Joukkokanne Applea vastaan: iOS 9 teki iPhone 4s:stä hitaan ja bugisen

Monet yllättyivät, kun Apple aikaisemmin kuluvan vuoden aikana esitteli mobiililaitteilleen suunnatun iOS 9 -päivityksen ja kertoi sen saapuvan myös vuonna 2011 julkistetulle iPhone 4s:lle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö on tukenut älypuhelintaan ohjelmistopäivityksillä yhtä pitkään. Aikaisemmin nyrkkisääntönä on voitu pitää sitä, että uusi iOS-päivitys on tuotu tuoreimman mallin lisäksi kolmelle edelliselle laitesukupolvelle. Syksyllä käyttäjille ladattavaksi tuotu iOS 9 teki tähän sääntöön kuitenkin poikkeuksen ja ohjelmisto tuotiin iPhone 6s-, iPhone 6-, iPhone 5s-, iPhone 5– sekä iPhone 4s -puhelimille.

Applen pitkä ohjelmistotuki on monessa mielessä hyvä asia. Kehittäjät voivat rauhassa ottaa käyttöön uusien ohjelmistojen tarjoamat ominaisuudet ja käyttäjät puolestaan tietävät, että puhelimista löytyy viimeisimmät ominaisuudet sekä tietoturvapäivitykset. Ongelmiakin kuitenkin on. Laitteiden tehot nimittäin kasvavat vuosittain hurjasti ja esimerkiksi jo pelkästään iPhone 6s on prosessoriltaan jopa 70 prosenttia tehokkaampi kuin edellisen sukupolven iPhone 6. Niinpä tasapainottelu sen välillä, että ohjelmisto toimii hyvin eri laitteilla voi olla haastavaa. Tässä ei ole ilmeisesti onnistuttu iOS 9:n kanssa, sillä Yhdysvalloissa Applea vastaan on nostettu joukkokanne. Sen mukaan iOS 9 -päivitys on merkittävästi hidastanut iPhone 4s -puhelinta.

iOS 9

Joukkokanteessa käyttäjät valittavat iOS 9 -päivityksen hidastavan iPhone 4s:ää normaalissa käytössä merkittävästi. Uuden ohjelmiston myötä puhelimen valitetaan hidastuneen kaikilla osa-alueilla perustoimintoja, kuten puheluita, viestejä, sähköpostia ja yhteystietoja myöten. Hidastelun lisäksi puhelimesta kerrotaan tulleen yleisesti buginen ja kaatuileva. Niinpä päivitys jättäjää kanteen mukaan kuluttajat hankalan tilanteen eteen: jatkaa bugisen ja hitaan puhelimen käyttöä tai kuluttaa satoja dollareita uuteen iPhoneen.

Joukkokanteessa Applen markkinointi on käännetty yhtiötä vastaan. iOS 9:ää mainostetaan muun muassa toiminnoiltaan entistäkin paremmaksi sekä turvallisemmaksi. Lisäksi Apple ei anna käyttäjilleen mahdollisuutta palauttaa laitteisiinsa vanhempaan iOS-versiota, eikä varoita kuluttajia siitä, ettei päivitystä ole mahdollista kumota.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun käyttäjät tilittävät uuden iOS-päivityksen hidastavan laitteidensa suorituskykyä. Yleensä ongelma koskee juurikin viimeisintä sukupolvea, jota uusi ohjelmistoversio tukee. Esimerkiksi iPhone 3G -omistajat kritisoivat Applea aikanaan rankasti iOS 4 -päivityksestä, jonka valiteltiin hidastavan puhelimen suorituskykyä.

Aika näyttää, miten joukkokanteen lopulta käy. Applen kannalta helpoin ratkaisu olisi mahdollistaa ohjelmiston palauttaminen vanhempaan iOS-versioon. Tätä voisi pitää jopa toivottavana, sillä toisinaan uusi ohjelmisto voi hidastelun lisäksi tuoda eteen bugeja, jotka häiritsevät jokapäiväistä käyttöä. Niinpä olisi helppoa, jos iOS-laitteet sisältäisivät ominaisuuden, jonka avulla edellisen ohjelmiston voisi palauttaa milloin tahansa takaisin.

Class Action Complaint, IOS 9 Slows iPhone 4S Complaint