Microsoftin toimitusjohtaja: yhtiön tilanne mobiilimarkkinoilla kestämätön

Palataan hetkeksi vuoden 2010 Barcelonan Mobile World Congress -messuille. Miksi? Koska kyseisenä keväänä ohjelmistojätti Microsoft esitteli maailmalle Windows Phone 7 Series -käyttöjärjestelmän. Sen tarkoituksena oli korvata vanhentunut ja huonosti ilman erillistä kynää kosketusnäyttöpuhelimilla toimiva Windows Mobile 6.5 -mobiilialusta. Windows Phone 7 Series esitteli maailmalle täysin uuden käyttöliittymän, jonka juuret lepäsivät Apple iPodin kilpailijaksi suunnatussa Zune-musiikkisoittimessa. Ensimmäiset sitä hyödyntävät puhelimet saapuivat myyntiin samaisen vuoden lopulla sellaisilta merkittäviltä valmistajilta, kuten HTC, Samsung ja LG. Tuossa vaiheessa alustan nimi olikin jo lyhennetty muotoon Windows Phone 7, sillä alkuperäinen nimi keräsi osakseen kritiikkiä liian pitkänä ja monimutkaisena.

Reilun viiden vuoden aikana Microsoftin mobiilialusta ja itse yhtiö ovat käyneet läpi monia muutoksia. Merkittävimpänä tietenkin se, että Microsoft lähti mukaan laitebisnekseen ostamalla Nokian matkapuhelinliiketoiminnan. Nyt yhtiö on jälleen uuden tilanteen edessä, kun markkinoille on saatu Windows 10 Mobile, joka tuo tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet entistäkin lähemmäksi toisiaan. Käyttäjille tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että puhelin voidaan yhdistää lisälaitteen avulla näyttöön, hiireen sekä näppäimistöön ja käyttää sovelluksia tarvittaessa suurelta ruudulta perinteisen PC:n tavoin. Kaiken tämän mahdollistavat universaalit sovellukset, jotka jakavat saman koodipohjan, mutta on optimoitu mukautumaan automaattisesti eri laitteille.

Kovasta yrityksestä ja muutoksista huolimatta Microsoft ei ole kyennyt nousemaan mobiilimarkkinoilla merkittävään asemaan. Nokian ja Microsoftin yhteistyön aikoihin tilanne näytti ajoittain jopa hieman valoisalta, mutta laitepuolen siirryttyä Microsoftille on alamäki ollut melkoinen. Windowsin markkinaosuus älypuhelimissa onkin Gartnerin mukaan valahtanut 1,7 prosenttiin (Q3/2015), kun se vuosi sitten oli vielä 3 prosenttia. Tilanne ei siis vaikuta kovinkaan hyvältä ja nyt tämän on myöntänyt myös Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella, joka BuzzFeedille antamassaan haastattelussa kommentoi tilannetta mobiilipuolella kestämättömäksi.

Nadellan mukaan markkinoilla ollaan siirtymässä tilaan, jossa käytetty laite merkitsee sillä käytettävää palvelua vähemmän. Toimitusjohtajan mukaan asiakkaat tulevat käyttämään useita eri laitteita ja alustoja, mutta pääasia on se, että Microsoft pyrkii olemaan täydentämässä tätä kokemusta jokaisella osa-alueella.

Yksi merkittävä syy Microsoftin heikkoon menestykseen mobiilimarkkinoilla ja älypuhelimissa ovat sovellukset. Kehittäjät eivät ole olleet innokkaita tuomaan ohjelmia tai pelejään yhtiön alustalle. Tämä on johtanut siihen, että uuden ja merkittävän sovelluksen synnyttyä Microsoftin älypuhelimet ovat saaneet sen pitkän odotuksen jälkeen tai jääneet kokonaan ilman. Nadellakin mukaan yhtiö on menettänyt osan siitä kehittäjäkunnasta, joka sillä aikanaan oli. Uuden Windows 10 -ekosysteemin uskotaan kuitenkin paikkaavan tilannetta, koska se tuo eri laitteet yhteen.

Alku Windows 10 Mobilella markkinoilla on ollut hankala. Alustaa on moitittu testaajien sekä käyttäjien osalta keskeneräiseksi ja bugiseksi. Lisäksi Microsoftin uusia Lumia 950 -lippulaivapuhelimia on kritisoitu hintalappuunsa nähden rakenteeltaan sekä materiaaleiltaan heikkolaatuisiksi. Microsoftilla onkin edessään mitä todennäköisimmin pitkä ja kivikkoinen tie, jos se mielii nostaa oman mobiilialustansa markkinoilla merkittävään rooliin.

BuzzFeed, 360 Degrees Of Satya Nadella