Jolla Oy taloudellisissa vaikeuksissa – hakeutui yrityssaneeraukseen

Kotimainen Sailfish OS -käyttöjärjestelmää kehittävä Jolla Oy on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin. Yhtiö ilmoitti tilanteesta perjantaina julkistamalla aiheesta virallisen lehdistötiedotteen. Tilanteeseen päädyttiin, sillä Jollan marraskuussa päättymässä oleva rahoituskierros on viivästymässä, jonka takia se joutuu sopeuttamaan toimintojaan aloittamalla lomautukset ja hakeutumalla samalla yrityssaneeraukseen. Suomalaisyhtiö joutuu lomauttamaan yli puolet sadasta työntekijästään, kertoo Jollan viestintäjohtaja Juhani Lassila Aamulehdelle.

Neljä vuotta sitten perustettu Jolla on lyhyen matkansa aikana kokenut paljon muutoksia. Esimerkiksi toimitusjohtajan titteli on siirtynyt Marc Dillonin kautta Postilta tulleelle Tomi Pienimäelle ja viimeisimpänä elokuussa Antti Saarniolle, joka toimii myös Jollan hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi yhtiö kertoi kesällä jakautuvansa kahtia, jossa Jolla Oy keskittyy Sailfish OS -alustan kehitykseen sekä lisensointiin ja jättää laitepuolen kokonaan taakseen.

Start-up-yhtiölle tyypillisesti olemme neljän vuoden aikana läpikäyneet useita kuolemanlaaksoja ja taistelleet niistä läpi ja nyt edessä on seuraava suuri haaste”, sanoo Antti Saarnio, Jollan hallituksen puheenjohtaja. ”Tuotteen osalta olemme loistavassa tilanteessa, nyt kun Sailfish OS on vihdoin kaupallisesti valmis. Valitettavasti käyttöjärjestelmän kehittäminen tähän pisteeseen on vaatinut jo paljon aikaa ja rahaa. Tästä kuolemanlaaksosta selviytyäkseen Jollan on siirryttävä tuotekehitysvaiheesta kannattavaan kasvuun ja samalla uudessa tilanteessa sopeutettava kulutasojaan merkittävästi. Keskeisimpinä toimena kannattavaan kasvuun on käyttöjärjestelmän räätälöinti asiakkaiden tarpeisiin. Meillä on useita isoja ja pienempiä potentiaalisia asiakkaita, jotka ovat tästä kiinnostuneita.

Aika näyttää, miten Jolla Oy:n lopulta käy. Tällä hetkellä yhtiö yrittää tietenkin löytää rahoitusta, saada Sailfish OS -käyttöjärjestelmälle asiakkaita ja pyrkiä toimittamaan Jolla Tablet -taulutietokoneet sen jo maksaneille asiakkaille.

Joukkorahoituskampanjan kautta aikanaan julkistettu Jolla Tablet on ollut yhtiölle hankala tapaus. Jolla on joutunut muun muassa vaihtamaan laitteensa näyttöpaneelin ja toimitukset ovat viivästyneet kerta toisensa jälkeen. Viime kuussa tabletteja saatiin asiakkaille pieni erä, mutta seuraavasta erästä yhtiö ei pysty antamaan tarkempaa aikataulua. Jolla on myynyt taulutietokonettaan etukäteismaksulla 12 000 asiakkaalle.

Suomessa on erittäin hyvä yrityssaneerauslainsäädäntö, joka mahdollistaa yritystoiminnan jatkamisen saneerauksen kautta, jolloin yhtiö saa maksuaikaa velkojensa hoitoon. Uskon, että saneerausohjelman kautta Jollan toiminta voidaan saattaa kannattavalle tasolle. Sailfish OS -käyttöjärjestelmä on arvokas ja sen säilymisen puolesta kannattaa taistella”, Saarnio jatkaa.