Jolla: emme pysty toimittamaan kaikkia Jolla Tablet -taulutietokoneita

Rahoitusongelmat ainakin osittain ratkaissut Jolla on viimein valottanut Jolla Tablet -taulutietokoneensa kohtaloa. Monia vaiheita läpi käynyt tabletti on muodostunut Jollalle todelliseksi murheenkryyniksi, sillä matkan varrella yhtiö on joutunut muun muassa vaihtamaan laitteen komponentteja. Näiden ja viimeisimpien rahoitusongelmien vuoksi suomalaisyhtiö ei ole kyennyt toimittamaan Jolla Tablettia laitteen ennakkotilanneille kuluttajille. Syksyllä taulutietokoneita saatiin viimein pieni erä liikkeelle, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista. Alkujaanhan tabletin toimitukset oli tarkoitus saada käyntiin jo keväällä, mutta muun muassa näytön vaihtaminen laadukkaampaan versioon johti jatkuvaan myöhästelyyn, koska asiat sen suhteen eivät sujuneet täysin mutkattomasti.

Virallisessa blogissaan Jollan tiedotuksesta vastaava Juhani Lassila kertoo, että yhtiö ei ole kykenevä toimittamaan kaikkia taulutietokoneita sen ennakkotilanneille asiakkaille. Pieni erä Jolla Tabletteja on Lassilan mukaan lähdössä kuluttajille tammikuussa, mutta merkittävä osa tulee jäämään kokonaan ilman tablettia. Suurin syy tähän ovat rahoitusongelmat, jonka myötä yhtiö joutui muun muassa lomauttamaan noin puolet koko henkilöstöstään. Rahoituksen löydyttyä Jolla on parhaillaan palauttamassa toimintojaan entiselleen ja jatkamassa Sailfish OS -käyttöjärjestelmän kehitystä, johon Jolla Oy päätti keskittää voimansa kesällä jakamalla yhtiön kahteen osaan. Kyseisessä järjestelyssä laitepuolen kehitys eriytettiin Jolla Oy:stä.

Jolla-taulutietokone

Jolla Tablet esiteltiin maailmalle jo marraskuussa 2014. Yhtiö testasi kuluttajien kiinnostusta tuotetta kohtaan ja haki laitteelleen rahoitusta indiegogo-joukkorahoituspalvelun kautta. Kiinnostusta löytyi, sillä tavoitteena ollut 380 000 dollarin rahoitus ylitettiin roimasti ja lopulta rahaa saatiin kasaan kaikkiaan 2 575 568 dollaria.

Ilman tablettia jäävien asiakkaiden kohtalon Jolla jätti vielä leijumaan ilmaan. Virallisen ilmoituksen mukaan kukaan ei tule lähtemään ”projektista” tyhjin käsin ja että yhtiöllä saattaa olla jopa jokin positiivinen yllätys takataskussaan laitteen ennakkotilanneille. Mahdollisesta rahojen palautuksesta ei ainakaan tässä vaiheessa vielä mainittu sanallakaan.

Jollan vihjaama positiivinen yllätys voisi liittyä esimerkiksi johonkin tulevaan laiteprojektiin. Ainakin Intialaiselta Intexiltä on tulossa vuoden 2016 aikana markkinoille Sailfish OS -pohjainen älypuhelin. Voisiko kyseinen puhelin toimia korvauksena saamatta jääneestä taulutietokoneesta?

Jolla Tablet on Intelin 64-bittiseen järjestelmäpiiriin perustuva Sailfish OS 2.0 -pohjainen taulutietokone, jossa on 7,85 tuuman IPS-kosketusnäyttö. Laitteessa on käyttömuistia kaksi gigatavua ja tallennustilaa 32 tai 64 gigatavua. Mukana on tuki microSD-muistikorteille. Lisäksi tabletista löytyy muun muassa viiden megapikselin taka- ja kahden megapikselin etukamera.