Applen mobiililaitteista jo hurjat 84 prosenttia käyttää iOS 9 -käyttöjärjestelmää

Siinä missä Googlen puolisen vuotta sitten julkistama Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä löytyy vasta noin viidestä prosentista aktiivisista Android-laitteista, on Applen kuukausi aikaisemmin julkistettu iOS 9 valloittanut käyttäjien laitteet hurjalla vauhdilla Googlen alustaan nähden. Applen iPhonelle, iPadille sekä iPod Touchille tarkoitettu järjestelmä on asennettu jo 84 prosenttiin koko Applen mobiilituotteiden aktiivisesta laitekannasta. Vanhempaa iOS 8:aa käyttää 11 prosenttia ja loppua viittä prosenttia vauhdittaa näitä iäkkäämpi versio Applen mobiilikäyttöjärjestelmästä.

Androidin ja iOS:n suuri ero johtuu tietenkin pääasiassa siitä, että Applen mobiilialusta toimii ainoastaan yhtiön omissa laitteissa. Siitäkin huolimatta luvut osoittavat, kuinka hitaasti Android-markkinoilla uusi alustaversio saapuu käyttäjien laitteisiin. Suurin osa Android-laitteista käyttää toistaiseksi lokakuussa 2014 saapunutta Android 5.0 Lollipop -versiota, joka on tässä vaiheessa jo 17 kuukautta vanha. Hurjinta tässä on ehkä se, että Androidista on jo julkaistu toinen julkinen testiversio ja lopullinen tuote olisi alustavan aikataulun puitteissa tarkoitus saada ulos kolmannen vuosineljänneksen aikana. Katso video Android N -nimeä tottelevasta, kehittäjille suunnatusta uudesta Androista N:stä täältä.


Googlen johtaman Android-alustan seuraavaksi suosituin tai oikeastaan käytetyin versio on 4.4 KitKat 33,4 prosentin osuudellaan. Sitä seuraa Android Jelly Beanin eri versiot (4.1, 4.2.x, 4,3) 21,3 prosentin siivulla kakusta. Toisin sanoen joka viides aktiivisesti käytössä oleva Android-tuote perustuu ohjelmiston osalta 30 kuukautta vanhaan versioon Android-käyttöjärjestelmästä.

Laite ja ohjelmistovalmistaja Applen suuri vahvuus mobiilimarkkinoilla on aina ollut käyttäjien nopea tapa omaksu ja ottaa käyttöön tuorein käyttöjärjestelmäversio. Applen etu Googleen nähden on siinä, että se hoitaa sekä laitteiden raudan että ohjelmiston. Tämä mahdollistaa sen, että uusi ohjelmisto pystytään julkistamaan koko laitekannalle yhtäaikaa. Androidin puolella tämä ei ole mahdollista, mutta toisinaan ainakin allekirjoittanut ihmettelee, miten Googlen ei pysty tuomaan edes koko omalle Nexus-mallistolleen uutta alustaa samaan aikaan. Yhteenvetona voidaan todeta, ettei Androidin ”pirstaloituminen” tällä saralla ainakaan ole kadonnut minnekään. Suurinta päänvaivaa tämä luo kehittäjille, jotka eivät voi käyttää kunnolla tuoreimman Android-version API-kirjastoja. Applen puolella tämä onnistuu ja näkyy ainakin henkilökohtaisena mielipiteenä hitusen laadukkaampina sovelluksina.

1 kommentti

Kommentointi on suljettu!