Katsaus puhelimeen hyvällä akkukestolla: Oukitel K10000

Unboxasin helmikuussa dealextremen testiin tarjoaman kiinalaisen Oukitel K10000 -älypuhelimen, joka perustuu Android 5.1 Lollipop -käyttöjärjestelmään ja edustaa hinnaltaan noin 180 kategoriaa. Puhelimen tärkein ominaisuus löytyy jo laitteen nimestä. Se on massiivinen 10 000 milliampeeritunnin akku, joka on niin sanottujen perinteisten valmistajien puhelimia selkeästi tehokkaampi. Esimerkiksi iPhone 6s Plussassa on 2750mAh:n akku, eli Oukitel K10000:ssa on reippaat 3,5 kertaa enemmän akkukapasiteettia Applen suurempaan iPhone-malliin nähden.

Nyt haluaisin antaa pienen päivityksen siitä, kuinka pitkään laitteen akku oikeasti kestää niin kutsutun tehokäyttäjän hyppysissä. Kuten arvelinkin, en 10-15 päivää ole päässyt, vaikka valmistaja itse sellaisia käyttöaikoja puhelimelleen normaalissa käytössä lupailee. Mutta jos ei katso puhelimellaan päivässä paljon YouTube-videoita, surffaa verkkossa ja käytä erittäin aktiivisesti sosiaalisia palveluita, ei 10 päivän akkukesto vaikuta allekirjoittaneen huomioiden perusteella mahdottomuudelta.

Oukitel K10000

Henkilökohtaisissa testeissäni akkukestoksi on muodostunut sellainen viikko, eli 7 päivää. Tämä on ollut aikalailla se maksimi, johon on päässyt, sillä koskaan laitteen akkua ei voi päästää aivan nolliin, koska myös seuraavasta päivästä on selvittävä. Näihän se menee kaikilla käyttäjillä, mutta koska Oukitelin puhelimessa on niin poikkeuksellisen tehokas akku, olen laittanut sen lataukseen vasta akun varauksen valuessa alle 10 prosentin. Sen verran kuluu muuten akkua, kun katsoo YouTubesta videota yhteen menoon kaksi tuntia näytön kirkkauden ollessa 50 prosentin tienoilla.

Mukana tulevalla adapterilla Oukitel K10000:lla voi antaa virtaa muille laitteille. Jos siis esimerkiksi kaverin puhelimesta on virta vähissä, voi omasta Oukitelista jakaa ”palan” akkua kaverille. Mukana pitää tosiaan vain olla myyntipakkauksesta löytyvä microUSB to USB -adabteri ja tietenkin toinen johto, jossa on USB-pää sekä toisessa päässä esimerkiksi microUSB, USB Type-C tai Applen Lightning. Ominaisuus toimii kuten luvattu. Testasin latausta usealla eri puhelimella. Erityisen kätevä ominaisuus on pienten laitteiden kanssa, kuten älykellojen, mutta ne vaativat harmillisesti hyvin yleisesti alleen latausalustan, jota pidettyä mukana vielä harvemmin. Joka tapauksessa homma toimii ja virta kulkee tarvittaessa myös toiseen suuntaan Oukitel K10000 -puhelimesta.

Virran jakamisen muihin laitteihin mahdollistaa puhelimen tuki USB On-The-Go -teknologialle. Sen myötä Oukitelin puhelin voi toimia niin sanotusti isäntänä tai asiakkaana. Oteaan esimerkiksi tietokone, joka on pääsääntöisesti isäntä ja siihen liitettävät laitteet asiakkaita. Tällainen asiakas voi olla esimerkiksi ulkoinen kovalevy.

Oukitel K10000

Käytettävyydeltään Oukitelin puhelin on yllättänyt erittäin positiivisesti. Siinä on uudehko Android-versio (5.1) ja sitä on muokattu kohtalaisen vähän. (vaikkakin erillinen sovellusvalikko on poistettu ja kuvakkeet muutettu) Käyttö on pysynyt sulavana, rakenne on jämäkkä ja paksuus sekä paino haittaavat taskussa hyvin vähän. Toki naisten tiukkien farkkujen taskuutan tämä taitaa olla mahdotonta tunkea. Suurin osa naisista taitaa kuitenkin pitää älypuhelintaan laukussa, joten ongelma on ratkaistu. Puhelimen viralliset mitat ovat 157,5 x 76,5 x 13,8 millimetriä ja se painaa 323,8 grammaa.

Nykypuhelimia haukutaan ulkoisesti usein persoonottomiksi. Tätä samaa ei voi sanoa kiinalaisvalmistajan puhelimesta, joka ainakin yrittää erottautua massasta hexa-muotoilullaan. Puhelimessa on metallinen kehys, jonka ansiosta se valmistajan mukaan kestää pieniä pudotuksia. K10000:n edessä loistava 5,5 tuuman IPS-näyttö ei ole erityisen laadukas, mutta peittää etualasta peräti 86 prosenttia ja tarjoaa ihan kohtalaisen katselukokemuksen 1280 x 720 pikselin tarkkuudellaan.

Suurimman yllätyksen allekirjoittaneeseen on tehnyt puhelimen käytettävyys. Kyseessä ei ole iPhone 6s, Galaxy S7 tai muu kovan tason lippulaiva, mutta MediaTekin neliydinsuoritin ja kaksi gigatavua käyttömuistia tekevät hyvää työtä ja käytettävyys on pysynyt kohtuullisena myös useamman viikon käytön jälkeen. Omassa käytössä pahempaa hidastelua ei ole oikeastaan tullut vastaan, joka on ehdottomasti koko paketin suurin yllätys. Odotin K10000:n hidastuvan reilusti, kun sitä käytetään muutama viikko ja siihen asennetaan sovelluksia ja täytetään laitetta käyttäjän omalla sisällöllä. Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Tästä olenkin erittäin iloinen ja tämä saakin suosittelemaan laitetta niille, jotka tällaista puhelinta etsivät. Kuten totesin, tehoa ei ole lippulaivojen verran ja sovellukset käynnistyvät hieman hitaammin ja pientä hidastelua esiintyy paikoitellen, mutta hintaansa nähden kokonaisuus on mielestäni hyvin kasassa.

Lopuksi on vielä pakko huomauttaa, että takana olevaa kahdeksan megapikselin kameraa en päässyt testaamaan. Kamera on testiversiossa rikki tarkennuksen osalta, eikä laite suostunut kohdentamaan mihinkään. Kaikista kuvista (paitsi jos puhelimen vei muutaman sentin päähän kohteesta) tulee tästä johtuen sumeita. Olen kokeillut myös eri kamerasovelluksia, eivätkä ne ole muuttaneet tilannetta. Lisäksi valittelen vielä sitä, ettei Oukitel K10000 näytä tukevan WiFi-verkon 5Ghz:n taajuutta, jota käytän kotona langattomassa verkossa. Onneksi kuitenkin 4G LTE:n osalta tuki löytyy kaikille Suomen taajuuksille. speedtest.net by Ookla -sovellus antoi 4G:n latausnopeudeksi samoja lukuja Oulun keskustan alueella viiden minuutin aikaerolla iPhone 6s:n kanssa. Molemmat pääsivät lauantaina keskipäivällä parhaimmillaan lähelle 20 Mbps:n latausnopeutta (100Mbps:n 4G-liittymä) Saunalahden 4G -liittymällä.

Kaiken kaikkiaan Oukitel K10000 on hintaansa nähden vakuuttava kokonaisuus. Näkisin laitteen hyvin työkäytössä, jossa verkkopalveluiden hyödyntäminen on pakollista, mutta puhelimen päivittäinen tai edes viikottainen lataaminen ei ole mahdollista. Kiinalaismerkeistä voi siis löytää onnistuneita yksilöitä, vaikka harmillisesti tämäkin jäänee ilman Android 6.0 Marshmallow -päivitystä, joka voisi viedä akkukestoa vieläkin parempaan suuntaan.

MobiiliBlogin lukijoista tämä päätynee suurimalle osalle kakkospuhelimeksi, mutta ei Oukitel K10000 ole hullumpi valinta ainoaksikaan älypuhelimeksi, jos tarvetta viimeisimmälle tekniikalle ei ole ja katselussa on edullinen Android-puhelin loistelijaalla akkukestolla.

Kannattaa katsoa myös allekirjoittaneen unboxing laitteesta, niin tietää, mitä myyntipakkauksesta löytyy.

Hyvää:

 • Loistava akkukesto
 • Kohtalaisen sulava/nopea käyttää
 • Jämäkkä rakenne
 • Suhteellisen vähän muokattu Android
 • Kohtalaisen uusi Android-versio
 • Pakkauksessa suojakalvo näyttöön ja takosaa suojaava kuori
 • Mahdollisuus antaa virtaa muihin laitteisiin (adapteri mukana)
 • Tuki Suomen kaikille 4G LTE -taajuuksille

Huonoa:

 • Kamera testikappaleessa rikki
 • Ei tukea WiFi 5Ghz:n taajuudelle
 • Näyttö katseluominaisuksiltaan heikko
 • Androidin UI:n vähäinenkin ”sotkeminen” olisi voitu jättää pois
 • Ei erillistä sovellusvalikkoa (jokainen ottakoon varauksin)
 • Paksu ja painava
 • Akun täyteen lataaminen kestää kauan (3,5h)

10 kommenttia

 1. tainnut olla makrokuvaus päällä. itsekin joskus pitkään ihmettelin miksi tulee niin sumeita kuvia. ja läheltä hyviä.

  1. Oiskohan voinut olla niin. Aika outoa tosin, että makro olisi vakiona päällä. Kaikki toki mahdollista. ?

 2. Miten tuon tuleviin puheluihin pitää vastata.
  Näpäyttämällä keskeltä? Pyyhkäisemällä keskeltä jonnekkin?
  Ei ikinä aukea kuin tekstiviesti valikko jonka jälkeen puhelu katkeaa. Aina joutuu soittamaan takaisin.

  1. Ikävä kyllä minulla ei ole puhelinta tässä käsillä. Tuliko ruutuun vihreä luurin kuva? Yleensä sitä pitää koskettaa tai painaa ja vetäistä johonkin suuntaan (yleensä sivuttaissuunnassa keskemmälle ruutua)…

   Toivottavasti joku osaa auttaa. Itse voisin päästä tarkistamaan asian puhelimesta viikonloppuna, mutta muistelisin käyttöliittymän olleen ihan yksinkertaisen.

   1. Sininen, punainen ja keskellä valkoinen. Valkoinen sykähtelee ja jos siitä vetää niin avautuu tekstiviesti valikko. Muista ei tapahdu mitään

    1. Hiukan paha testailla tai harjoitella kun se soi niin harvoin. Ja silloinkin soittaja saa luurin korvaan.

    2. Kaivoin puhelimen kaapista. Mulla tulee ruudun keskelle valkoinen ympyrä, jonka sisällä on luurin kuva. Kun sitä painaa, vasemmalle puolelle tulee punainen luuri, ylös tekstiviestikupla (josta voi lähettää pikavastauksen, jos puheluun ei pysty vastaamaan) ja oikealle sininen luuri. Puheluun vastaaminen onnistuu kun painaa alussa tulevaa valkoista ympyrää ja raahaa/vetää sormen siniseen luurin kuvaan.

     En tuedä, onko puhelimeen tullut mahdollisesti päivityksiä, jotka ovat muuttaneet tuota puheluun vastaamista. Sitä en ehdi nyt tarkistaa. Mutta kuten yllä kuvasin, niin kyseisellä tavalla minun K10000-puhelimessa vastaaminen onnistuu.

    3. Eikö missään näistä ole luurin kuvaa? Onko ruudulla siis sininen, valkoinen ja punainen ympyrä?

 3. Saako kyseiseen puhelimeen suomenkielen valittua?

 4. Hyvälaatuinen videoarvostelu sekä kirjoitettu arvostelu, lisäsin mobiiliblogin kirjanmerkkeihin.

  Suosittelisiko arvostelija (tai kuka vain puhelimen omistaja) vielä puhelinta 2017 vaikka onkin jo vuoden 2015 puhelin eli kohtalaisen ”vanhaa rautaa”? Olen etsiskellyt edullista puhelinta hyvällä akunkestolla ja mietintämyssyn alla ovat olleet mm. Moto G5 sekä Xiaomi Redmi Note 4 International. Näistä ehdokkaistahan Oukitel on selkeästi spekseiltään heikoin, mutta toisaalta tarjoaa taas pisimmän akunkeston. Etenkin Xiaomin kohdalla arveluttaa raskas valmistajan oma Android-versio, MIUI8. Vakuutuin tuosta melko ”puhtaasta” Androidista joka Oukitel-puhelimista löytyy. Ilmeisesti tuo MediaTek neliydin-prosessori on suurin piirtein alkuperäisen 2013 vuoden Moto G:n tasolla, mikä on varmasti ihan ok peruskäyttöön. Tosin kuinka ”future-proof” on 1ghz-neliydin prosessori, 16GB tallennustilaa ja 2GB työmuistia kun uudet appsit aina vain käyttävät enemmän ja enemmän puhelimen resursseja. Etenkin arveluttaa tuo arvostelijan mainitsema ajoittainen hidastelu, jos puhelin monta kertaa päivän aikana hidastelee, voi se pikkuhiljaa rassata hermoja. Arvostelijalla ei tosin tainnut olla puhelimen kanssa mitään rasittavia ongelmia muita kuin tuo harmillinen kamera-ongelma.

  Puhelin on saanut Marshmallow 6.0 päivityksen (jota arvostelija epäili että puhelin ei tule saamaan) ja Oukitel on peräti luvannut että kesään 2017 mennessä puhelin tulee myös saamaan Android 7.0 Nougat-päivityksen (tosin Nougatin piti saapua jo maaliskuussa ja nyt mennään jo huhtikuussa, eli tiedä sitten…).

  Tietääkö arvostelija (tai kuka vain kommentoija) olisiko nykyisistä n. 200 euron puhelimista K10000:n haastajaksi akunkestolla? Tuskin mikään puhelin pienemmällä akkukapasiteetilla pystyy esimerkiksi viiden päivän akunkestoon, mutta olisiko jotain puhelimia joilla saisi edes esim. 2:n päivän akunkeston? Lenovo P2:n tiedänkin jo (5100mAh akku), mutta se näyttää olevan ”tilapäisesti loppu” joka jälleenmyyjällä ja muutenkin menee hieman omasta budjetista yli.

  Uudet Nokia puhelimet kiinnostavat myös (Nokia 3 ja Nokia 5), niissä on mm. 720p-näytöt ja kohtalaisen vähän virtaa syövät prosessori-ytimet, tehoiltaan verrattavissa Oukitel K10000 ja Moto G5 puhelimiin. Näiden julkaisu-ajankohdasta vain ei ole minkäänlaista inffoa tällä hetkellä ja puhelin päivitystä tarvitsisin piakkoin. Nykyisen LG-merkkisen luurin akku ei kestä edes päivää, vaan saan joka päivä tehdä pienen ”top-upin” tuossa iltapäivällä ja sitten yöksi taas laturiin. Melko ärsyttävää, tämän takia seuraavan puhelimen akunkesto on ihan ykköskysymys. 😀

Kommentointi on suljettu!