Älypuhelin joululahjaksi alle 100 eurolla

Jouluaattoon on enää vaajat pari viikkoa ja vaikka lahjat olisi järkevä ostaa ajoissa jo loppusyksyn aikana hyvien tarjouksin tullessa eteen, niin harvat näin kuitenkaan tekevät ja itse ikävä kyllä kuulun tähän ryhmään. Niinpä lahjojen ostokset jäävät viimeisille viikoille tai jopa päiville. Monessa perheessä lahjatoiveena nuorisolla on varmastikin tänäkin vuonna uusi älypuhelin. Jos puhutaan ikäryhmästä 7-12 vuotta ja erityisesti ensimmäisestä älypuhelimesta, ei laitteeseen kannata välttämättä laittaa satoja euroja. Niinpä kokosin tähän pienen listan markkinoiden edullisimmista älypuhelimista, joita löytyy nykyään alle sadan euron hintaluokassa yllättävän paljon.

Alle sadan euron älypuhelimissa valinnanvara rajautuu Android– ja Windows-pohjaisiin puhelimiin. Applella ei ole tarjota tähän hintaluokkaan puhelinta. Käytettyjä voi toki etsiä, mutta tällöinkin saa varautua ostamaan useamman sukupolven vanhan mallin.

Windows-puhelimet

Windows-puhelimet ovat menettäneet suosiotaan Suomessa selvästi sen jälkeen, kun Nokian logo hävisi niistä ja Microsoft osti puhelinliiketoiminnan suomalaisvalmistajalta. Jos uusi puhelin tulee pukinkonttiin nuorelle käyttäjälle, voi Windows-laite on olla siinä mielessä aavistuksen huono vaihtoehto, koska sen sovellusvalikoima ei pysty vastaamaan Android-puhelimille. Esimerkiksi suosittu kuvien jakamiseen erikoistunut Instagram-sovellus on Windows-puolella edelleen beetavaiheessa (eli testiversio). Sovellus on ollut tässä tilassa jo ainakin yli vuoden.

Microsoft Lumia 532

Lumia 532

Windows-puhelimien osalta lähtisin ykkösvaihtoehtona suosittelemaan Microsoft Lumia 532 -mallia. Puhelimessa on neljän tuuman 800 x 480 pikselin kosketusnäyttö, 1,2 gigahertsin Qualcomm Snapdragon 200 -järjestelmäpiiri, yhden gigatavun verran RAM-käyttömuistia, kahdeksan gigatavua tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka. Puhelimesta löytyy 3G HSPA -yhteydet, WiFi, A-GPS, GLONASS ja Bluetooth 4.0. Luurissa on myös FM-radio. Akku on kapasiteetiltaan 1560 mAh:ta. Nuorille tärkeä kuvaus onnistuu joko viiden megapikselin taka- tai 0,3 megapikselin etukameralla. Puhelin on oikeutettu uuteen Windows 10 -päivitykseen, joten Lumia 532 ei tule vanhenemaan käsiin aivan muutamassa kuukaudessa.

Verkkokauppa.comista Lumia 532:n saa itselleen 77,90 euron hintaan.

Microsoft Lumia 435

Lumia 435

Jos budjetti on hieman tiukemmalla, kannattaa katsastaa Lumia 435 -puhelin. Se on myös oikeutettu aikanaan Windows 10 -päivitykseen, joten siinä mielessä kyseessä ei ole mikään huono valinta. Lumia 435:n laitteessa on neljän tuuman näyttö, 800 x 480 pikselin tarkkuudella sekä WiFi, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.0 ja FM-Radio. Kamerassa Lumia 435 häviää Lumia 532:lle, sillä takaa löytyy viiden megapikselin kameran sijaan kahden megapikselin kamera. Etukamera on tarkkuudeltaan 0,3 megapikseliä (VGA). Järjestelmäpiiri on kuitenkin sama, eli Snapdragon 200 ja RAM:iakin löytyy gigatavun verran. Akku on kapasiteetiltaan 1550 mAh:ta.

Gigantti myy Microsoftin Lumia 435 -puhelinta edulliseen 58 euron hintaan.

Android-puhelimet

Googlen Android-käyttöjärjestelmään pohjautuvissa laitteissa valinnanvaraa on huomattavasti enemmän. Niissä huomioon kannattaa ottaa ehdottomasti Android-käyttöjärjestelmän versioon (Android 4.4 KiKat -> Android 5.0 Lollipop -> Android 5.1 Lollipop). Tämä siksi, että valmistajat harvoin päivittävät edullisemman hintapään puhelimiaan, joten mitä uudempi käyttöjärjestelmäversio sitä pidempää käyttöikää se tarkoittaa sovelluksien yhteensopivuuden kannalta. Lisäksi huomioisin RAM-käyttömuistin määrän, jota olisi toivottavaa löytyä vähintään gigatavun verran. Ikävä kyllä tämä on hyvin harvinaista sadan euron Android-luureissa.

Huawei Y5

Huawei Y5

Vajaan 70 euron hintaluokasta löytyy varsin hyvä vaihtoehto uudeksi Android-puhelimeksi. Kyseessä on Huawei Y5. Tätä lähden suosittelemaan erityisesti siksi, että käyttöjärjestelmänä on Android 5.1, joka on melkoinen harvinaisuus sadan euron hintakategoriassa. Lisäksi puhelin tukee 4G LTE -yhteyksiä, joten sillä pääsee tarvittaessa selvästi 3G-verkkoa parempiin nopeuksiin mobiiliverkkoa käytettäessä (tämä totta kai vaatii 4G-liittymä, jossa on 4G-datapaketti.)

Huawei Y5:n sydämenä on 1,1 gigahertsin Snapdragon 200 -järjestelmäpiiri, joka tuntuu löytyvän useimmista tämän hintaluokan puhelimista. Käyttömuistia löytyy gigatavun verran ja microSD-muistikortilla laajennettavissa olevaa sisäistä tallennustilaa kahdeksan gigatavua. Kosketusnäyttö on 4,5 tuumaa ja se on tarkkuudeltaan 854 x 480 pikseliä. Muita ominaisuuksia ovat muun muassa WiFi, Bluetooth 4.1, GPS, (ei GLONASS-tukea, joka parantaa paikannustarkkuutta) viiden megapikselin takakamera, kahden megapikselin etukamera ja 2000 milliampeeritunnin akku.

Gigantti myy puhelinta 68 eurolla.

Samsung Galaxy J1

Samsung Galaxy J1

Korealaisjätti Samsungilla on tarjota tähän hintaluokkaan ainakin 90 euron kieppeille sijoittuva Galaxy J1. Tämä 3G-puhelin rakentuu 4,3 tuuman 800 x 480 pikselin tarkkuudella varustetun näytön ympärille, Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmään, 1,2 tuplaydinsuorittimeen (Cortex-A7), Mali-400-grafiikkaohjaimeen sekä 512 megatavuun RAM-käyttömuistia. Takana on viiden megapikselin kamera ja edessä kahden megapikselin kamera. Muita ominaisuuksia ovat neljän gigatavun sisäinen tallennustila, microSD-muistikorttipaikka, Bluetooth 4.0, FM-radio, A-GPS, GLONASS ja 1850 mAh:n akku.

Gigantista tämän laitteen saa itselleen 89 eurolla.

Sony Xperia E1

Sony Xperia E1

Jos tyylikkyys merkitsee paljon, kehuisin Sony Xperia E1 -puhelinta koko listan näyttävimmäksi laitteeksi. Sekin toki rakentuu muiden tavoin muovista, mutta jolla tapaa E1:n yksityiskohdat tekevät siitä tyylikkään. Lisäksi puhelin saa tarvittaessa perinteisten mustan ja valkoisen värin lisäksi myös purppurana.

Xperia E1 on kompakti neljän tuuman 800 x 480 pikselin kosketusnäytön omaava älypuhelin, jonka käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.4 KitKat. Potkua paketille antaa 1,2 gigahertsin Snapdragon 200 -siru, jonka tukena on 512 megatavua käyttömuistia. Takapaneelissa on 3,15 megapikselin kamera. Etukamera laitteesta puuttuu kokonaan, joka voi olla suuri miinus nykyisen selfie-villityksen vallitessa. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat 3G HSPA+, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS, WiFi, FM-radio, neljä gigatavua sisäistä tallennustilaa ja microSD-muistikorttipaikka. Akku on kapasiteetiltaan 1700 milliampeerituntia.

Verkkokauppa.comista Sonyn puhelimen saa itselleen juuri alle sadan euron, eli 99,90 euron hintaan (musta, valkoinen ja purppura).

Loppuyhteenveto

Alle sadan euron hintaluokasta löytyy siis varsin mukava valikoima puhelimia. Tässä luokassa tuotteita kannattaa käydä ehdottomasti kokeilemassa kaupassa ennen ostopäätöksen tekemistä, sillä käyttösulavuudessa voi olla suuriakin eroja. Jos viimeisimmät ohjelmat ja pelit eivät ole tärkeitä, lähtisin suosittelemaan Windows-pohjaisia puhelimia. Useille nuorille ne ovat kuitenkin kaikki kaikessa, joten yleensä käännytään Android-puhelimiin tai iPhoneen, jos puhutaan kalliimmista luureista. Paperilla Android-puhelimista parhaalta vaihtoehdolta vaikuttaa ehdottomasti Huawei Y5, koska siinä on Android 5.1 -käyttöjärjestelmä ja gigatavun verran käyttömuistia. Olipa valinta mikä tahansa, suosittelen aivan ehdottomasti kaupassa vierailua, jotta puhelimia pääsee kokeilemaan luonnossa. Näin pääsee käsille siitä, kuinka nopeasti laite avaa sovellukset ja miten puhelin toimii kun taustalla pyörii useampia sovelluksia.