Testissä Apple Watch, Osa 1 – tekniikka ja rakenne

Apple Watch -älykello saapui kuin saapuikin Suomeen, toisin kuin ensimmäisen sukupolven iPhone aikanaan. Se esiteltiin maailmalle viime vuoden syyskuussa suurien hehkutuksien saattelemana. Applen toimitusjohtaja Tim Cook tituleerasi vuoden 2015 keväällä ensimmäisille markkinoille saapuneen älykellon henkilökohtaisimmaksi tuotteeksi, jonka Apple on koskaan tehnyt. Tällä Cook viittasi muun muassa siihen, että kellosta on saatavilla useita eri versioita. Käyttäjä voi esimerkiksi valita kellon rungon materiaaliksi alumiinin tai teräksen ja muokata ilmettä laajalla valikoimalla erilaisia hihnoja. Näiden lisäksi Apple päätti kohahduttaa maailmaa lanseeraamalla tavallisten luksuskellojen hintatasolle nousevan Apple Watch Editionin. Siinä runko on joko ruusu- tai keltakultaa ja lähtöhinta huimat 11 300 euroa.

Suomessa Apple Watch saapui myyntiin 9. lokakuuta. Edullisimmillaan sen saa ranteeseensa Apple Watch Sport -versiona 429 eurolla. Keskimmäinen malli, eli Apple Watch, irtoaa puolestaan 679 eurolla. Eri mallien eroihin perehdymme hieman tarkemmin kellon rakennetta käsittelevässä osiossa.

Tällä kertaa testi on jaettu useampaan osaan, sillä päätin käydä Apple Watchia läpi hieman tarkemmin. Tämä siksi, että kyseessä on Applen ensimmäinen älykello, joka on lisäksi rakennettu hyvin erilaiseksi kilpailijoihin nähden. Tämä koskee niin hintaa, materiaaleja sekä käyttökokemusta. Kaikki on uutta ja niinpä haluan paneutua kelloon tarkemmin, sillä tällä hetkellä tuntuu, etteivät kuluttajat oikein tiedä millainen Apple Watch on, mihin se kykenee ja mitä eri vaihtoehtoja on tarjolla. Tämä artikkelisarja pyrkii avaamaan Apple-kellon ominaisuuksia pureutumalla tekniikkaan, rakenteeseen, käyttökokemukseen ja ohjelmiston ominaisuuksiin. Ensimmäinen osa on pyhitetty tekniikalle ja rakenteelle.

Myyntipakkauksen sisältö

Apple Watch, pakkaus

Myyntipakkaus on Apple Watch Sport -versiossa hämmentävän suuri. Se on pitkä ja kapea, johon kello mahtuu lepäämään rannekkeineen koko pituudeltaan. Itse kello on piilotettu muoviseen koteloon, jossa sitä voisi teoriassa ajatella kuljettavan mukana esimerkiksi repussa tai matkalaukussa, jos sitä ei jostain syystä ole mahdollista käytää ranteessa. Kalliimmat versiot tulevat neliönmuotoisessa laatikossa. Kalleimmassa Apple Watch Editionissa pakkaus toimii myös laturina. Kello asetetaan sisälle laatikkoon ja laatikon päähän latausjohto.

Laatikon sisältä ei kellon lisäksi löydy mitään kovin ihmeellistä. Mukana on induktiivinen laturi, jossa on todella pitkä kahden metrin johto, joten kellon saa latautumaan työpöydälle, vaikka verkkopistoke ei aivan vieressä olisikaan.

Näiden lisäksi pakkaus sisältää verkkovirta-adapterin ja toisen rannekkeen, eli mukana on M/L- ja S/M-koon hihnat. Totta kai mukana on myös pikaopas, jossa kerrotaan perustietoja kellon käytöstä, kuten miten Digital Crown toimii ja miten kellotauluja vaihdetaan. Sillä pääsee alkuun, jos Apple Watchin käyttö ei ole millään tapaa entuudestaan tuttua.

Tekniikka: Apple S1 -siru

Apple Watch, Apple S1

Siinä missä Android Wear -käyttöjärjestelmään pohjautuvat älykellot perustuvat pitkälti älypuhelimille suunnattuun versioon Qualcommin Snapdragon 400 -sirusta, on Apple rakentanut kelloaan varten täysin kustomoidun Apple S1 -järjestelmäpiirin. Kuten tavallista, Apple ei ole juurikaan paljastanut S1:n teknologiaa, mutta onneksi esimerkiksi Chipworks on kaivautunut sen sisään ja paljastanut keskeisimmät komponentit.

Apple S1 on kooltaan 26 x 28 millimetriä ja on kokonaisuutena erittäin mielenkiintoinen. Piiri on kiinnitetty päältä katsottuna kellon alaosaan ja päällystetty kokonaan yhtenäisellä pinnalla, joka ikään kuin kapseloi komponentit sisälleen. Suurin yksittäinen komponentti on Samsungin valmistama 28 nanometrin prosessilla valmistettu suoritin (Apple APL0778), jonka suorituskyvystä ei ole juurikaan saatavilla tietoa. Jotain paketin laskentatehosta kertonee se, että S1 käyttää samaa PowerVR SGX543 -grafiikkayksikköä, joka löytyy muun muassa iPad 2:sta ja iPhone 4s:stä, jotka sisältävät A5-järjestelmäpiirin. Käyttömuistia, eli RAM:ia, S1 tarjoaa 512 megatavua, jolta osin se vastaa myös A5:tä. Kokonaisuutena Apple S1 vaikuttaisikin olevan varsin tehokas ja tarjoaa varmasti tarpeeksi suorituskykyä myös tulevaisuutta ja monimutkaisempia sovelluksia ajatellen. Sisäistä tallennustilaa löytyy kahdeksan gigatavua, josta käyttäjälle vapaata tilaa on 6,1 gigatavua. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kuvien ja musiikin tallentamiseen suoraan kelloon.

Apple Watch app, UI

Järjestelmäpiirin päälle Apple on kasannut akun sekä Taptic Engine -tärinämoottorin, joka näyttelee tärkeää osaa useissa Apple Watchin ominaisuuksissa. Perinteisen tärinän sijaan se pyrkii antamaan käyttäjälleen napakamman ja paremmin kohdennetun ”kosketuksen”. Tuntopalaute on toteutettu hyvin, mutta saisi olla nykyistä voimakkaampi. Sen tehoa on mahdollista säätää asetuksista, mutta ainakin henkilökohtaisesti toivoisin siihen vieläkin enemmän voimakkuutta. Nykyiseltään Apple Watchin ”näpäytykset” menevät helposti ohi esimerkiksi autossa. Muutoin Taptic Engine hoitaa tehtävänsä hyvin ja kohdentaa palautteen selkeästi ranteeseen napautuksen muodossa tärinän sijaan.

Akkukestoksi Apple Watchille luvataan 18 tuntia. Tällä tarkoitetaan siis ”normaalia” käyttöäaikaa, valmiustilassa Apple Watch kestää toki pidempäänkin yhdellä latauksella. Allekirjoittaneen usean viikon päivittäisellä käytöllä voin todeta, että tähän päästään ja jopa hieman ylikin. Tavallisena työpäivänä otan kellon ranteeseen kello 5 aamulla ja laita takaisin laturiin 21 aikoihin. Tällöin käyttöä tulee 16 tuntia. Akkua on yleensä illalla jäljellä 50-30 prosenttia. Fakta on kuitenkin se, että kello on ladattava joka yö. Kertaakaan vastaan ei ole tullut tilannetta, että akku olisi loppunut kesken päivän, joten tästä ei tarvitse huolehtia. Eniten virtaa tuntuu kuluvan silloin, kun mitataan urheilusuorituksia. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Apple Watch tarkkailee jatkuvasti käyttäjänsä sykettä, joka syö virtaa kohtalaisen nopeasti. Tällöinkin päivästä kyllä selviää yhdellä latauksella, jos urheilusuorituksen pituus ei kasva aivan mahdottomiin lukemiin, vaan pysyy tavalliselle kuntoilijalle tyypillisessä parissa tunnissa.

Äänikomennot ja -sanelu ovat Apple Watchin keskeisiä ominaisuuksia, joten on luonnollista, että kelloon on integroitu mikrofoni. Siitä löytyy myös kaiutin esimerkiksi puheluita varten, joita on mahdollista soittaa sekä vastaanottaa suoraan kellolla. Testien perusteella kaiuttimen ääni saisi olla aavistuksen voimakkaampi ilmoituksia ja puheluita ajatellen. Itse ääni kantautuu puheluissa toiseen päähän hyvin ja periaatteessa onkin hyvin vaikea erottaa tuleeko puhe toisesta päästä kellon vain puhelimen kautta.

42 millimetrin kellossa akku on kapasiteetiltaan 250 milliampeerituntia. Pienemmässä versiossa akku on teholtaan 205 mAh:ta (Lähde: Onefruit). Tässä suhteella Apple Watch ei pärjää Androi Wear -kilpailijoilleen, sillä esimerkiksi LG Watch Urbane -kellossa on 410 mAh:n akku.

Rakenne, materiaalit, muotoilu ja näyttö

Apple Watch Sport 42mm, Space Gray

Apple tarjoaa kellostaan siis kolme versiota, jotka ovat Apple Watch Sport, Apple Watch ja Apple Watch Edition. Kaikista on saatavilla kaksi kokovaihtoehtoa: 38 ja 42 millimetriä. Miten nämä versiot sitten eroavat toisistaan? Alla keskeisimmät tiedot, jotka on hyvä tietää kellon ostoa harkittaessa:

Apple Watch Sport:

  • Runko: 7000-sarjan alumiinia
  • Näytön lasi: Ion-X
  • Paino: 38 mm mallissa 25 grammaa ja 42 mm versiossa 30 grammaa

Apple Watch:

  • Runko: Ruostumatonta terästä (tyyppi: 316L)
  • Näytön lasi: safiiria
  • Paino: 38 mm mallissa 40 grammaa ja 42 mm versiossa 50 grammaa

Apple Watch Edition:

  • Runko: 18 karaatin kelta- tai ruusukultaa
  • Näytön lasi: safiiria
  • Paino: 38 mm mallissa 55-54 grammaa ja 42 mm versiossa 69-67 grammaa
  • Muuta: Pakattu nahkaiseen rasiaan, jossa sisäänrakennettu induktiivinen laturi

Tätä artikkelia varten minulla on ollut henkilökohtaisessa käytössä tähtiharmaa (Space Gray) 42 millimetrin Apple Watch Sport. Sen lisäksi perheestä löytyy 38 millimetrin ruusukultainen (Rose Gold) Apple Watch Sport laventelin värisellä rannekkeella. Seuraavat kokemukset ja huomiot perustuvatkin siis kyseisiin kelloihin ja tuntuma voikin poiketa mallista toiseen siirryttäessä, kun paino kasvaa ja hihna on erilainen.

Apple Watchin julkaisun aikoihin en ollut juurikaan kiinnostunut laitteesta, koska siinä ei ollut huhuttua pyöreää kellotaulua ja alkaen hintakin nousi Suomessa korkeaan 429 euroon. Useat ennakkoluulot kuitenkin karisivat siinä vaiheessa kun sain kellon ranteeseeni. Kyseessä on nimittäin tähän asti kokeilemistani älykelloista kädessä miellyttävimmän tuntuinen kokonaisuus. Olen aikaisemmin käyttänyt muun muassa Pebble Steeliä, LG G Watchia sekä LG Watch Urbanea, joten kokemusta tämän kategorian tuotteista löytyy.

LG Watch Urbane, Apple Watch 42mm, Apple Watch 38mm

Harvoin puhutaan siitä, miltä älykello tuntuu käyttäjän ranteessa. Ainakin allekirjoittaneen siroon ranteeseen Apple Watch Sport (42mm) istuu täydellisesti. Kuvailisin tuntumaa pehmeäksi. Kello on mukavan kevyt ja niinpä sitä ei onnistuneen muotoilun ansiosta oikeastaan noteeraa millään tavalla, joka on yksi onnistuneen älykellon tuntomerkeistä: se muistuttaa omistajaansa olemassaolostaan vain ilmoituksien saapuessa.

Sport-version ranneke on valmistettu fluoroelastomeerista, joka on joustavaa ja pehmeää. Ranneke on selvästi suunnattu urheiluun, koska se toimii vaikkapa nahkahihnaa paremmin kosteissa olosuhteissa. Se toimii kuitenkin loistavana yleishihna, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Itse kello on suojattu vedeltä (IPX7 = kestää satunnaisen upottamisen veteen. Apple tätä ei kuitenkaan suosittele), mutta ei ole kuitenkaan täysin vesitiivis. Hikoilusta tai vesisateesta ei tarvitse välittää, mutta uimaan tai suihkuun sitä ei ole suositeltavaa ottaa mukaan.

Apple Watchin visuaalinen ilme pääsi myös yllättämään positiivisesti. Kuvien perusteella en odottanut mitään erikoista, mutta esimerkiksi naisille hyvin sopiva ruusukultainen Sport-malli laventelin sävyisellä hihnalla on aidosti kaunis ja ranteessa jopa korumainen. Tähtiharmaa versio mustalla rannekkeella on puolestaan todella hillitty, jota voi onneksi tarvittaessa piristää uusilla rannekkeilla, joiden vaihtamisen Apple on tehnyt erittäin vaivattomaksi. Kellossa on takana ylhäällä ja alhaalla lukitussysteemi, jota painamalla rannekkeen voi vetää näppärästi pois ja tilalle vaihtaa uuden. Uskon vahvasti, että kyseinen mekanisti kantaa useamman sukupolven, joten jos nyt uhraa rahaa rannekkeisiin, ovat ne mitä todennäköisimmin yhteensopivia seuraavien sukupolvien kanssa. Toki mikään ei ole varmaan, mutta tämä on henkilökohtainen näkemykseni/atvaukseni. Applen omat rannekkeet ovat erittäin hintavia, mutta esimerkiksi ebaysta Apple Watchille suunnattuja hihnoja löytyy paljon kolmansilta osapuolilta selvästi edullisempaan hintaan.

Kellon rakenteessa Apple ei ole lähtenyt niin sanotusti kikkailemaan. Se on pidetty hillittynä, eikä ylimääräisiä yksityiskohtia ole juurikaan havaittavissa, vaan OLED-näyttö hallitsee etualaa. Oikeastaan ainoat yksityiskohdat ovat oikean reunan kaksi painiketta, joista pyöritettävä Digital Crown -nuppi toimii kotipainikkeena sekä mahdollistaa valikoissa liikkumisen. Se on ajatukseltaan hyvä, mutta ainakin henkilökohtaisesti nupin käyttöä on jäänyt kohtalaisen vähälle. Tietyissä tilanteissa sillä on kuitenkin paikkansa, kuten herätyksen tai ajastimen aikaa säätäessä. On lisäksi mainio asia, että Applen kello ylipäätään sisältää keinon selata valikoita koskettamatta näyttöä, sillä toisinaan sormi peittää liian suuren osan pienestä ruudusta.

Itse Digital Crown -nuppi toimii asteettomasti, joka tekee siitä aavistuksen tunnottoman. Niinpä toivoisin, että se antaisin jonkinlaisen hennon tuntopalautteen ”askeleiden” muodossa eteen- tai taaksepäin. Onneksi ohjelmisto pelaa yhteen hyvin raudan kanssa ja nupilla onnistuu tarkatkin säädöt, vaikka siitä niin sanotut asteet puuttuvat.

Apple Watchin pohjasta löytyy useista muista kelloista tuttu sykemittari. Apple Watchin ratkaisu käyttää fotopletysmografiaa sykkeen mittaamiseen. Toiminto perustuu kahteen vihreään LED-valoon sekä valoherkkiin fotodiodeihin, joiden avulla käyttäjän syke pystytään määrittämään. Jos asia kiinnostaa tarkemmin, kannattaa aiheesta lukea lisää täältä. Itse sykkeen mittaamiseen perehdymme tarkemmin Apple Watchin käyttöä käsittelevässä osiossa.

Pohjan kautta tapahtuu myös kellon lataaminen. Kello ladataan niin sanotusti langattomasti, sillä siinä ei ole erillistä latausporttia. Laturi kiinnittyy nätisti takaosaan magneetilla, joten sen asetteleminen pakoilleen on helppoa. Sport-versiossa mukana tulee muovinen laturi, kun kalleimmissa versioissa kelloon kiinnittyvä osa on metallia.

Puhelimistaan poiketen Apple Watch käyttää LG:n valmistamaa Plastic OLED -teknologiaan pohjautuvaa näyttö iPhone 6s -sarjan IPS LCD -tekniikan sijaan. LG:n paneeli edustaa markkinoiden kärkeä, ollen erittäin ohut, kevyt sekä tavallista OLED-näyttö kestävämpi. Älykellon näyttö tukee Force Touch -ominaisuutta, eli tunnistaa kuinka kovalla paineella näyttöä kosketetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa kahta eri astetta: tavallinen kosketus ja syvempi/kovempi painallus.  Kyseessä on markkinoiden kärkeen kuuluva näyttö älykellojen kategoriassa ja on selvää, että teknologia tulee hiljalleen syrjäyttämään LCD:n Applen mobiilituotteissa.

OLED-teknologian ansiosta musta toistuu todella ”syvänä” ja näin itse näyttöpaneeli sulautuu hyvin sitä ympäröiviin reunoihin. Näkyvyydestä kirkkaassa auringonpaisteessa en ikävä kyllä pääse tämänhetkisen vuodenajan takia kunnollista kommenttia antamaan. Monista älykelloista poiketen Apple Watch sisältää ympäristön valoisuuden tunnistimen, joten kirkkautta ei tarvitse olla jatkuvasti säätämässä manuaalisesti. Tästä pisteet Apple Watchille.

Kosketusnäytön resoluutio on molemmissa malleissa hyvällä tasolla. Kompaktimmassa 38 millimetrin mallissa pikselitiheys on 290 ppi:tä (272 x 340 pikseliä) ja 42 millimetrin variantissa aavistuksen parempi 302 ppi:tä (312 x 390). Jos pikselitiheyttä verrataan vaikka toisen sukupolven Moto 360:een, joka on yksi kauneimmista Android Wear -kelloista, on Motorola selvästi Applea perässä, sillä sen kelloissa pikseleitä tuuman kohden on mallista riippuen 263 tai 233 ppi:tä.

Edullisimman Apple Watch -mallin runko sekä näyttö ovat osoittautuneet kestäviksi. Olen käyttänyt kelloa jo useita viikkoja päivittäin, eikä ruutuun tai runkoon ole ilmestynyt naarmuja tai kulumisen jälkiä. Samana koskee myös paremman puoliskon 38 millimetrin Rose Gold -versiota, joka on säilynyt uudenveroisena.

Hyvää:

  • Erittäin miellyttävä ranteessa.
  • Hyvä, jokaiseen tilanteeseen sopiva ranneke.
  • Materiaalit laadukkaita myös edullisimmassa versiossa (ei naarmuja näytössä tai rungossa kuukauden käytön jälkeen)
  • Valoisuuden tunnistin
  • Aivan älykellojen parhaimmistoon kuuluva näyttö.
  • Yksinkertainen mekanismi rannekkeiden vaihtamiseen.
  • Akkukesto täyttää lupaukset.
  • Kello tunnistaa ranteen liikkeet todella hyvin.
  • Pitkä laturin johto.

Huonoa:

  • Kaiuttimen äänenvoimakkuus saisi olla kovempi.
  • Tuntopalautteeseen toivoisi lisää voimakkuutta.
  • Digital Crown -nupista puuttuu tietty ”tuntuma”.
  • Akkukesto voisi olla parempi.
  • Täydellinen vesitiiviys puuttuu.

2 kommenttia

    1. Just heitin uutisen aiheesta. 😀 Varmaan hankala saada testiin. Eihän tuota edes saa verkkokaupasta Suomeen.

Kommentointi on suljettu!