BlackBerryn viimeinen yritys? Priv-älypuhelin: Android + QWERTY-näppäimistö

Ennen kosketusnäyttöjen valtakautta Yhdysvaltojen älypuhelinmarkkinoita vahvasti hallinnut BlackBerry, joka tuolloin vielä tunnettiin nimellä Research In Motion (RIM), on ollut syöksykierteessä jo vuosia. Yhtiö on yrittänyt ponnistaa markkinoille täysin uudelle pohjalle rakennetulla BlackBerry 10 -käyttöjärjestelmällä, joka on suunniteltu kosketusnäyttölaitteille. Vuonna 2012 ensiesitelty järjestelmä ja siihen pohjautuvat laitteet eivät ole kuitenkaan kyenneet taistelemaan asiakkaista Applen ja Android-valmistajien kanssa ja niinpä BlackBerryn markkinaosuus on valunut alle yhteen prosenttiin maailmanlaajuisesti. Jotain oli tehtävä ja niinpä valmistaja esitteli maailmalle Priv-älypuhelimen.

BlackBerry Priv vaikuttaa yhtiön viimeiseltä yritykseltä saada myynti ja markkinaosuus nousuun. Se on nimittäin Android 5.1.1 Lollipop -käyttöjärjestelmään pohjautuva puhelin, joka pyrkii tuomaan kaikki yhtiön vahvuudet yhteen kokonaisuuteen suosittua Android-alustaa hyödyntäen.

BlackBerry Priv

Puhelimen nimi tulee sanoista ”privilege” ja ”privacy”, eli etuoikeus ja yksityisyys. Priv keskittyykin vahvasti tietoturvaan ja yksityisyyteen, joilla BlackBerry puhelintaan pyrkii markkinoimaan. Puhelin sisältää muun muassa DTEK-työkalun, joka valvoo, mitä puhelimen ominaisuuksia (mikrofoni, sijainti, kamera jne.) sovellukset käyttävät.

Turvallisuusominaisuuksiin kuuluu myös täysin uudenlainen Picture Password -ominaisuus, jolla lukitusruutu avataan. BlackBerryn mukaan perinteiset salasanat sekä sormenjälkilukija ovat turvattomia, joten yhtiö kehitti Picture Passwordin. Siinä käyttäjä valitsee kuvan ja numeron. Numero vedetään kuvan päällä haluttuun kohtaan ja näin lukitusruutu avautuu. Ideana on, että joka kerta näytölle ilmestyy valittu kuva ja sen päälle numeroita satunnaisessa järjestyksessä. Käyttäjä etsii aikaisemmin määrittämänsä numeron ja liikuttaa sen valittuun kohtaan kuvaa, jolloin lukitus avautuu. Koska numerot ovat aina satunnaisessa järjestyksessä, ei Picture Password -”salasanaa” voi yrittää ratkaista esimerkiksi näytön likajälkiä seuraamalla, joita siihen jää sormista.

Yllä mainittujen ominaisuuksien lisäksi kanadalaisvalmistaja on tehnyt tuhansia muutoksia Linuxin ytimeen parantaakseen Androidin tietoturvaa. Mukana ovat toki kaikki yhtiön tunnetut sovellukset, kuten BBM ja BlackBerry Hub.

Teknisesti BlackBerry Priv sisältää tehokasta ja edistyksellistä rautaa. Silmien edessä loistaa kaareva 5,4 tuuman 2560 x 1440 pikselin OLED-kosketusnäyttö. Sisällä sykkii 64-bittinen Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on Adreno 418 -grafiikkaohjain sekä kolme gigatavua käyttömuistia. microSD-kortilla laajennettavaa tallennustilaa löytyy 32 gigatavua. Laitteen takana on 18 megapikselin kamera f/2.2-aukolla ja optisella kuvanvakaimella. Edessä on puolestaan kahden megapikselin kamera. Yhteyksiin lukeutuvat 4G LTE, Bluetooth 4.1, GPS, GLONASS, NFC ja WiFi.

Rakenteellisesti laite on uskollinen BlackBerryn historialle ja sisältääkin pystysuunnassa näytön takaa esiin vedettävän fyysisen QWERTY-näppäimistön. Nelirivisestä näppäimistöstä huolimatta puhelin on onnistuttu pitämään ainoastaan 9,4 millimetrin paksuisena. Pituutta on 147 millimetriä (näppäimistö esillä 184mm) ja leveyttä 77,2 millimetriä. Puhelin painaa 192 grammaa. Materiaalien osalta Priv yhdistelee muovia ja metallia. Takakuori on hyvän pidon antavaa muovia ja siinä on näyttävä tekstuurikuviointi.

Uutuudessa on kookas 3410 milliampeeritunnin akku. Valmiusaikaa luvataan mukavat 17,6 päivää ja yhtäjaksoista videontoistoaikaa 10,2 tuntia. Laite tukee Qualcommin Quick Charge 2.0 -pikalatausteknologiaa. Yhdysvalloissa mukana on lisäksi langaton lataus.

BlackBerry Priv on jo saatavilla Yhdysvalloissa 699 dollarin hintaan. Aivan hiljattain se saapui Iso-Britanniaan Carphone Warehouse -verkkokaupan valikoimaan 559,99 punnan hintaan, joka on suoraan muutettuna sellaiset 800 euroa. Suomeen uutuus tuskin saapuu, joten halukkaat joutunevat hankkimaan BlackBerry Priv:n itselleen kiertoteitä.

 

10 kommenttia

 1. Onkohan näppäimistössä ääkkösiä ja öökkösiä? Tai mitenkä ne saa?

  1. Tuskin suoraan näppäimistöstä löytyy ääkkösiä, ellei sitten yllättäen BlackBerry tuo tästä markkinoille Skandinavian markkinoille suunnattua versiota, jota epäilen vahvasti.

   1. Itellä Bb q10. Suoraan ei omasta ääkkösiä tai öökkösiä löydy, mutta a-näppäimen ”pitkällä” painalluksella löytyy ä ja o näppäimen vastaavalla löytyy ö. Priv:stä en osaa sanoa kun on eri käyttöjärjestelmä mutta en usko että olisi jätetty pois jos siitä suomen kieli valintana löytyy, joku voisi selvittää löytyykö?

 2. Jos joku keksii parhaan sivun mistä saa tilattua liittymä-lukitsemattoman version suomeen asti niin olisi mukavaa

  1. Oletko Iina löytäny jotakin mistä tilata? Harkitsen vakavasti Priv:n tilaamista QWERTY:n vuoksi.

    1. Eipä mitään! Toivottavasti tuolta natsaa, jos päädyt tilaamaan 🙂 Muistahan sitten käydä kommentoimassa kokemuksia BlackBerryn luurista! ((-:

    2. Enää ei löytynyt tuosta linkistä kyseistä luuria ? en löydä mistään muualta kuin amazonista mutta en ymmärrä miksi samalla puhelimella on niin monta eri hintaa…

Kommentointi on suljettu!