Samsung Galaxy S7 (edge) -vinkit

MobiiliBlogin kävijätilastoja seuratessani olen huomannut erilaisia vinkkejä oman puhelimen käyttöön sisältävien artikkelien keräävän tasaisesti lukijoita. Ainoa johtopäätös voi olla vain se, että vinkeistä on aidosti hyötyä ja niiden avulla kalliin lippulaivansa ominaisuuksia saa enemmän irti. Miksipä ei siis jatkettaisi artikkelisarjaa erittäinkin ajankohtaisella puhelimella, eli Samsungin Galaxy S7:llä. Kaikki vinkit toimivat myös Galaxy S7 edgellä ja itse asiassa mukana on yksi vinkki, joka toimii ainoastaan edge-mallilla.

Galaxy S7 ja Galaxy S7 edge edustavat Samsungin uuden sukupolven lippulaivapuhelimia. Niiden erona on näyttö. Perusversiossa on 5,1 tuuman ja edge-variantissa 5,5 tuuman molemmille sivuille kaareva Super AMOLED -kosketusnäyttö. Muilta osin laitteiden ominaisuudet vastaavat toisiaan: Exynos 8890 -siru, neljä gigatavua käyttömuistia, 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka, 12 megapikselin takakamera. Itse puhelimet on suojattu vedeltä, joten enimmät sormenjäljet voi esimerkiksi huuhtaista pois vesihanan alla.

Galaxy S7 Always On Display

Allways On Display: tämä on ominaisuus, joka on ollut mukana puhelimissa ja taas toisinaan hävinnyt kokonaan. Nyt Samsung on päättänyt tuoda niin sanotusti jatkuvasti päällä olevan näytön lippulaivaansa. Sen voit kytkeä päälle ja pois Asetukset -> Näyttö -> Allways On Display, jonka kautta voi myös säätää näytöllä esitettävää sisältöä. Mukana on erilaisia kellotyylejä sekä muun muassa kalenteri kellon tilalle. Kellon, päivämäärän, akun ja muiden tietojen lisäksi näkyy näytöllä myös saapuneet puhelut ja viestit, joten jos jotain on mennyt ohi, huomaa sen heti puhelimen näyttöä vilkaisemalla.

Pidä näyttö sammutettuna: Tämä ominaisuus kannattaa kytkeä päälle ihan vaan kaiken varalta. Se nimittäin estää näyttöä käynnistymästä vahingossa, kun laite on pimeässä paikassa esimerkiksi taskussa tai naisilla laukussa. Kytke toiminta päälle/pois: Asetukset -> Näyttö -> Pidä näyttö sammutettuna.

Yökello (edge-versio): Ominaisuus nimeltään Yökello hyödyntää Galaxy S7 edgen kaarevaa näyttöä. Se tuo näytön kaarevalle osalle kellon, jonka ansiosta aika on helpompi tarkastaa yöllä puhelimen ollessa yöpöydällä. Enää luuri ei tarvitse nostaa käteen ja säheltää pimeässä. Käyttäjä voi valita kummassa reunassa kello näkyy sekä mihin kellonaikaan sen aktivoituu päälle automaattisesti.

SAmsung Galaxy S7 sovellusten virransäästö

Sovellusten virransäästötila: Rajallista akkukapasiteettia pyritään optimoimaan kaikin mahdollisin keinoin. Yksi näistä on Samsungin uusi tapa asettaa applikaatioita automaattisesti virransäästötilaan, jos ohjelmaa ei ole käytetty esimerkiksi kolmeen päivään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kyseisten sovellusten toimintaa taustalla rajoitetaan sekä kaikki ilmoitukset eivät välttämättä pääse käyttäjälle asti. Tämä valikko kannattaakin siis tarkistaa aika ajoin, jos esimerkiksi jonkin itselle tärkeän ohjelman ilmoitukset eivät saavu perille. Toki sitä voi myös hyödyntää akkukeston optimoimiseksi asettamalla vähemmän käytetyt sovellukset virransäästötilaan, tai sitten voit vain kytkeä koko ominaisuuden kerralla pois päältä, jos siltä tuntuu: Asetukset -> Akku -> Sovelluksen virransäästö (Lisätiedot).

Virransäästötila: Navigoi Asetukset -> Akku -> Virransäästötila. Akkukesto on parantunut suuremman akkukapasiteetin myötä Galaxy S7 -sarjassa, mutta siitä huolimatta akun varaus saattaa loppupäivästä näyttää punaista. Siinä vaiheessa tai mielellään jo hieman ennen kannattaa kytkeä päälle virransäästötila, joka toimii rajoittamalla puhelimen suorituskykyä, värinäpalautetta sekä muun muassa sovellusten taustatoimintaa ja synkronointia.

Lisää tilaa kotinäkymään kuvakkeille ja widgeteille: Galaxy S7:ssä kotinäkymä koostuu vakiona 4×4 ruudukosta, mutta tätä on mahdollista muuttaa ja näin tuoda enemmän sisältöä yhteen näkymään. Tämä onnistuu koskettamalla pitkään kotinäkymää, joka avaa esille valikon, josta voi esimerkiksi vaihtaa laiteen taustakuvan, lisätä widget-minisovelluksia ja vaihtaa puhelimen koko ilmeen teemoja hyödyntämällä. Mutta sitten itse asiaan, eli ruudukoihin, joiden määrään pääsee vaikuttamaan edellä mainitun näkymän oikean alakulman kuvakkeesta nimeltään Näyttöruudukko. Perusasetelman lisäksi valittavana ovat 4×5 sekä 5×5.

Galaxy S7 teemat

Teemalla uutta ilmettä puhelimen käyttöliittymään: Edellisen sukupolven yksi ohjelmistoon kuuluva uudistus olivat teemat. Niiden avulla käyttäjä voi nopeasti ja helposti muuttaa koko laitteen UI:n visuaalisen ilmeen taustakuvia, kuvakkeita sekä muita elementtejä myöten. Teemoihin päästään käsiksi pitkällä painalluksella kotinäkymään ja valitsemalla alhaalle ilmestyvästä valikosta Teemat.

4G ja WiFi yhteistyöhön latausnopeuden nimissä: Oletko kotona hyvän WiFi-yhteyden kantaman päässä sekä käytössäsi on 4G-yhteys ja sinulla olisi ladattavana erittäin suurikokoinen tiedosto? Navigoimalla Asetukset -> Lisää yhteysasetuksia -> Download Booster voit kytkeä ominaisuuden päälle. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhelin käyttää ominaisuuden ollessa aktivoituna yli 30 megatavun tiedostojen lataamiseen samaan aikaan 4G- ja WiFi-yhteyksiä, joka nopeuttaa lataamista entisestään.

Galaxy S7 yhden käden käytettävyys

Helpota yhden käden käyttöä: Uusi, sulavalinjaisempi takaosa tekee Samsungin toisen sukupolven kaarevalla näytöllä varustetusta puhelimesta edeltäjäänsä helpomman ja miellyttävämmän pideltävän kädessä. Jostain syystä uusi muoto aiheuttaa ainakin allekirjoittaneella sen, että kämmen painautuu nyt entistäkin helpommin näytön kaarevaan osaan ja aiheuttaa virhekosketuksia, jotka saavat käyttöliittymän tekemään välillä omiaan. Tästä syystä esimerkiksi viestien kirjoittaminen yhdellä kädellä on vaikeaa. Tällaisissa tilanteissa kannattaa aktivoida tila, jossa käyttöliittymä puristetaan pienempään tilaan kattamaan vain osa koko ruudun tilasta. Näkymä saadaan aktivoitua helposti: kolme nopeaa napautusta kotipainikkeeseen.

Galaxy S7 kotipainike

Kamera käyntiin heti, eikä 15…: Galaxy S6:n tavoin myös uudessa mallissa kameran saa käyntiin, vaikka ruudun nukkuessa kahdella nopealla painalluksella kotipainikkeeseen.

Kohdetta seuraava automaattitarkennus: Seuraavakin vinkki liittyy kameraan. Oletko koskaan yrittänyt ottaa kuvaa kohteesta, jonka ympärillä on paljon häiriötekijöitä eikä itse kuvauskohdekaan tahdo pysyä paikoillaan? Tähän ongelmaan Samsung tarjoaa ratkaisuksi Kohdetta seuraava AF -ominaisuuden, joka saadaan päälle kamerasovelluksesta hammasrataskuvakkeen takaa.

Galaxy S7, ei sovellusvalikkoa

Poista erillinen sovellusvallikko: Applen iOS-alusta ei ole koskaan tarjonnut erillistä sovellusvalikkoa, vaan mahdollisimman yksinkertaisen kotinäkymän. Sen sijaan Androidissa sellainen on totuttu näkemään alustan ensimmäisestä kuluttajaversiosta lähtien, mutta valmistaja toisensa jälkeen näyttäisi liikkuvan siitä pois. Galaxy S7 -sarjassa sovellusvalikkoa ei ole vakiona poistettu, mutta jos käyttäjä haluaa siitä eroon, on se mahdollista. Beetaominaisuutena mukaan tuotu toiminto yhdistää kotinäkymän ja sovellusvalikon yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Valikon poistaminen onnistuu: Asetukset -> edistykselliset toiminnot -> Galaxy labs -> näytä kaikki sovell. alkun.

Galaxy S7 ei reagoi? Koska Samsungin uutuuksista ei saa akkua irti, kannattaa pistään korvan taakse näppäinyhdistelmä, jolla puhelimen saa jälleen virkoamaan sen totaalisesti jumiutuessa. Ensimmäisenä kokeillaan tietenkin virtanäppäimen painamista pitkään pohjaan. Jos tämä ei auta, paina yhtä aikaa virtapainiketta sekä äänenvoimakkuuden säädintä alas noin kymmenen sekuntia. Tämän pitäisi auttaa ja Galaxy S7:n olla jälleen täydessä käyttövalmiudessa.

——————————————-

Yllä on kaikkiaan 13 vinkkiä, joilla voi muun muassa helpottaa puhelimen käyttöä yhdellä kädellä, säästää akkua, parantaa latausnopeutta, poistaa erillisen sovellusvalikon ja paljon muuta. Jos mieleesi tulee joku erittäin hyvä vinkki, joka listasta puuttuu, kerro siitä ehdottomasti alhaalla kommenteissa, niin saatan jopa lisätä sen mukaan itse artikkeliin.