Apple Liam -robotti kierrättää iPhonen jokaista ruuvia myöten

Cupertinossa päämajaansa pitävä Apple ei ole aina ollut mediassa esillä parhaassa mahdollisessa valossa ainakaan, mitä tulee yhtiön ”vihreyteen”. Valmistajan laitteita on moitittu muun muassa hankalasti korjattaviksi sekä kierrätettäväksi. Niinpä yhtiö pyrkii nostamaan profiiliaan tälläkin osa-alueella ja esitteli kuluneen viikon maanantaina kolme vuotta kehityksessä olleen Liam-nimeä kantavan robotin.

Kyseessä on kokonaisuus, joka kykenee purkamaan omatoimisesti iPhonen ja erottelemaan siitä näin jokaisen kierrättämisen arvoisen osan. Apple Liam ei ole pelkkä visio, sillä kokonaisuus on jo käytössä täydellä teholla aivan yhtiön päämajan vieressä. Yksi robotti pystyy kierrättämään 1,2 miljoonaa iPhone-puhelinta vuodessa ja Reutersin mukaan ainakaan toistaiseksi kapasiteetti ei riitä kuin muutaman miljoonan puhelimen purkamiseen vuodessa. Se on pieni määrä, kun ajatellaan, että viime vuonna yhtiö myi 231 miljoonaa älypuhelinta.

Apple Liam purkaa puhelimen 11 sekunnin välein. Robotti ottaa talteen muun muassa akussa olevan litiumin, kamerassa käytettävät kuparin ja kullan sekä poistamalla hopean ja platinan piirilevystä.

On selvää, että ottaa aikansa, kunnes Applen Liam-robottien kapasiteetti (määrä) nousee sille tasolle, että niiden avulla pystytään kierrättämään merkittävä osa iPhone-puhelimista. Tässä vaiheessa se on modifioitu täysin iPhone 6:sta varten, mutta Applen aikomuksena on laajentaa sen toimintaa myös muihin malleihin. Seuraava robotti tullaan asentamaan Eurooppaan.