Seuraavan Androidin esiversio julki: Android N

Ohjelmistojätti Google on tehnyt mielenkiintoisen liikkeen ja julkaissut kaikkien yllätykseksi seuraavasta mobiilikäyttöjärjestelmänsä versiosta varhaisen esiversion, joka on nimeltään Android N. Kyseessä on todellakin vasta hyvin varhainen versio seuraavasta merkittävästä Android-julkaisusta, josta kuulemme varmasti lisää huhtikuun lopulla Google I/O -tapahtumassa. Itse asiassa kaikki odottivat Android N:n julkaisun tapahtuvan vasta Google I/O:ssa, mutta ilmeisesti Google haluaa kerätä mahdollisimman paljon ja varhaisessa vaiheessa dataa sekä käyttäjiltä että kehittäjiltä tulevasta Android-julkaisusta.

Android N tulee paikkaamaan yhden alustan merkittävimmistä puutteista, kun sitä verrataan tällä hetkellä iOS:iin sekä Window 10:een. Tämä liittyy moniajoon ja on tietenkin mahdollisuus käyttää useaa sovellusta samassa näkymässä. Käyttäjä voi siis jakaa ruudun useammalle sovellukselle, kuten jo nyt voidaan toimia Applen ja Microsoftin mobiilialustoilla. Ominaisuus toimii taulutietokoneiden lisäksi älypuhelimissa.

Android N

Toinen tärkeä ja näkyvä muutos on ylhäältä esiin vedettävän ja Androidissa ensimmäisestä versiosta mukana olevan ilmoituskeskuksen uudistaminen. Ilmoituksiin vastaamisesta on tehty entistäkin monipuolisempaa, jonka lisäksi saapuneita ilmoituksia on mahdollista ryhmitellä yhdeksi notifikaatioksi.

Datakulutusta Google pyrkii hillitsemään uudella Data Saver -ominaisuudella. Sen voi kytkeä päälle asetuksista, jolloin järjestelmä muun muassa blokkaa taustalla tapahtuvan datakäytön sekä antaa sovelluksille ”merkin” käyttää mahdollisimman vähän mobiilidataa.

Android 6.0 Marshmallow:n Doze-virransäästöominaisuutta on kehitetty eteenpäin ja näin optimoimaan akkukestoa entisestään. Lisäksi Google lupaa parannuksia suorituskykyyn muun muassa RAM-käyttömuistin hallintaa kehittämällä. Tärkeä parannus on myös päivitys siirtyminen Java 8:aan.

Android N

Android N -esiversio on saatavilla Nexus 6-, Nexus 5X-, Nexus 6P-, Nexus 9-, Pixel C– ja Nexus Player -laitteille. Google on tehnyt merkittävän parannuksen esiversioiden päivittämiseen, joka onnistuu jatkossa lopullisten versioiden tavoin OTA:na verkon yli. Jos haluat kokeilla tulevaa Android-julkaisua jo näin varhaisessa vaiheessa, onnistuu se täältä löytyvien ohjeiden avulla.

Android N:n kuluttajille ja laitevalmistajille suunnattu versio on tarkoitus saada valmiiksi heinä-syyskuun aikana.

Android Developers, Program Overview