iPhone 6 -puhelimen Touch ID:n korjauttaminen kolmannella osapuolella teki laitteesta käyttökelvottoman

Error 53″. Tämä kyseinen virheviesti on tullut tutuksi osalle iPhone 6– ja iPhone 6 Plus -puhelinten omistajista, jotka ovat korjauttaneet laitteensa Touch ID -sormenjälkilukijansa niin sanotussa epävirallisessa Apple-korjauksia hoitavassa liikkeessä. Kyseessä ei ole mikään pieni asia, sillä puhelin on tämän jälkeen muuttunut kokonaan käyttökelvottomaksi, sillä iPhonen näytölle ilmestyy ainoastaan ”error 53” -viesti, jolle ei vaikuta pystyvän tekemään ainakaan itse mitään. Samalla siis puhelimessa olevaan dataan ei ole mahdollista päästä käsiksi ja laite on kokonaan käyttökelvoton.

Käyttäjien mukaan puhelimet ovat toimineet iOS 9 -päivitykseen asti ongelmitta, mutta uuden käyttöjärjestelmäversion asentaminen toi vastaan ”error 53” -viestin. Kyseessä on mitä ilmeisimmin Applen uusiin turvallisuuteen liittyviin ominaisuuksiin iOS 9:ssä. Applen edustajan mukaan Touch ID suojataan erityisellä parituksella, joka takaa sen turvallisen toiminnan. Ilman tätä paritusta sormenjälkilukijaan voidaan tehdä muutoksia, jotka vaikuttavat sen turvallisuuteen. Edustaja kehottaakin kaikkia ”error 53” – virheen kohdanneita käyttäjiä olemaan yhteydessä Appleen. Voisi ainakin kuvitella, että vaihtamalla Touch ID:n takaisin Applen alkuperäisiin osiin ja toteuttamalla parituksen puhelin toimisi jälleen ongelmitta? Kysymys kuuluukin, miksi käyttäjät ovat ylipäätänsä korjauttaneet puhelimensa epävirallisessa liikkeessä? Todennäköisesti takuu on ollut vielä voimassa, joten laite olisi ollut järkevintä viedä Applelle ja korjauttaa takuuseen. Toki, jos kyseessä on iPhone 6:n Touch ID:n itseaiheutettu vioittaminen on asia toinen. Kolmannen osapuolen korjaajien hinnat ovat yleensä selkeästi Applea edullisempia, joka ajaa monet käyttämään niiden palveluita.

Käyttäjät ovat olleet asiasta käärmeissään, koska uusista iOS 9:n ”turvatoimista” ei kerrottu mitään etukäteen. Kuluttajat uskovat, että Apple haluaa estää epävirallisten korjaajien toiminnan kokonaan tarkastamalla ohjelmiston kautta käyttääkö laite yhtiön alkuperäisiä osia.

Touch ID:n kohdalla Applen näkökanta on jokseenkin ymmärrettävä. Korjaajien on helppo tehdä muutoksia sormenjälkilukijaan, jotka voisivat vaikuttaa sen turvallisuuteen. Olisi kuitenkin toivottavaa, että esimerkiksi näytön kaltaisten komponenttien korjauttamista kolmansilla osapuolilla ei rajoitettaisi. Tällaisissa tapauksissa käyttäjä saisi itse päättää, haluaako puhelimeensa alkuperäisen osan vai niin sanotun tarvikeosan.

The Guardian, ‘Error 53’ fury mounts as Apple software update threatens to kill your iPhone 6

6 kommenttia

    1. Hienoa, jos toimii. Tästä varmasti monille apua!

  1. Todella huolestuttavaa. Mä en juuri ymmärrä iPhone 6 plussani käyttiksestä. Kerran se oli bootattavana Lasipalatsilla, kun sain sen jumiin. Mutta kaverini vei iPhonensa jonkin muun vian takia sinne ja sai heti uuden iPhonen tilalle. Jos tuommonen pöpö iskee mun luuriin, saan varmaan minäkin uuden, en kyllä jaksa opetella päivittämään.

    1. Ei ole tarvetta opetelle! Jos Kotinäppäin alkaa temppuilla, etkä ole sitä itse rikkonut, niin ei muuta kuin puhelin myyntiliikkeeseen, josta se hoidetaan eteenpäin.

      Applen tapauksissa yleensä vian ollessa mikä tahansa, niin tilalle tulee niin sanottu tehdaskorjattu laite, joka vastaa uutta puhelinta. Applen puhelimia ei Suomessa korjailla. Toki on näitä pienempiä pajoja, joissa voi sitten omaan laskuun korjata (esim vaihtaa vahingossa rikkoutuneen näytön).

Kommentointi on suljettu!