Apple esitteli uuden iPhone SE -älypuhelimen: pienikin voi olla tehokas

Syyskuussa 2013 julkistettu iPhone 5s oli monella tapaa merkittävä julkistus Applelle, vaikka se edustikin niin sanotutta s-päivitystä. Se oli kuitenkin ensimmäinen iPhone sormenjälkilukijalla sekä 64-bittisellä järjestelmäpiirillä. Molemmat ominaisuudet ovat sittemmin vakiinnuttaneet asemansa myös iPad-taulutietokoneissa yhtiön puhelinten lisäksi. Monet uskoivat sen jäävän viimeiseksi neljän tuuman näytöllä varustetuksi Applen älypuhelimeksi iPhone 6 -malliston julkistuksen jälkeen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä yhtiö esitteli tällä viikolla uuden iPhone SE -puhelimen.

Yhdellä lauseella kuvailtuna iPhone SE on iPhone 6s, mutta pienemmällä neljän tuuman näytöllä, jonka tarkkuus on 1136 x 640 (326 ppi) pikseliä. Aivan näin ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi näytöstä puuttuu 3D Touch -teknologia sekä etupaneelista iPhone 6s -sarjasta löytyvä viiden megapikselin kamera. Etukameran tarkkuus on säilynyt 1,2 megapikselissä (f/2.4).

Apple iPhone SE, A9

iPhone SE:n sisältä löytyy 6s-sarjasta tuttu 64-bittinen A9-järjestelmäpiiri sekä kaksi gigatavua käyttömuistia. Niinpä se tarjoaa täysin saman laskentatehon, kuin suuremalla näytöllä varustetut iPhone 6s- ja iPhone 6s Plus -puhelimet. Tämä tarkoittaa numeroissa sitä, että 5s:ään nähden suoritin on kaksi kertaa ja grafiikkaohjain kolme kertaa tehokkaampi. Luvut vastaavat siis täysin iPhone 6s -mallistoa. Apple mainostaakin uutukaistaan markkinoiden tehokkaimmaksi neljän tuuman älypuhelimeksi.

Ulkoisesti iPhone SE luottaa iPhone 5s:n kiiteltyyn rakenteeseen. Mitat ovat pysyneet samoina (123,8 x 58,6 x 7,6 mm), mutta painoa on tullut gramma lisää ja näin iPhone SE painaa 113 grammaa. Aivan samasta puusta uutukainen ei edeltäjänsä kanssa ole ulkoisesti veistetty, sillä laitteen alumiinipinta on käsitelty lasikuulapuhalluksella sileäksi, jonka myötä iPhone SE on entistäkin miellyttävämpi pidellä kädessä. Samalla Apple-logon tyyli on muutettu vastaamaan muita iPhone-malleja. Puhelimen värivaihtoehtoina ovat kulta, hopea, tähtiharmaa ja ruusukulta.

Edeltäjän kahdeksan megapikselin takakamera on päivitetty samaan 6s-malliston 12 megapikselin kameraan, jolla on mahdollista tallentaa 4K-videokuvaa. Puhelimella onnistuu myös Live Photos -kuvien napsiminen, vaikka paineen tunnistava 3D Touch -puhelimesta puuttuukin. Liikkuvien valokuvien katselu onnistuu pitkällä kosketuksella ruutuun.

WikiPedian tietojen mukaan akku on kasvanut iPhone 5s:n 1560mAh:sta 1642 milliampeerituntiin. Tämä yhdistettynä pieneen näyttöön ja edeltäjäänsä energiatehokkaampaan järjestelmäpiiriin on akkukesto kokenut merkittävän parannuksen. Puheaika on noussut 5s:n 10 tunnista 14 tuntiin (3G-verkossa) ja netissä iPhone SE:llä pystyy surffaamaan (WiFi) 10 tunnin sijaan 13 tuntia. Luvut ovat akkukeston osalta osittain jopa paremmat kuin iPhone 6s:llä, joten siinä mielessä Apple on tehnyt hyvää työtä uutukaisensa kanssa.

iPhone SE, ruusukulta

iPhone SE:stä löytyy myös luonnollisesti kotipainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija (sama kuin iPhone 5s:ssä, ei uudempi toisen sukupolven versio) sekä 4G LTE-, WiFi 802.11a/b/g/n/ac-, Bluetooth 4.2-, NFC-, GPS- ja GLONASS-yhteydet.

Uutukaista myydään 16 ja 64 gigatavun variantteina. Suomessa 16 gigatavun versio on hinnoiteltu 499 ja 64GB:n malli 599 euroon. iPhone 6s:ään nähden laite on 270 euroa edullisempi (64GB-malleja vertailtaessa). Toistaiseksi Apple ei ole paljastanut milloin laite saapuu myyntiin Suomessa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa se nähdään kauppojen hyllyillä 31. maaliskuuta.