Jolla löysi sijoittajan ja jatkaa Sailfish-alustan kehitystä

Uutisoimme toissapäivänä ensimmäisenä suomalaismediana Jollan toimitusjohtaja Antti Saarnion kommentista irc-keskustelupalvelussa, että yhtiö on löytänyt rahoittajan (Kiitos Jani Lehtiselle, @lepanen, alkuperäisestä vinkistä). Nyt asia on vahvistettu virallisella lehdistötiedotteella, joka tosin kertoo hyvin vähän tietoja siitä, mistä rahat yhtiön toimintaan tulevat ja kuinka paljon sitä on luvassa. Joka tapauksessa uusi sijoitus mahdollistaa Sailfish-käyttöjärjestelmän jatkokehittämisen sekä osan lomautettujen työntekijöiden palauttamisesta töihin. Jollan tilanne on kolmannen rahoituskierroksen onnistumisesta huolimatta haastava ja suomalaisyhtiö joutuu sopeuttamaan itseään uuteen tilanteeseen. Parhaillaan Jolla pyrkii ratkaisemaan, kuinka se tulee rahoittamaan toimintansa pidemmässä juoksussa.

Kuolemanlaaksot ovat olennainen osa start-up-elämää”, kommentoi Antti Saarnio, Jollan hallituksen puheenjohtaja. ”Näiden ylittämiseen tarvitaan selviytymistaitoja, rautaista päättäväisyyttä ja innovatiivisia ratkaisuja menestyäkseen pitkässä juoksussa. Jolla on nyt onnistuneesti päässyt pois kolmannesta kuolemanlaaksosta ja on valmiina jatkamaan Sailfish OS -käyttöjärjestelmävaihtoehdon viemistä maailmalle. Tämä viimeisin haaste oli Jollalle kaikista vaikein, ja siitä ulospääseminen todistaa, että motivoituneilla tiimeillä voi saavuttaa suuria asioita.

Jolla kertoo kiinnostuksen Sailfish OS 2.0 -käyttöjärjestelmään lisääntyneen. Erityisesti tietoturvaan sekä yksityisyydensuojaan panostavat toimijat ovat olleet hyvin kiinnostuneista vaihtoehtoisesta alustasta.

Tähän asti Jolla on start-up-yrityksenä kantanut vastuun kaikista Sailfish OS:n korkeista kehittämiskuluista ja koko projektin rahoittaminen on ollut hyvin haastavaa. Olemme nyt suunnittelemassa mallia, jossa kumppanimme BRICS-maissa, erityisesti Venäjällä ja Intiassa, investoivat Sailfish OS:n paikalliseen kehittämiseen. Jolla itse keskittyy Sailfish OS:n ytimen kehittämiseen sekä tuottamaan ohjelmistopäivityksiä ja tukemaan lisensoijakumppaneitaan ja sovelluskehittäjiä. Uusista lisensointikumppanuuksista kerromme lisää lähiaikoina”, Saarnio jatkaa.

Jolla Tablet jo myynnissä Androidilla

Mikä on Jolla Tablet -taulutietokoneen kohtalo? Se on tässä vaiheessa hyvin epäselvä. Saarnion mukaan asiakkaat ovat oikeutetusti turhautuneita ja yhtiö lupaa asian suhteen vastauksia pian. Tavoitteena on saada aikaan suunnitelma kuun loppuun mennessä, mitä noin 10 000 ennakkotilaukselle tehdään.

Erityisen mielenkiintoiseksi Jolla Tabletin tilanteen tekee se, että sen myynti Kiinassa on jo aloitettu. Laitetta myydään kuitenkin Sailfish OS 2.0 -alustan sijaan Androidilla. Saarnion mukaan asialla ei ole mitään tekemistä Jollan kanssa ja yhtiö pyrkii pysäyttämään Jolla Tabletin myynnin.” yes, nothing to do with Jolla, but it seems that our production partner from China started selling some tables which were already produced and in their stock. We are discussing with them that they would stop sales immeadiately”, kommentoi Saarnio asiaa irc:ssä.