Siri oppii suomenkielen tulevassa iOS 9.3 -päivityksessä

Tätä päivää on odotettu. Nimittäin Applen henkilökohtainen opas, Siri, oppii ymmärtämään suomea tulevassa iOS 9.3 -päivityksessä. Uusi ohjelmisto on jo saatavilla beta-versiona käyttäjille, jotka ovat rekisteröineet itsensä osoitteessa beta.apple.com. Luonnollisestikin ennen beta-version asentamista on järkevää varmuuskopioida oma laite, jotta voi tarpeen tullen palauttaa puhelimeen/tablettiin edellisen version, jos ongelmia ilmenee.

Vuonna 2011 esitelty Siri kuuluu henkölökohtaisiin ääniapureihin, jolla voi suorittaa useita operaatioita koskematta puhelimeensa. Käyttäjä kykenee aktivoimaan Sirin komennolla ”Hi Siri” ja antamaan sen jälkeen halutun komennon tai kysymään Applen oppaalta kysymyksiä. Vuosien aikana Siri on laajentunut erittäin monipuoliseksi ja käyttäjä pystyy perinteisten käskyjen, kuten ”näytä huominen sää”, ”aseta herätys huomiseksi kello 6.00” tai ”lisää muistutus ylihuomiseksi pesetä auto.

Apple iOS 9.3 Siri suomeksi

Sirin avulla käyttäjä pystyy esimerkiksi kysymään onko uusia viestejä tietyltä henkilöltä, etsimään kuvia tietyn paikan perusteella ja paljon muuta. Lisää Siristä löydät tietoa täältä.

Tuleva iOS 9.3:n on muutenkin merkittävä päivitys syyskuussa Applen julkistetulle iOS 9 -käyttöjärjestelmälle.

iOS 9.2 Night Shift

Yksi mainostetuimmista uudistuksista on Night Shift -ominaisuus. Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen ominaisuus, jota kilpailevat alustat eivät ainakaan toistaiseksi tarjoa. Night Shift muuttaa automaattisesti näytön värimaailmaan vuorokaudenajan mukaan (sijainti sekä Auringonlasku vaikuttavat myös). Päivällä näytön värimaailma on sinertävämpi, kun taas iltaa kohden näyttö muuttaa värejä niin sanotusti lämpimämmiksi, jotta lukeminen olis helpompaa eikä näyttö rasittaisi silmiä sekä vaikuttaisi niin paljon uneen.

Uudistuksiin kuuluvat myös suojatut muistiinpanot. Suojaus onnistuu koodilla sekä sormenjälkilukijaa hyödyntämällä.

Terveys-sovellus on kokemassa myös parannuksia. Se tukee entistäkin paremmin kolmansien osapuolien sovelluksia, joka tekee sitä huomattavasti monipuolisemman. Lisäksi Apple Watch on integroitu tiukemmin mukaan ja käyttäjä näkee Terveys-sovelluksesta tavoitteensa, kuten seisomisen, liikunnan määrän ja kalorit.

CarPlay on vielä harvinaisuus, sillä sitä tukevat tässä vaiheessa vain harvat autot. CarPlay on Applen auton infojärjestelmään integroituva systeemi, jonka avulla puhelimen toimintoja voi turvallisesti hallita autossa äänen ja kosketuksen avulla. Ominaisuuden myötä käyttäjä pystyy muun muassa vastaamaan puheluihin ja viesteihin Sirin avulla, joiden lisäksi CarPlayn avulla päästään totta kai käsiksi puhelimen musiikkikirjastoon.

iOS 9.3Classroom

Viimeinen erittäin keskeinen parannus littyy opetuskäyttöön. Tabletteja käytetään jatkuvasti enemmän kouluissa, joten on hyvin järkevää panostaa opetuskäyttöön. Oppilaat voivat kirjautua sisään omalla Apple ID:llä (ominaisuus saisi tulla peruskäyttäjillekin). Opettajat pystyvät puolestaan seuraamaan taulutietokoneeltaan oppilaidensa edistystä sekä opastamaan työssä. Opettaja pystyy myös lukitsemaan etänä oppilaan tabletin ruudulle esimerkiksi määrätyn sovelluksen tai verkkosivuston, jolloin keskittyminen ei pääse herpaantumaan. Uudesta Classroom-ominaisuudesta löytyy lisää tietoa täältä.

Apple, iOS 9.3