iPad Pro saapui Suomeen – ensimmäiset videoarvostelut julki

Applen taulutietokonemallisto on kulkenut pitkän matkan siitä, kun yhtiön edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs esitteli ensimmäisen version maailmalle tammikuun 27. päivä vuonna 2010. Perusversio, josta löytyy 9,7 tuuma näyttö, on edelleen markkinoilla, mutta sen rinnalle on tuotu pienempi 7,9 tuuman iPad mini ja nyt suurempi 12,9 tuuman 2732 x 2048 pikselin Retina-kosketusnäytöllä varustettu iPad Pro, joka saapui aivan hiljattain Suomen markkinoille.

iPad Pro on kevyesti Applen tehokkain iOS-tuote koskaan. Se on itse asiassa tehokkaampi kuin monet tavalliset kannettavat tietokoneet. Tämä kaikki on uuden, 64-bittisen A9X-järjestelmäpiirin ansiota, jonka tukena on neljä gigatavua käyttömuistia. Laitteella pystyy esimerkiksi editoimaan luontevasti 4K-videomateriaalia, joka on melkoinen saavutus taulutietokoneelta.

iPad Pro, näppäimistö

Suuremman ja tarkemman näytön sekä tehokkaamman järjestelmäpiiri lisäksi iPad Pro sisältää muutaman muun keskeisen parannuksen muihin iPad-malleihin nähden. Ensimmäinen näistä on uusi Smart Connector -liitäntä, joka on tarkoitettu lisävarusteita varten. Se helpottaa esimerkiksi näppäimistöjen käyttöä laitteen kanssa, sillä liitännän kautta kulkee myös virta, joten sen kautta toimivat lisävarusteet eivät tarvitse omaa akkua. iPad Pro toimii niiden virtalähteenä. Toinen tärkeä asia ovat kaiuttimet. Niitä on neljä ja ne tuottavat 61 prosenttia enemmän ääntä, kuin yhtiön aikaisemmat iPadit.

Uuden iPad Pron saavuttua myyntiin, on verkkoon luonnollisesti levinnyt useita sitä käsitteleviä arvosteluita. Alle olen kerännyt muutaman hyvän. Yleinen konsensus tuntuu olevan se, että tuote voi saattaa löytää paikkansa ammattikäytössä (aika näyttää), sillä esimerkiksi Apple Pencil -kynää kehutaan kilpailijoitaan tarkemmaksi ja näin paremmin luovaan käyttöön soveltuvaksi. Sen hinta on toki kova, Suomessa 109 euroa. Arvosteluiden perusteella se on kuitenkin toteutettu erittäin laadukkaasti ja tunnistaa muun muassa painallusvoiman sekä kallistuskulman.

iPad Pron värivaihtoehtoihin kuuluvat hopea, tähtiharmaa sekä kultainen. Perusmalli sisältää tallennustilaa 32 gigatavua ja kustantaa 939 euroa. Siitä seuraava variantti on 128 gigatavun malli, josta joutuu köyhtymään 1119 euroa. Lippulaivana on mobiiliyhteydet tarjoava 128 gigatavun versio, josta rahaa tiskiin joutuu lyömään 1269 euroa. Se on paljon!

Kiinnostaako iPad Pro? Aiotko kenties hankkia sellaisen itsellesi? Jos aiot, niin minkälaiseen käyttöön se tulee?

3 kommenttia

 1. Kyllähän tämä iPad Pro kiinnostusta herättää. Tässä hypätään iPadeistä aimo harppaus kohti Airia. Löytyykö tästä korvaajaa Airille on mielestäni kysymysmerkki. Itse kyllä jatkan Macbookilla ja iPadillä. Hinnaltaan tämä on minun mielestä aikalailla oikealla tasolla. Kyllä tätä olisi kiva päästä testaamaan ja saada selvyys, että onko tässä iPadin korvaaja itselleni vai pysynkö edelleen vanhassa combossa.

  1. Varmasti luovaan työhön tämä voisi olla kova sana. Näin ainakin, mitä olen katsonut arvosteluita. Tuota kynää on nimittäin kehuttu todella paljon, koska se tunnistaa paineen ja kulman. Testaajat ovat myös sanoneet, että siitä puuttuu tietty hitaus (piirto tulee aavistuksen jäljessä), joka monissa kilpailijoissa on.

   En tiedä, miten tämä sitten kotikäyttöön oikeen soveltuu. Applen pitäisi hieman paremmin hyödyntää suurta näyttöä ja tuoda kunnon pro-softia, jotta esim 4K-videon editoimiseen olisi kunnon välineet. Vaikka iOS:lle räätälöity versio Final Cut Pro X:stä, jotta videoita voisi editoida kunnolla ja niihin saisi muutakin, kuin perus siirtymät ja tekstiä päälle.

   Surffauslaitteena tämä ainakin kuulostaa liian isolta. Toki, en ole laitetta livenä nähnyt. Moniajo tällä varmasti on mannaa, kun ruutuu on niin suuri, joten kahden sovelluksen ajaminen on oikeasti miellyttävää… Läppärin korvaajan tämä yrittää olla…

 2. Onko tuo kynä nyt joku uusi juttu Applelaisille? Paineentunnistava ja tarkka kynä ollut Surfaceissa alusta alkaen (ilman lisähintaa). Noh, kai jotkut ”luovat työläiset” ovat jotenkin niin totaalisen kiinni omenassa, ettei muuta edes mahdollista ajatella.
  – AD

Kommentointi on suljettu!