta uudessa mallissa yksityiskohdat pysyvät paremmin kasassa.

iPhone 6 kamera, sisäkuva luonnonvalo, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, sisäkuva luonnonvalo, crop

iPhone 6s

 

9. Auton sisällä, erittäin huono valaistus

iPhone 6 kamera, auton sisällä

iPhone 6

 

iPhone 6, auton sisällä

iPhone 6s

 

Huonoon valaistukseen siirryttäessä erot laitteiden välillä kasvavat. Tämä kuva on otettu auton sisällä syyshämärässä ja ainoa valaistus on ikkunoista sisään tuleva valo. Lisäksi itse kuvauskohde on sellaisessa paikassa, jonne valo ei juurikaan ulotu.

Väreiltään iPhone 6s antaa jälleen luonnollisemman lopputuloksen. Rajaukseen siirryttäessä yksityiskohdat peittyvät muuhun massaan lähes kokonaan iPhone 6:lla ja esimerkiksi tekstit ovat juuri ja juuri luettavissa. iPhone 6s:n kohdalla tilanne on aivan toinen yksityskohtien pysyessä kasassa tekstit erottuvat erittäin hyvin kuvan muista elementeistä.

iPhone 6 kamera, auton sisällä, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, auton sisällä, crop

iPhone 6s

 

10. Lähikuva, avain

iPhone 6 kamera, lähikuva

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, lähikuva

iPhone 6s

 

Luonnonvalossa auton koelaudalla avaimesta otettu lähikuva ei tuota juurikaan eroja kameroiden välillä. Rajauksessa on ehkä havaittavissa pientä yksityiskohtien liiallista ”pehmenemistä” iPhone 6:n osalta, kun katsoo esimerkiksi avaimen alaosan teskstuuria.

iPhone 6 kamera, lähikuva, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, lähikuva, crop

iPhone 6s

 

11. Makro, hyvässä valaistuksessa

iPhone 6 kamera, makro

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, makro

iPhone 6s

 

Makrokuvassa erot kameroiden välillä ovat myös pienet. Itse asiassa niitä ei juurikaan ole, kuten kuvista näkee. Molemmat tuottavat hyvää jälkeä.

iPhone 6 kamera, makro, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, makro, crop

iPhone 6s

 12. Etukamera, selfie

iPhone 6 kamera, selfie

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, selfie

iPhone 6s

 

Etukamerassa kuvanlaatu on parantunut mukavasti jopa hyvässäkin valaistuksessa. Suosittelen vertaamaan täysikokoisia kuvia, jolloin kameroiden edut tulevat selkeämmin esille. iPhone 6s:n kuvassa on vähemmän kohinaa ja sen etuna on myös se, että puhelin osaa käyttää näyttöä salamana, joka auttaa erittäin pimeissä olosuhteissa.

iPhone 6 kamera, selfie, crop

iPhone 6

 

iPhone 6s kamera, selfie, crop

iPhone 6s

 13. Video

iPhone 6:

iPhone 6s:

Molemmat videot on kuvattu puhelimen kameran parhailla mahdollisilla asetuksilla. iPhone 6:lla nämä ovat 1080p/60fps ja iPhone 6s:llä 4k/30fps. Videot on kuvattu samaan aikaan ja samasta kohteesta, joten ne antavat hyvän käsityksen videokuvauksen laadusta.

iPhone 6:lla kuva on sulavampaa kiitos nopeamman kuvataajuuden. Tästä pisteet iPhone 6:lle!

Tarkkuuden osalta selvä voittaja on kuitenkin iPhone 6s, joka ottaa loistavaa 4K-videokuvaa. Laatu on todella hyvää ja kuvakin yllättävän tasaista, vaikka optinen kuvanvakain puuttuukin (iPhone 6s Plussassa sellainen on).

Loppuyhteenveto

Kuvien perusteella voidaan kiistatta todeta, että Apple on onnistunut parantamaan kameran kuvanlaatua iPhone 6s:ssä. Suurimmat erot vaikuttaisivat tulevan esille yleisissä maisemakuvissa sekä sisäkuvissa. Valoivoimaisuutta on saatu lisää, mutta onneksi Apple ei ole lähtenyt mukaan kuitenkaan siihen trendiin, jossa kuvista tehdään olosuhteita kirkkaampia. Tässä lepääkin iPhone 6s:n suurin valtti: se tuottaa selkeitä ja värimaailmaltaan luonnollisia kuvia. Kannattaako kameran takia iPhone 6 päivittää uuteen 6s:ään? Mielestäni ei, ellet sitten välttämättä tarvitse 4K-videokuvausta. Muutos ei ole niin merkittävä ja tulemme varmasti näkemään suurempia parannuksia kameraan seuraavassa iPhone 7 -mallissa.

Kaikki kuvat on otettu puhelimen automaattitilalla käsivaralta tai jossain tapauksissa tukea vasten. Jos laite on tarjonnut HDR-kuvaa, sitä on käytetty. 

11 kommenttia

 1. Hienoa Teemu. Loistava vertailu jossa on iPhone 6 ja iPhone 6s.
  ps. loistavat kuvat, ootko ollu tyytyväinen iPhone 6s? 🙂

  1. Kiitos paljon! Näillä artikkeleilla yritän erottautua muista tekniikkasivustoista.

   Olen ollut tyytyväinen iPhone 6s:ään, mitä nyt ensimmäinen oli näyttövikainen, kuten varmaan tiedät, jos olet MobiiliBlogia seurannut. 3D Touch nopeuttaa käyttöä (vaikka kaikkea potentiaalia ei todellakaan ole saatu siitä vielä irti) ja tuo 2GB RAM:ia sulavoittaa moniajoa. Ohjelmat pysyy paremmin taustalla auki, vaikka olisi paljon softia käytössä. Kutosessa ne latautui aina uudelleen, kun oli vähänkin useampi sovellus auki…

 2. Olkaapa hyvä. Kyllä olen seurannut MobiiliBlogia. No, tuli itsekkin sitten ostettua iPhone 6s Plus vaikka alunperin en sitä ajatellut ostaa mutta kun on tämmöinen Apple ”hullu” niin nyt se sitten on hankittu 🙂

  1. Semmosta ”hulluuttahan” tämä harrastus on samalla tavalla kuin joillekin vaikka autot. Uutta ei tarvitse, mutta pitää kuitenkin saada. 😀

 3. Kiitos jälleen kerran Teemu. On näitä kyllä ilo lukea näitä sinun arvosteluita/testejä. Ne on niin selkeitä ymmärtää tällaisen vanhemmankin ”kansalaisen”. Odotellaan taas uusia ”juttuja”. Hyvä hyvä Teemu.

  1. Katsotaan, mitä seuraava artikkeli käsittelee. Mahdollisesti Apple Watchia. 🙂

 4. Jep! Vaikka oletkin ilmeisesti jonkun verran ns. ’pple-myönteinen’ asenteeltasi, niin varsin asiallisia kirjoituksesi ovat …jopa niin, ett oon alkanut uskoa kertomisiasi. Varsinkin kun tääkin käytännöntason kameravertailusi on hyvin samanlainen kuin omat mielteeni noista verrokeista.
  Still-kuvien erot marginaalisia eikä joka suhteessa edes parempaan päinkään. Videokuvauksessa erot selkeämmät, muttku sitä en harrasta… Enkä enää selfie-kuviakaan (ikäkysymys …you know)

  Eli olin rehellisesti sanoen pikkusen pettynyt tähän ’kaikkien aikojen mullistavimpaan’ uutuuteen.
  Se on nuo ameriikan ’poikien’ mainostekstit ainakin yhtä yliampuvia kuin Suomessakin.

  Mutt erinomaisen hyvä kamera toki molemmissa. Enkä siksi(kään) enää pokkariakaan, saati järjestelmäkameroitani, mukana raahaa, vaan kuvaan kaikki iPhonellani. Olen sen avullä ’löytänyt’ vanhan, välillä jo uuvahtanedn harrastuksenikin uudelleen. 🙂

  Ja 7:sta odotan sitä luvattua todellista uudistusta innolla. Hyviä enteitä on TAAS näkyvissä… ?

  1. Joo. Käytän kyllä paljon Applen tuotteita. En kuitenkaan ole fanaatikko. Yritän myös parhaani mukaan olla kaikissa testeissä ja artikkeleissa objektiivinen.

   Kameran osalta vaikuttaa vähän siltä, että Apple on tehnyt pikaisen ratkaisun ja nostanut vain megapikselit 12, jotta mukaan saadaan 4K-videokuvaus. Still-kuvissa laatu ei sitten juurikaan ole parantunut. Joissain tilanteissa 6s tekee hieman parempaa jälkeä, mutta videokuvauksessa on otettu ihan mukava loikka eteenpäin.

   Jos minulta kysytään niin iPhone 7 heittää kehiin AMOLED-näytön, suuremman kamerakennon ja tietenkin lisää tehoa. Saa nähdä, mitä muotoilu tuo tulessaan ja nähdäänkö jälleen uusi väri. Joku sinertävä voisi olla kiva. 🙂

 5. Hyvä vertailu! Kiitos erityisesti siitä että verrokkikuvat olivat rajauksen osalta lähes identtisiä jolloin vertaaminen antaa luonnollisesti realistimessan loputuloksen. Joissain vertailuissa kuvat saattavat olla aivan erilaisia rajauksen osalta mikä vie pisteitä vakuuttavuudelta…

  Joku videovertailu iPhone 6 ja 6S väliltä olisi kiva. Näkisi oikeasti kuinka teho tuo lisää nopeutta ja Force touchin oikeasti käytössä.

  1. Thanks! Yritinkin olla todella tarkkana rajauksien kanssa. Hyvä, että onnistuin.

   Pitäs tehdä enemmän näitä kameravertailuja, vai mitä? Nää on vaan yllättävän työläitä, vaikka lopputulos voi näyttää simppeliltä. Ois tuossa tuo OnePlus 2, Galaxy S6 edge, Huawei Honor 7. Hmm. S6 edge vs iPhone 6s vois olla kova pari kameravertailussa. Toki myös OnePlus 2:sta voi verrata toiseen kyseisistä luureista, koska mainostaahan valmistaja sitä lippulaivojen ”tappajana”.

 6. Tuleeko 6s luurilla liikkuvista kuvista miten ”tärähtäneitä” ilman optista kuvan vakainta?

Kommentointi on suljettu!