12 vinkkiä Apple Watchin käyttöön

Apple Watch on ”nuoreksi” laitteeksi jo hyvin monipuolinen ja sisältää paljon toimintoja. Sille on saatavilla useita sovelluksia, kuten Twitter, Facebook Messenger, Skype, Shazam, Ilta-Sanomat sekä Clear. Perusominaisuuksiin kuuluvat muun muassa mahdollisuus käyttää kelloa kameran etsimenä, puheluihin vastaaminen ja soittaminen, viestit, sähköposti, sää, sekuntikello ja laajat toiminnot omien urheilusuorituksien seuraamiseen. Monipuolisuutensa ansiosta kaikkia ominaisuuksia ei välttämättä edes huomaa, joten tähän artikkeliin olenkin koonnut listan vinkkejä, joiden avulla omasta Apple Watchista saa irti entistäkin enemmän.

1. Ota näyttökaappaus

Bloggaajia, toimittajia sekä testaajia ajatellen Apple on ystävällisesti sisäänrakentanut kelloonsa mahdollisuuden ottaaa kuvakaappauksia näytön sisällöstä. Näin ei joudu säätämään kameran kanssa saadakseen kuvia näytöllä olevasta sisällöstä. Kuvakaappaus saadaan painamalla nopeasti Digital Crown -nuppia ja sen alla olevaa toista painiketta, joka toimii muun muassa virtapainikkeena. Kuva tallentuu iPhonen Kuvat-sovellukseen Näyttökuvat-kansioon.

2. Akku lopussa? Virransäästötila käyttöön

Jos tiedossa on pidempi reissu ilman latausmahdollisuutta ja tarvetta kellon niin sanotuille älyominaisuuksille ei ole, kannattaa virransäästötila ottaa käyttöön. Se onnistuu esimerkiksi painamalla pohjassa hetken aikaa virta-/sivupainiketta ja valitsemalla virransäästötila. Näin Apple Watch muuttuu tavalliseksi digitaaliseksi kelloksi, joka näyttää vain ajan. Tällä voidaan saavuttaa jopa 72 tunnin akkukesto. Ikävä kyllä tavalliseen tilaan palaaminen vaatii kellon käynnistämisen uudelleen, eli virtapainike pohjaan ja kellon älyominaisuudet ovat jälleen käytettävissä.

3. Palaa edelliseen sovellukseen nopeasti

Apple Watchissa tai muissakaan älykelloissa ei varsinaisesti ole moniajo-ominaisuuksia, mutta Applen kellossa on joka tapauksessa toiminto, joka mahdollistaa nopeasti edelliseen sovellukseen palaamisen. Jos olet esimerkiksi viimeksi tarkistanut sään, voit palata kyseiseen sovellukseen kellonäkymässä napauttamalla nopeasti kahdesti Digital Crown -nuppia.

4. Säädä kellonaika eteenpäin todellisesta ajasta

watchOS kellonaika eteenpäin, Apple Watch

Aina myöhässä? Allekirjoittaneella on ollut tapana säätää tavallinen kello aina muutaman minuutin todellista aikaa edelle. Hieman yllättäen tämä onnistuu myös Apple Watchilla. Avaa kellosta: Asetukset -> Aika -> valitse harmaalla alueella korostettu kellonaika. Näin voit säätää Digital Crown -nuppia pyörittämällä kellon edelle sen verran todellisesta ajasta kun haluat. Tämä ei vaikuta hälytyksiin, kuten herätykseen, jotka soivat todellisen ajan perusteella.

5. Auto hukassa? Merkitse sijaintisi parkkeeratessa

watchOS, sijainti, Apple Watch

Allekirjoittanut tahtoo toisinaan unohtaa, mihin auto tuli parkkeerattua esimerkiksi kaupungilla. Apple-kello ratkaisee ongelman. Avaa Kartat-sovellus ja kosketa sinistä palloa, joka kuvastaa sen hetkistä sijaintiasi. Avautuvasta näkymästä valitset ”Merkitse sijaintini” ja kartalle ilmestyy nasta. Näin voit ostosreissun jälkeen avata Kartat ja tarkastaa, minne auto tuli jätettyä. Tarvittaessa kello antaa sinulle jopa navigointiohjeet nastaa koskettamalla. Halutessasi voit tarkastaa merkityn sijainnin myös iPhonen Kartat-sovelluksesta.

6. Pakota kello käynnistymään uudelleen

Onko kello jumissa eikä vastaa kosketukseen? Tähän ongelmaa on hyvin yksinkertainen ratkaisu. Paina molempia oikealla sivulla olevia painikkeita niin pitkään, että kello sammuu. Tämän jälkeen se käynnistyy automaattisesti uudelleen.

7. Muuta viestien oletusvastauksia

Watch, oletusvastaukset

Oletusvastaukset eli viestit, joita voidaan käyttää nopeasti saapuneiden tekstiviestien tai iMessage-pikaviestien vastaamiseen ovat mitä kätevin ominaisuus. Apple tarjoaa valmiita viestejä 20, jotka kaikki voi muokata mieleisekseen.

8. Säädä Facebook Messengerin oletusvastauksia

Suurella osalla on varmasti käytössään Facebook Messenger -pikaviestin. Myös kyseinen sovellus tarjoaa Applen oman Viestit-sovelluksen tavoin oletusvastauksia, joilla viesteihin voi reagoida nopeasti. Moni ei tiedä, että Messengerin viestejä voi muokata. Se onnistuu poikkeuksellisesti Facebook Messenger -sovelluksesta, Applen Watch-ohjelman sijaan: Messenger -> Asetukset -> Apple Watch.

9. Lähetä Digital Touch -piirros ystävällesi millä tahansa värillä

Apple Watch, Digital Touch

Jos ystäväpiiristäsi löytyy Apple Watchin omistajia, olet varmasti tutustunut Digital Touch -ominaisuuteen. Sen avulla toiselle kellon omistajalle voi lähettää esimerkiksi oman sydämensykkeen. (Jos ominaisuus ei ole tuttu, lue siitä täältä). Digital Crown -piirroksissa voi käyttää eri värejä. Mukana on seitsemän valmista väriä, mitta niihin ei tarvitse tyytyä. Voit valita lähes minkä tahansa värin laajasta paletista, kun kosketat hetken aikaa yhtä esivalituista väreistä, joka avaa esille paletin, josta pystyy ottamaan käyttöön eri värejä.

10. iPhone hukassa? Anna äänimerkki

Kuulutko niiden joukkoon, joilla puhelin hukkuu esimerkiksi sohvan väliin tai jää milloin minnekin kotona? Apple Watch tarjoaa tähän ratkaisun. Siirry vilkaisuihin, eli vedä näyttöä kellonäkymässä alhaalta ylös. Selaa esille pikapainikkeista koostuva näkymä, jonka kautta voit antaa äänimerkin puhelimeesi (puhelinkuvake alhaalla vasemmalla). Tämä toimii, vaikka puhelin olisi äänettömällä.

11. Hiljennä saapuva puhelu

Saapuvan puhelun voi nopeasti hiljentään peittämällä kellon ruudun kämmenellä. Jos pidät kämmentä ruudulla noin kolme sekunti (niin kauan, että kello värähtää) aktivoi se kelloon ”Hiljainen tila” -ominaisuuden, jonka jälkeen kello ei enää soi saapuvien ilmoituksien merkiksi. Näytön nopea peittäminen hiljentää vai kyseisen ilmoituksen. ”Hiljainen tila” poistetaan käytöstä siirtymällä vilkaisuihin, selaamalla pikakuvakenäkymä esiin ja koskettamalla kellon kuvaa.

12. Siirrä kuvia ja musiikkia Apple Watchiin

Apple Watch kuvat ja musiikki

Apple on varannut käyttäjille kellonsa kahdeksan gigatavun sisäisestä tallennustilasta tietyn määrän muistia käyttäjän omille kuville sekä musiikille. Kuvia kelloon voi synkronoida 25-500 kappaletta ja musiikkia maksimissaan kaksi gigatavua.

Kuvien siirtäminen kelloon tapahtuu puhelimen Watch-sovelluksesta: Kuvat -> Synkronoitu albumi. Tämän jälkeen valitset haluamasi albumin ja kelloon siirtyy se määrä kuvia, jonka olet määrittänyt asetuksista (Kuvat -> Kuvien rajoitus).

Musiikki siirretään Apple Watchiin myös puhelimesta löytyvällä sovelluksella: Musiikki -> Synkronoitu. Voit valita, mikä soittolista kelloon siirretään. Ideana musiikin siirtämisessä kelloon on se, että musiikkia voi kuunnella lenkillä Bluetooth-kuulokkeilla, ilman että puhelinta tarvitsee ottaa mukaan. Kannattaakin siis luoda erillinen soittolista Apple Watchille, joka kelloon synkronoidaan. Kappaleet siirtyvät kelloon ainoastaan Apple Watchin ollessa latauksessa.

7 kommenttia

 1. Ei ole tähän mennessä tullut vastaan yhtään syytä, miksi tuo kello kannattaisi hankkia. Hinta-hyöty suhde ei kohtaa.

  1. Juuri näin, kiitos!

   Minua ärsyttää kun monet ihmiset ovat niin pirun pessimistisiä kaikki uusia asioita kohtaa. Apple Watchikin on saanut ihan turhaa kritiikkiä osakseen koska ”Apple on ihan paskaa” tai ”ihan turha kapistus”. Eli ihan tyhjänpäiväistä huutelua ilman mitään perusteluja.

   Itseäni tavallaan kiinnostaa myös tuo Apple Watch, mutta kuten sanoit, hinta-hyöty-suhde ei todellakaan kohtaa tällä hetkellä. Liki 500 euroa on ihan liikaa rahaa siitä, mitä kello tällä hetkellä tarjoaa.

   1. Itse olen aina näiden kalliimpien älykellojen kanssa peräänkuuluttanut käyttöikää, eli miten pitkään laite on ajankohtainen/käyttökelpoinen? Eli jos kuvitellaan tilanne, että joku ostaa yli 10 000 Apple Watchin, niin olisi kiva kuulla valmistajilta, miten pitkään tuotteen luvataan olevan toimiva ja yhteensopiva muun ekosysteemin kanssa (puhelimet)…

    En jaksa myöskään uskoa, että kuluttajia kiinnostaa päivittää älykelloa joka vuosia. Vähän sama homma kuin tablettien kanssa. iPadin myynti laskee. Ei kuluttajilla ole tarvetta päivittää sitä yhtä usein kuin puhelinta… Samaa veikkaa älykellojen kanssa.

 2. Ottamatta kantaa onko Apple Watch sen enempää kuin muutkaan kellot tarpeellisia tai järkeviä, mutta A W on kyllä ominaisuuksiltaan ihan omassa sarjassa. Ei tuo perus A W:n hinta ole juurikaan korkeampi kuin muiden valtamerkkien kellot, mutta löytyy suunnilleen kaikki toiminnot mitä löytyy muista yhteensä ja mikä tärkeintä, ne toimivat niin kuin luvattu.
  Liikunta- ja pankkisovellukset ovat minulla päivittäin käytössä.
  Itselläni kello on harrastus ja moneen muuhun harrastukseen verrattuna halpa, vaikka päivittäisiin sen joka vuosi.

  1. Nuo urheiluominaisuudet on tosiaan Apple Watchissa hyvin toteutettu. Puhelimesta löytyy laajat softat oman kehityksen seurantaan ja ainakin itsellä Apple Watch on jopa onnistunut motivoimaan liikkumaan enemmän. Tätä ilmiötä ei ole tullut eteen Android Wear -kellojen kanssa.

   1. Aivan. Näin yli 60 v mummollekin antaa puhtia liikuntaan, kun kello patistelee liikkeelle.
    Olen mielenkiinnolla seurannut tätä blogia ja sitä kautta saanut paljon tietoa näistä uuden sukupolven laitteista. Ne ovat monipuolisia verrattuna aiempiin laitteisiin ja se on mainio asia. Ne ovat elämän suola, ei kannata jäädä miettimään syvällisesti onko niissä järkeä, ei monessa muussakaan hyvässä asiassa ole.
    Onnellinen Apple tuotteiden käyttäjä.

    1. Mahtavaa, että blogi kiinnostaa kaikenikäisiä. :-)

     Älypuhelimiin, tabletteihin ja älykelloihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Ne tuovat paljon uutta sisältöä elämään.

     Palatakseni vielä Apple Watchiin, niin on kyllä ihmeellistä, miten kello voi saada ihmisen liikkeelle. Päivittäisen tavoitteen saavuttaminen on todella palkitsevaa ja tässä on ehkä se Apple Watchin suurin vahvuus.

Kommentointi on suljettu!