Apple julkaisi iOS 9.3 -päivityksen mobiililaitteilleen

Amerikkalainen Apple on julkaissut uuden, merkittävän ohjelmistopäivityksen mobiililaitteilleen. Uusi ohjelmisto kantaa nimeä iOS 9.3 ja on saatavilla kaikille laitteille, jotka tukevat iOS 9:ää. Näin ollen se on ladattavissa iPhone 4s:lle ja sitä uudemmille puhelimille, iPad Air– ja iPad mini -mallistoille, iPad 2:lle, iPadille (kolmas ja neljäs sukupolvi) sekä iPod Touchille (viides ja kuudes sukupolvi). Päivittäminen onnistuu suoraan laitteen asetuksista: Asetukset -> Yleiset -> Ohjelmiston päivitys. Jos käytössä ei kuitenkaan ole langatonta Internet-yhteyttä, voi päivityksen hoitaa myös liittämällä laitteen tietokoneeseen ja suorittamalla operaation iTunes-sovelluksella. Ennen päivityksen suorittamista on suotavaa varmuuskopioida laitteen tiedot (onnistuu iCloudiin tai iTunesille tietokoneelle). Ohjeet varmuuskopioitiin löytyvät täältä.

iOS 9.3 sisältää perinteisten bugikorjauksien ja optimointien lisäksi myös kokonaan uusia ominaisuuksia, joista mielenkiintoisimpiin kuuluu ehdottomasti Yövalo (Night Shift), joka säätää automaattisesti näytön värilämpöä illalla ja yöllä keltaisempaan suuntaan, joka ärsyttää vähemmän silmiä ja pitäisi tehdä unensaamisesta helpompaa. Käyttäjä voi määrittää sen toimimaan Auringonnousun/-laskun mukaan tai käsin tiettynä kellonaikana. Kokonaisuuteen lukeutuu myös itse värilämmön säätäminen asetuksista, eli kuinka kellertäväksi käyttäjä näyttönsä haluaa.

Suomalaisten kannalta tärkeä uudistus iOS 9.3:ssa on Siri, joka on vihdoin oppinut ”ymmärtämään” sekä ”puhumaan” suomea. Käyttäjä kykenee aktivoimaan Sirin yksinkertaisella ”Hi Siri” -komennolla, jonka jälkeen ”oppaalta” voi muun muassa kysyä huomista säätä, tehdä puhelun, sanella tekstiviestin, asettaa herätyksen, lisätä muistutuksen, etsiä kuvia paikkatiedon mukaan ja hakea navigointiohjeet haluttuun kohteeseen.

Uusi päivitys integroi Apple Watchin tiedot paremmin Terveys-sovellukseen sekä tuo hyvinvointitietoja kokoavaan ohjelmaan entistäkin laajemman tuen kolmansien osapuolien sovelluksille. iOS 9.3:ssa käyttäjä näkee yleiskatsauksen Apple Watchin keräämistä tiedoista: kalorit, liikuntaminuutit sekä seisomisen. Aikaisemmin suurin osa tiedoista joutui tarkastamaan erillisestä Aktiivisuus-sovelluksesta, joka löytyy edelleen ja tarjoaa yksityiskohtaisemmat tiedot eri aktiviteeteistä sekä urheilusuorituksista.

Muita iOS 9.3:n parannuksia ovat muun muassa kehittyneempi CarPlay, joka integroi iPhonen uusien autojen tietojärjestelmiin ja nopeuttaa sekä helpottaa puhelimen perustoimintojen hallintaa.

Opetuskäyttöön on myös tuotu uudistuksia, sillä jatkossa oppilaat pystyvät kirjautumaan sisään tablettiin omalla Apple ID -tunnuksellaan. Lisäksi opettajat pystyvät puolestaan seuraamaan taulutietokoneeltaan oppilaidensa edistystä sekä opastamaan heitä työssään. Tarvittaessa opettaja voi myös lukita etänä oppilaan tabletin ruudulle esimerkiksi määrätyn sovelluksen tai verkkosivuston, jolloin keskittyminen ei pääse herpaantumaan. Lisää Classroom-ominaisuusta löytyy tietoa täältä.

49 kommenttia

 1. iOS 9.3:n uudet piirteet toimivat vain uusimmissa Applen laitteissa.

 2. Päivitys ei onnistu. väittää ettei ole verkkoyhteyttä vaikka on.

  1. Hmm, kummallista. Oisko Applen servereillä jotain häikkää? Safari toimii ja avaa sivut normaalisti?

   1. Safari toimii, mutta jumii iphonessa linkit?!?

    1. Jotain vikaa verkkoyhteydessä taitaa siis olla. Onko sinulla rajaton datapaketti? Käytätkö WiFi, kun linkit jumii?

     Jos sinulta löytyy rajaton datapaketti ja nopea yhtey, niin voit kokeilla ladata päivityksen modiilidatalla (varmista, että se on päällä: asetukset, mobiiliverkko, mobiilidata)…

  2. Sama ongelma täällä. Akku on ladattu, tabletti bootattu ja wifissä, rajoitukset otettu pois käytöstä ja vastaus on joka kerta sama: ”Päivitystä ei voida varmistaa. Päivityksen iOS 9.3 varmistus epäonnistui, koska et ole yhteydessä internetiin.” Samaan aikaan netti toimii ongelmitta. Olen yrittänyt nyt pari päivää.

 3. Ei toimi minullakaan päivitys vaikka 4G-yhteydellä yritetty ja 100M wifi:llä. Ei siis toimi kummallakaan, väittää ettei ole internet-yhteyttä vaikka muuten kaikki puhelimessa toimii niinkuin pitääkin…

   1. Iphone 5s, niin ei sovi oikein tuokaan selitykseksi..

    1. Outoa tosiaan. En kyllä osaa enempää auttaa. Jos paikkakunnaltasi löytyy Apple-tuotteisiin erikoistunut myymälä, kävisin pyytämässä sieltä apua. Toinen mahdollisuus on sitten soittaan Applen viralliseen tukeen.

  1. Sama ipad3:lla. Varmistus epäonnistui, koska ei ole yhteyttä internettiin..? Kyllä yhteydet on, wifit ja omat kortit tabletissa.

 4. iPad air iOS 9.3 päivityksen jälkeen linkit ei aukeaa. Jumittaa siis pahasti.

  1. Sama vika minulla, Safarin linkit eivät aukea!

  2. Sama vika air 2:lla googlen tulossivulla. Chromella sama vika myös, mutta siinä pitkään painamalla saa sentään avatuksi linkin uuteen ikkunaan.

   1. Outoa: myös iphone 5:ssä ios 9.21 safarissa sama vika. Kaikki linkit eivät aukea, jos painaa linkkiä pitkään, niin seuraa pitkä jumitus.

  3. IOS 9.3 päivityksen jälkeen safarin linkit eivät toimi. Googlesta voi hakea mutta hakutulokset = linkit eivät avaudu. Testattu niin mobiililla kuin wifissä ja laite (iPad air) käynnistetty uudelleen. Mitä tehdä ????

 5. Sama täällä, iPad air päivityksen jälkeen linkit ei aukea.
  Sovellukset toimii esim. iltalehti. Mutta Safarissa esim. google haun linkit ei aukea. Myös muilla sivustoilla samaa ongelmaa.

 6. Sama ongelma täälläkin. Wif yhteys toimii moitteettomasti mutta päivitys herjaa tuota samaa ”et ole yhteydessä verkkoon”… Omppu5 itsellä. Puhelin muutenkin jotenkin tosi hidas ja sekoilee omiaan heti sen jälkeen kun tuo päivitys tuli saataville mutta sitä vaan ei pysty päivittämään. Kummallista ja alkaa pian menemään hermot…

 7. Päivitys epäonnistuu iPhone 5S:llä, kun en kuulemma ole yhteydessä internetiin. Tämä kommentti kuitenkin onnistuu. Olen kokeillut sekä WiFiä että LTE:tä. Olisiko paketti korruptoitunut?

 8. Hei
  Ei toimi täälläkään päivitys. Herjaa, että internet ei ole päällä. No, kyllä on ja Wifi ja kaikki, mitkä vaan voi olla. Laitteeni on iPad4.

 9. Google ja DuckDuckGo eivät avaa linkkejä 9.3 päivityksen jälkeen. Laite 6+ vm. 2015 = vanha p*ska???

  Bing kuitenkin toimii, eli asetuksista se hakukoneeksi. Jotkin sivut avautuvat hitaasti, mutta itselläni on vain 70Mbps yhteys, eli tosi hidas.

 10. Tuo Safari-ongelma näyttää vaivaan käyttäjiä ympäri maailmaa, eikä kukaan oikein näytä tietävän, mistä sen johtuu. Yhden teorian mukaan se johtuu määrätyistä laitteeseen asennetuista sovelluksista. Kannattaa siis kokeilla ainakin poistaa ne sovellukset, joita ei käytä. Muutamilla foorumeilla käyttäjät ovat nimittäin rapportoineet kyseisestä ongelmat vanhemmillakin iOS-versioilla….

  Jollakin on toiminut ratkakaisuna muuttaa Safarin hakukoneeksi Bing. Se onnistsuu laitteesta: Asetukset -> Safari -> Hakukone -> Bing.

  Lisäkis voi kokeilla JavaScriptin poistamista käytöstä: Asetukset -> Sarafi -> Lisävalinnat -> JavaScript. Osalla tämä on palauttanut Safarin toimintakuntoon.

  Vaivalloisempi operaatio on sitten tyhjentää koko laite ja palauttaa varmuuskopio, mutta olen lukenut, että tästä ei ole välttämättä apua. Eli pitäisi siis vetää laite tyhjäksi ja asentaa sen uutena iPhonen, mutta odottaisi muutaman päivän, sillä varmasti Apple reagoi näin laajaan ongelmaa nopeasti. Nyt sattui ikävästi nämä pyhät päälle. Toivoittavasti yhtiö kehittää jonku kiertoratkaisun ennen korjauspäivitystä.

  Virallista ratkaisua ei siis toistaiseksi näytä olevan. Varmasti Apple julkaisee pian korjaavan päivityksen, mutta on kyllä todella ikävä bugi päässyt iOS 9.3:een. Itse en osaa asiaa enempää kommentoida, kun kaikki tämän talouden laitteet toimivat iOS 9.3:lla moitteettomasti: iPhone 6s, iPhone 6, iPad Pro ja iPad Air.

  1. Kiitos Teemu vinkistä. Googlen vaihto Bingiin poisti ongelman…

 11. Minulle tuli sama ongelma iPadiin, jossa on iOS 9.2.1. Eilen toimi linkit vielä hyvin, mutta tänään ei enää toimi. Yllä olevista ohjeista java scriptin ottaminen pois auttoi asetuksista-> safari ->lisävalinnat-> javascript.

  1. Mielenkiintoista. Mikähän ihme tämän ongelman takana lopulta on?

  2. Sama juttu mulla iPadissa. Eka ei meinannut päivitys latautua (ei nettiyhteyttä) ja sen jälkeen ei avautuneet Googlen linkit. Ongelma poistui kun poistin Javascriptin käytöstä.

 12. Minulla toimi Javascriptin poisto Safarin asetuksista, linkit alkoivat taas toimia iPadissa ja iPhonessa.

  1. Elikkä kannattaa tosiaan kokeilla tuota JavaScpritin ottamista pois käytöstä, jos Safari ei pelitä kunnolla ja avaa linkkejä. 🙂

   1. Ei toimi linkit, vaikka poistaa JavaScriptin, eikä auta hakukoneen vaihtokaan. Ärsyttävä vika!

   2. Kiitos Teemu!
    JavaScriptin poisto palautti toiminnan. Ja ongelma ilmeni noin viiko sitten ENNEN 9.3 päivitystä. Mutta nyt pelittää, se riittää .

    1. Hienoa, että tuosta oli apua!

     Vaikuttaa siis siltä, että Safarin ongelmat liityvät ainakin osaltaan johonkin muuhun kuin iOS 9.3:een…

   3. Kiitos Teemu vinkistä ja ohjeista ? Nyt Safari pelittää iPhone 5s??

    1. Hupsista, Safarin toimiminen olikin hetken ilo..vaihdoin Firefox-verkkoselaimeen ja toistaiseksi toimii…jään mielenkiinnolla seuraamaan poistuuko tämä Safariongelma jossain vaiheessa ?

    2. Poistuu varmasti. Tämä vaikuttaa olevan niin laaja ongelma, että Applen on pakko reagoida ja korjata tilanne.

 13. Ei toimi linkit täälläkään. Kaikkea on yllämainituista kokeiltu. Applelta tarvitaan nyt nopea apu tai laitteet saa lentoluvan!

 14. Sama vaivaa täällä, käytössä iphone 4s. Safarin linkit jumahtivat lukkoon heti kun yritin ensimmäisen kerran asentaa päivityksen, vaikka minullakaan päivitys ei onnistunut koska ”laite ei ole kytketty verkkoon”. No, oli se. Sain päivityksen viimein tänä aamuna valmiiksi, kun se oli laturissa kiinni samalla kun latasi ja asensi, en tiedä vaikuttiko asiaan vai oliko tuuria vain.

  Joka tapauksessa odottelen nyt sitä korjausta Safarin likkien bugiin. Chromen latasin tilalle, ja sen sain kyllä toimimaan, mutta kuten joku selitti, linkkiä pitää painaa kauan ja avata se sitten uuteen ikkunaan. Luulin että se on Chromessa normi käytäntö.

 15. iPhone 5 S päivitys ei onnistu >>>”Päivityksen iOS 9.3 varmistus epäonnistui, koska et ole yhteydessä internetiin”. Kaikki yhteydet on ja toimii mutta silti ei onnistu. iPad2:een meni ok ja toimii hyvin! Ensimmäinen Mini-iPad väittää että ohjelmisto on kunnossa (iOS 9.2.1. ) Eikö uusi 9.3 pitäisi mennä siihen?

  1. Pitäisi mennä mielestäni 9.3 myös siihen. Menee käsittääkseni kaikkiin, joissa toimii iOS9. Oletko kokeillut päivittää iTunesin kautta? Googlesta löytyy tähän apua…

   Toinen mahdollisuus on varmuuskopioida laite ja nollata se kokonaan. Sitten kokeilla, jos päivitys löytyisi ja asentuisi. Lopuksi sitten varmuuskopioiden palautukset… Mutta jos päivityksellä ei ole hengenhätä, niin odottelisin Applelta virallisia ohjeita/korjaavaa päivitystä.

 16. Voisiko kyseessä olla jokin uusi haittaohjelma tai virus. IPad airin lisäksi päivittämätön iphone 4S tekee samaa. Vika alkoi mystisesti samaan aikaan. Voiko siis olla, että Apple id on saanut ”tartunnan” ja ongelma juoksee sen mukana kaikkiin päätteisiin? Onko muilla samoja huomioita? Oma 4S päivittämättä, koska herjaa ei verkko yhteyttä, vaikka netti toimii hyvin. Olen ihan maallikko näiden kanssa joten ajatukset voivat kokeneemmille tuntua hassuilta. Asiallista kommentointia/opastusta toivon.

 17. mulla on ipad4 ja oli toi sama ongelma et linkit ei auennut safarissa :/ mut vaihdoin hakukoneeksi bingin ja otin javascriptin pois päältä niin nyt toimii taas linkit 🙂 kiitos hyvistä neuvoista 🙂 meinas jo mennä hermot tohon ….erittäin outoa :/ yleensä ei oo ollut mitään tämmöstä ennen…..

 18. Javascriptin poisto toimi täälläkin. Kiitokset avusta selvitystyön tehneille!

 19. Mulla vika alkoi jo ennenkun päivityksen tein, puhelimena siis iphone6. Mitkään linkit ei aukea, ei edes firefoxilla tai google chromella tai jos linkki tulee esimerkiksi whatsappiin.. Koitin kaikkea mitä tuolla yläpuolella mainittiin, mutta nekään ei tepsi. Dna:lla sanottiin ettei kuulemma mitään voi tehdä? Mutta kai jotain pitäisi pystyä tekemään..

 20. Airpad air2: Samat ongelmat kuin edellä…ja lisäksi sähköpostin linkit ei vaan ohjelma menee jumiin kun niitä klikkaa . JavaScriptin poisto ei auttanut kun joissain safarinlinkeissä.

 21. Päivitys onnistui alle vuoden ikäisellä ipad minillä. Päivitys ei onnistu iphone 4:llä vaikka mitä tekisin?
  Päivitys onnistui vanhalla ipadillä, kun tyhjensin suurimman osan ohjelmista. Päivityksen jälkeen safari ei aukaissut tiettyjä sivuja, mutta javascriptin poistaminen auttoi siihen. Kuitenkin tämän jälkeen tietyt sivustot eivät auenneet, koska ne vaativat javascriptin! Ei tässä ole mitään järkeä ja logiikkaa?

  1. Korjaus päivitys tullut 9.3.1
   Taas toimii linkit.

    1. Joo,
     korjauspäivitys onnistui, mutta nyt mobiilidata lakkasi toimimasta. Ilmoittaa ”ei verkkoa”, vaikka liittymä ja SIM muuten kunnossa.

   1. ipad2 vanhempi, päivityksen jälkeen ei löydä verkkoa eikä kun virta katkaistaan pois. Verkko löytyy kun käyttää virta päällä sim kortin pois. Työlästä kun suojaava kotelo päällä

Kommentointi on suljettu!