Windows 10 -puhelimet menettävät HERE-kartat

Microsoft kokee kovan takaiskun mobiilimarkkinoilla, kun HERE-kartat häviävät Windows 10 -pohjaisilta puhelimilta. Kartat lakkaavat toimimasta kesäkuun 30. päivän jälkeen, mutta ovat käytettävissä edelleen Windows 8.1 -versiolla. Tässäkin tapauksessa luvassa on enää ainoastaan kriittisiä päivityksiä, jotka liittyvät muun muassa sovelluksen toimintaan vaikuttaviin virheisiin sekä tietoturvaan.

Karttasovelluksen häviäminen liittyy pitkälti siihen, että Nokia myi HERE-liiketoimintansa kesällä autonvalmistajista koostuvalle yhteenliittymälle 2,8 miljardilla dollarilla. Omistajan mukaan HERE on yhteensopiva Windows 10:n kanssa ”virityksen” ansiosta, selittää uuden omistajan yhteyshenkilö Pino Bonetti. Windows 10 -alustan tukeminen vaatisi sovelluksen kehittämistä Bonettin mukaan kokonaan uudelleen, jonka myötä yhtiö päätyi pelkästään business-syistä poistamaan ohjelman kokonaan Windows 10 -pohjaisilta laitteilta.

HERE-karttojen häviäminen Microsoftin mobiilialustan uusimmalta versiolta on mitä suurin takaisku Windows 10:lle, jonka sovellustuki on koko alustan historian ajan ollut reilusti jäljessä Androidia sekä iOS:ia. HERE on ollut yksi alustan merkittävimmistä sovelluksista, jolla muun muassa Microsoft on markkinoinut mobiilialustaansa ja erityisesti Nokia-aikoina karttapalvelua käytettiin yhtenä Lumia-puhelinten tärkeimpinä myyntivalteina. HERE:n häviäminen on siinäkin mielessä merkittävä asia, sillä Googlen palvelut eivät ole saatavilla Microsoftin mobiilialustalla. Näin ollen esimerkiksi virallista Google Maps -ohjelmaa puhelimille ei löydy

Ainakaan toistaiseksi päätös ei vaikuta Android- ja iOS-versioihin. Niiden saatavuus sekä kehitys jatkuu entiseen tyyliin.

Windows 10 -käyttäjät joutuvat jatkossa turvautumaan Microsoftin omaan karttasovellukseen, joka käyttää pohjanaan HERE:n dataa. Sen ominaisuudet eivät kuitenkaan vastaa HERE:n toiminnallisuuksia, joten Microsoftin on syytä panostaa jatkossa kovasti sovellukseensa, jotta se pystyy tulevaisuudessakin tarjoamaan laadukkaat sekä ilmaiset kartat asiakkailleen.

The Verge, Here Maps drops support for Windows Phone and Windows 10