Microsoft myi ainoastaan 4,5 miljoonaa Lumiaa loppuvuodesta 2015

Mobiillimarkkinoista on tullut ohjelmistojätti Microsoftille todellinen kipupiste. Nokialta ostettu matkapuhelinliiketoiminta ei ota tuulta alleen, päinvastoin, yhtiö tuntuu myyvän puhelimia joka kvartaali vähemmän ja vähemmän.

Microsoftin tuorein tuloskatsaus on karua luettavaa älypuhelinten osalta. Myynti jatkoi laskuaan ja loka-jolukuussa Windows-pohjaisia Lumia-puhelimia myytiin 4,5 miljoonaa kappaletta. Huomioitavaa on, että kyseessä oli niin sanottu joulukvartaali, jolloin valmistajat tekevät yleensä ennätyksensä myynnissä. Vielä viime vuonna vastaavana aikana Lumioita myytiin 10,5 miljoonaa kappaletta, eli menekki laski massiiviset 57 prosenttia vuositasolla. Edelliseenkin neljänteen nähden, ei heinä-syyskuuhun verrattaessa Lumia-puhelimia ihmiset ostivat vähemmän, sillä tuolloin laitteita myytiin maailmanlaajuisesti 5,8 miljoonaa kappaletta.

Microsoftin ongelmat kulminoituvat tällä hetkellä muutamaan keskeiseen seikkaan, vaikka yhtiöllä on käytössään jo erittäin hyviä teknologioita (mahdollisuus telakoida puhelin ja käyttää sitä tietokoneen tavoin suurelta näytöltä hiiren ja näppäimistön kanssa), joista voisi kasvaa laitteiden myyntivaltteja. Yhtiön tärkein valttikortti on tietenkin Windows 10 -käyttöjärjestelmä, joka toimii älypuhelimissa, tableteissa, ja tietokoneissa. Sovelluskehittäjät pystyvät luomaan niin kutsuttuja universaaleja ohjelmia ja pelejä, jotka toimivat sellaisenaan jokaisella eri laitteella. Konsepti on loistava, mutta siitä huolimatta mobiilipuolella Windows 10:ltä puuttuu keskeisiä sovelluksia. Lisäksi uudet innovaatiot sovellusrintamalla saapuvat sille yleensä viimeisenä, tai eivät ollenkaan.

Yhtiön ongelmat sovelluksien lisäksi ovat itse laitteet. Uudet lippulaivat, Lumia 950 ja Lumia 950 XL, eivät ole vastanneet odotuksia ja ovat saaneet laajalti huonoa julkisuutta heikkojen arvosteluiden muodossa. Kolmas tekijä on se, etteivät muut valmistajat enää ole juurikaan kiinnostuneita Windows 10 -alustasta ja luomaan siihen pohjautuvia puhelimia. Vielä muutamia vuosia sitten Windows-puhelimia valmistivat muun muassa Samsung ja HTC sekä tietenkin Nokia, joka oli Microsoftin pääyhteistyökumppani vuodesta 2011 asti. Lopulta Nokia myi heikosti kannattavan matkapuhelinliikentoimintansa Micrsoftille 5,44 miljardilla dollarilla syksyllä 2013.

Mitä uskot Microsoftin suunnittelevan tulevasuuden varalle mobiilimarkkinoilla? Hylätä oma alusta ja keskittyä kehittämään sovelluksia Androidille sekä iOS:lle? Vaiko aloittaa taas alusta ja rakentaa kokonaan uusi mobiilialusta? Kerro kommenteissa oma arviosi siitä, mitä Microsoftin tulis mobiilimarkkinoilla tehdä, jotta tilanne saataisiin tasasapainoon,

1 kommentti

  1. ..ja näinhän siinä käy kuten ennustin että Nokia Finland ostaa takaisin koko roskan 450 milj. euroa ja alkaa myydä Nokia nimellä taas puhelimia ja muita laitteita.

    Noksu ottaa andzan käyttikseksi ja myynti 20 milj. laitetta eka Q.

Kommentointi on suljettu!