MobiiliBlogin videolla: katsaus Android N -esiversioon

Google yllätti koko mobiilimaailmaa seuraavan kansan kuluneella viikolla julkistamalla tulevasta merkittävästä Android-versiosta varhaisen alpha-julkaisun. Tyylilleen uskollisesti Google on nimennyt esiversion Android N:ksi, sillä jo ensimmäisestä versiosta lähtien (Androidin historia) Google on antanut jokaiselle lanseeraukselle lisänimen, jonka ensimmäinen kirjain on vaihtunut akkosjärjestyksen mukaan. Vuonna 2009 julkaistun Android 1.5 Cupcaken jälkeen lisänimi on liittynyt jälkiruokaan tai makeaan välipalaan. Niinpä kolmannella vuosineljänneksellä julkaistavalle versiolle vahvin ehdotus lopulliseksi nimeksi on toistaiseksi Android Nutella.

Heti esiversiosta kuultuani päätin asentaa sen omistamaani Nexus 6:een, jota Android N tukee Nexus 5X:n Nexus 6P:n Nexus 9:n Pixel C:n ja Nexus Playerin lisäksi. Ajatuksena on, ettei jokaisen MobiiliBlogin lukijan tarvitse lähteä asentamaan näin varhaista versiota omaan laitteeseensa, vaan voivat katsoa keskeisimmät uudistukset MobiiliBlogista. Niinpä pienten ongelmien jälkeen sain Android N:n asennettua vihdoin Nexus 6:een ja kuvattua siitä videoesittelyn, joka löytyy tämän jutun lopusta.

Kyseessä on tosiaankin vasta alpha-versio. Googlen ajatuksena on julkaista kuukausittain uusi testiversio, kunnes kuluttajille suunnattu Android N on valmis kolmannen vuosineljänneksen aikana, eli heinä-elokuussa. Uudet API-kirjastot ja virallinen SDK-kehitystyökalu on tarkoitus saada valmiiksi neljännen julkaisun yhteydessä alkukesästä.

Tässä vaiheessa Android N sisältää kaksi merkittävää muutosta. Ne ovat mahdollisuus ”ajaa” kahta sovellusta rinnakkain samassa näkymässä sekä visuaalisesti ja ominaisuuksiltaan uusittu ilmoituskeskus. Alusta asti Androidissa mukana ollut ilmoituskeskus antaa uudistuksien myötä käyttäjälle avaimet reagoida notifikaatioihin laajemmin sekä muun muassa lajitella yhteen kokonaisuuteen useita ilmoituksia.

Muita näkyviä muutoksia ei toistaiseksi juurikaan ole, mutta sisältä löytyy jälleen optimointeja Java 8:aan siirtymisen ohella. Android N:n luvataan parantavan suorituskykyä ja RAM-muistin hallintaa sekä kehittää nykyisen version virrankulutusta optimoivaa Doze-ominaisuutta.