Kokemuksia: Apple iPad Pro (12,9″) + Smart Keyboard Cover ja Apple Pencil

Eri sosiaalilissa medioissa, kuten Instagramissa tai Twittreissä minua seuraavat tietävät varmasti, että hankin itselleni jo useita kuukausia sitten Applen kooltaan suurimman tabletin, eli iPad Pron. Kyseessä oli pitkälti heräteostos, sillä ainoa liike, joka laitetta tuolloin ennen joulua Oulussa myi oli Gigantti. Heillä tai muillakaan ei ollut vielä demolaitetta esillä, joten ostin iPad Pron (12,9 tuumainen malli) näkemättä sitä edes livenä. Ensin ajattelin, että jätän tämän nimenomaisen syyn takia tabletin kauppaan, mutta niin vain lopulta astelin kassalle ja ostin 128 GB:n iPad Pron ilman mobiiliverkkoyhteyksiä.

Kotiin päästyäni avasin paketin innokkaasti ja yllätyin kuinka kevyt taulutietokone itse asiassa on. Eihän tämä 12,9 tuuman hurjalla 2732 x 2048 piikselin näytöllä varustettu iPad Pro paina kuin 713 grammaa WiFi-versiona ja 4G-mallina 723 grammaa. Miten niin kevyt? Siksi, että alkuperäinen vuonna 2010 julkistettu iPad painaa WiFi-varianttina 680 grammaa ja 3G-yhteyksillä varustettuna 730 grammaa, eli hieman enemmän kuin tämä iPad Pro WiFi. Toisin sanoen itse tabletti on mukavan kevyt kokoonsa nähden, mutta yhdellä kädellä sitä on totta kai raskasta pidellä pidempiä jaksoja.

Paino on yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka tekniikka ”juoksee” hurjaa vauhtia eteenpäin. iPad Pron näyttö on nimittäin tarkkuudeltaan aivan huikea, jonka lisäksi katselukulmat, värit ja kirkkaus ovat erittäinkin loistavalla tasolla (ikävä kyllä 3D Touch kuitenkin puuttuu). Se jättää taakseen useat Applen omat kannettavat tietokoneet, kuten ensimmäisen sukupolven 12-tuumaisen MacBookin (2304 x 1440). Lisäksi iPad Pro on itse asiassa tehokkaampi kokonaisuus, kuin juuri mainittu MacBook, kun ajetaan GeekBench 3:n kaltaisia suorituskykymittauksia. iPad Pro heittää tauluun kovemmat lukemat kuin MacBoook. Kovasta tasosta kertoo myös se, että iPad Pro päihittää vuoden 2010 puolivälin 27-tuumaisen iMac-tietokoneen Single-Core-tuloksen osalta. Kyseinen iMac sisältää 2,93 Core-i7-suorittemen Turbo Boostilla (Lynnfield). Siinä mielessä kyseessä todella onkin Pro-laite. Sillä pystyy editoimaan 4K-videokuvaa erittäin sulavasti. Se onkin sitten toinen asia, miten 4K-materiaalia saa syötettyä laitteeseen ja tukeeko iMovie kamerasta tulevaa formaattia. Toki esim iPhone 6s:stä se onnistuu kätevästi vaikka AirDropilla, jolla muuten pidemmätkin pätkät siirtyvät Applen tähän asti suurimpaan tablettiin erittäin vaivattomasti ja nopeasti. Järkkärin/videokameran ollessa kyseessä tilanne mutkistuu, koska vaaditaan oikea tiedostomuoto ja mahdollisesti lisävarusteita, joiden avulla iPad Prohon voi liittää kameran, kuten UBS to Lightning– ja/tai microSD-adapteri.

iPad Pro vs iMac GeekBench 3

Oikealla iPad Pro ja vasemmalla iMac (vuoden 2010 puoliväli)

Teknisiä tietoja minun ei lienee ole kovinkaan järkevä käydä tarkasti lävitse kohta kohdalta. Jokainen voi katsoa ne läpi Applen omalta verkkosivustolta tämän linkin takaa. Mainittakoon nyt kuitenkin, että iPad Prossa on Apple A9X -järjestelmäpiiri, joka on yhtiön tehokkain mobiilisiru. RAM-käyttömuistia on myös iOS-maailmassa huimat neljä gigatavua. Tämä on tuplaten, mitä löytyy esimerkiksi iPad Air 2:sta ja neljä kertaa ennemmän kuin alkuperäisessä iPad Air:ssa ja iPhone 6:ssä. Ja tämä muuten näkyy moniajossa, joka on todella sulavaa ja miellyttävää, kun sovellukset pysyvät auki, joka tekee niihin palaamisesta nopeaa. Taustalla voi helposti olla auki parisen kymmentä sovellusta, ilman että niihin palattaessa sovellus latautuisi uudelleen. Tämä nopeuttaa käyttöä selkeästi ja tekee kokonaisuudessaan käytettävyydestä erittäin miellyttävää.

Minulle iPad Pro on ollut ennen kaikkea tabletti. En ole missään tapauksessa yrittänyt korvata sillä perinteistä kannettavaa. Jos haluan kannettavan ostan sellaisen. Kuten jo alussa totesin oli iPad Pro eräänlainen heräteostos ja kotiin päästyäni pelkäsin, että nyt tuli heitettyä rahaa hukkaan, ja paljon. Minulta nimittäin löytyi ja löytyy edelleen myös iPad Air (nyt paremman puoliskon käytössä), jota en juurikaan ollut viimeisten kuukausien aikana käyttänyt. Hyvä, jos laite tuli otettua käteen satunnaista verkkoselaamista varten edes kerran viikkoon. Niinpä pelkona oli, että näin käy myös iPad Pron kanssa. Kyseessä on kuitenkin tonnin laite, joten sitä ei viitsisi pitää pöydällä pölyä keräämässä. Alussa vaikuttikin, että iPad Pro oli niin sanotusti turha ostos, mutta muutaman päivän jälkeen huomasin käyttäväni sitä enemmän ja enemmän. Itse asiassa iPad Pro teki minusta tablet-käyttäjän jälleen! Palautukselle ei siis ollut tarvetta ja päätin pitää iPad Pron.

Olen käyttänyt iPad Prota todella paljon YouTuben katseluun, pelaamiseen, verkkoselaamiseen, uutisten lukemiseen, pienimuotoiseen videoeditointiin ja sosiaalisten palveluiden hyödyntämiseen. Suuren ruudun ansiosta moniajo nousee iPad Air 2:sta aivan toiselle tasolle, koska kahden sovelluksen ajaminen vierekkäin toimii hyvin. Ominaisuutta myös tukevat liuta suosituimpia sovelluksia Applen omien lisäksi: Twitter, WordPress, Pixelmator, Facebook Messenger, Skype, Microsoftin toimistosovellukset, Evernote ja niin edelleen. On myös yllättävää, että niinkin monet ohjelmat ja pelit on jo optimoitu iPad Pron näytön resoluutiolle. Niitä, joita ei ole optimoitu toimivat iPad Prolla täysin ongelmitta, mutta tekstit ja muut elementit näkyvät hieman tavallista suurempia.

Apple Smart Keyboard Cover

iPad Pro, näppäimistö

Jouduin odottamaan Applen omaa Smart Keyboard Cover -näppäimistöä parisen kuukautta, joten käytin iPad Prota alussa täysin ilman lisävarusteita. Tämä toi käyttöön omat haasteensa, mutta koostaan huolimatta Applen 12,9 tuuman taulutietokone on yllättävän solakka kokonaisuus, vaikka näyttöä ympäröivien kehysten ohentaminen ei olisi tehnyt pahaa. On toki selvää, ettei sitä jaksa mielellään pidellä yhdellä kädellä pitkiä jaksoja, mutta esimerkiksi pelaaminen onnistuu hyvin, kun tablettia käsitellään kahdella kädellä tai tuetaan Smart Coverilla. Ei tarvitse palata kuin vuoteen 2010, kun ensimmäinen iPad julkistettiin ja se painoi WiFi-mallina 680 ja mobiiliyhteyksillä varustettuna 730 grammaa. Tässä mielessä iPad Prota (713 gramma, WiFi-malli) voisi pitää jopa keveänä ja painaahan vaikkapa Microsoft Surface 4:n kevein malli 766 grammaa, joten ainakaan painava iPad Pro ei omassa luokassaan ole.

iPad Pron käyttö vaatii ehdottomasti kotelon tai vastaavan ratkaisun, jolla sen saa tuettua pöydälle ja niin edelleen. Hyvä vaihtoehto on yhtiön oma Smart Cover, mutta itse odotin Smart Keyboard Coveria, sillä halusin tabletin kaveriksi ehdottomasti näppäimistön, jotta voin hyödyntää kokonaisuutta bloggaamisessani. Suurin miinus Smart Keyboard Coverissa on se, ettei näppäimistössä ole ääkkösiä. Niinpä asetuksia joutuu säätämään, jotta käyttöön saa muun muassa ääkköset ja öökköset. Tämä vaikuttaa näppäimistöön niin, että määrätyt erikoismerkit eivät tule niiltä paikoilta, joilla ne ovat näppäimistössä. Kaikki merkit tulevat niiltä kohdilta, joilla ne ovat suomalaisessa Apple-näppäimistöllä. Jos olet käyttänyt ennestään paljon Applen suomalaista näppäimistöä (kuten allekirjoittanut), tulevat merkit ja kirjaimet niin sanotusti selkärangasta, eikä niitä tarvitse erikseen miettiä. Tietenkään tämä ei ole ideaaliratkaisu (ja toisinaan jopa itse joudun kokeilemaan, mistä tietty merkki tulee), mutta toimii, jos on tottunut ennestään käyttämään Applen suomalaista näppäimistöä. Muuten tilanne on toinen ja harjoitteluun voi mennä päivä jos toinenkin, että oppii muistamaan, mistä mikäkin erikoismerkki tulee.

Smart Keyboard Cover nopeuttaa pienen harjoittelun jälkeen kirjoittamista huomattavasti, mutta alussa se voi jopa hidastaa sitä. Suosittelenkin käyttämään sitä hetken aktiivisesti, jonka jälkeen voi todeta, onko se omaan käyttöön sopiva. Käytön kannalta on oleellista opetella keskeisimmät pikapainikkeet, kuten Command+H (palaa kotinäkymään) ja Command+tab (näytä viimeisimmät sovellukset). Jokaisen sovelluksen pikanäppäimet saa esille, kun pitää hetken pohjassa Command-painiketta. Näppäimistön voi ottaa polville lepäämään sohvalla istuessa ja käyttökokemuksesta saa varsin ergonomisen, vaikka näytön kulmaa ei voi säätää. Itse olen käyttänyt näppäimistöä paljon sängyllä ottamalla tyynyn tueksi jalkojen päälle ja kirjoittanut juttuja blogiin. Tämäkin testi on kirjoitettu kokonaan yhdistelmällä iPad Pro ja Smart Keyboard Cover. Ainoastaan joitain kuvia olen lisännyt artikkeliin tietokoneella, mutta 95 prosenttisesti tämä testi on tehty 12 tumman iPad Pro -taulutietokoneella.

Miksi en sitten vain ostanut Logitechin valmistamaa CREATE-näppäimistöä, jossa on ääkkösten lisäksi taustavalaistus? Tähän on muutama henkilökohtainen syy. Ensimmäinen ja tärkein on se, että Logitechin ratkaisua ei ole mahdollista käyttää pelkkänä tukena, eli taittelemaan niin, että näppäimistö on pois edestä, mutta kotelo/näppäimistö pitää tabletin pystyssä. Tämä onnistuu täydellisesti Smart Keyboard Coverilla. Toinen tekijä on paino. Logitech CREATE painaa 725 grammaa, kun taas Applen malli siihen nähden vaivaiset 337 grammaa. Yhteispainoksi iPad Pron ja Apple Smart Keyboard Coverille tulee noin 1060 grammaa. Se on enemmän kuin uudella 12-tuumaisella MacBookilla, jolla painoa on 920 grammaa. Toisaalta, onhan iPad Pro kyseistä MacBookia tehokkaampi ja näppäimistön saa tarvittaessa irti kokonaisuudesta.

Tuntumaltaan Applen näppäimistö on varsin hyvä ja yksittäisten näppäinten ”kulkumatka” on kohtalainen eivätkä ne ole liian lähellä toisiaan. Se on jopa yllättävän hyvä, ottaen huomioon kuinka ohut kokonaisuus Smart Keyboard Cover on. Kun se taitellaan näytön päälle, ei se lisää paksuutta merkittävästi tavalliseen Smart Coveriin nähden. Kokonaisuus on rakennettu etsaamalla metallia nylonlevyyn, joka Applen mukaan luo ainutlaatuisen materiaalin

Tärkeä osa näppäimistön kokonaisuutta on täysin uusi Smart Conncetor -liitäntä (sijaitsee vasemmassa reunassa pystysuunnassa katsottaessa), joka löytyy itse iPad Prosta sekä Smart Keyboard Cover -näppäimistöstä. Sillä on merkittävä rooli näppäimistön ohuessa rakenteessa, sillä sen ansiosta Smart Keyboard Cover ei tarvitse omaa akkua. Se ottaa virtansa iPad Prosta. Kyseessä on siis niin sanotusti kaksisuuntainen liitin, joka mahdollistaa datan sekä virran kulkemisen.

Smart Connector on hyvä keksintö Applelta. Kuluttajat eivät nimittäin tarvitse koteihinsa enää yhtään uutta ladattavaa lisävarustetta tai laitetta. Täysin ongelmatonta näppäimistön käyttö ei ole ollut, sillä muutamia kertoja tablettia on joutunut käyttämään pois Smart Connector -liitännästä, johon taulutietokone tarttuu. Tämä siksi, että näppäimistö on jostain syystä kadottanut ”yhteyden” taulutietokoneeseen. Ilmeisestikään iPad Pro ei ole ollut täysin liitoksissa näppäimistöön. Onneksi tätä ei ole tapahtunut kuin muutaman kerran, sillä jatkuvat uudelleen asettelu pilaisi käyttökokemuksen kokonaan. Ongelma on lisäksi vähentynyt sitä myötä, kun Apple julkaissut uusia versioita iOS 9 -käyttöjärjestelmästään, joten osaltaan yhteyden katoaminen lienee liittynyt jollain tapaa myös ohjelmistoon.

Apple on rakentanut kokonaisuutensa niin älykkäästi, että jos yhdistelmä ei ole niin sanotussa kirjoitusasennossa ”hyppää” virtuaalinäppäimistö automaattisesti esiin sekä päinvastoin. Tämä tietenkin siksi, että näppäimistö voidaan taittaa taakse ja käyttää kokonaisuutta tavallisena jalustana. Allekirjoittaneelle juurikin tämä on tärkeää, sillä aina näppäimistölle ei ole tarvetta, mutta tuelle on, joten on mukavaa, että näppäimistön saa pois edestä.

Täydellinen Applen oma näppäimistö ei missään tapauksessa ole. Ensimmäinen ja suurin heikkous on suomalaisen näppäimistö-layoutin puuttuminen. Tämä tulee häiritsemään käyttöä, jos Applen suominäppikset eivät ole tuttuja. Allekirjoittaneella erikoismerkit tulevat selkärangasta, vaikka tiettyä näppäimistöä painamalla tulee toinen merkki, joka näppäimen kuvassa on. Toinen miinus tulee taustavalaistuksen puutteesta (toisaalta, ei tietokoneeni näppäimistössäkään sitä ole). Kolmannen miinuksen antaisin siitä, että mukana voisi olla muutama lisänäppäin. Itse kaipaan esimerkiksi painikkeita ruudun kirkkauden säätämiseen, äänenvoimakkuuden muuttamiseen sekä kotipainiketta. Näppäimistö vaikuttaa kuitenkin kestävältä ja sehän onkin suojattu vedeltä. Apple kehuu näppäimien pintaa tahrankestäväksi, mutta tähän en osaa ottaa vielä kantaa. ”Kankainen” pinta tuntuu kieltämättä helposti puhdistettavalta, mutta aika näyttää, miten hyvin lika näppäimistä irtoaa.

Allekirjoittanut on kokenut noin 170 euron sijoituksen hyvänä. Jos näppäimistölle ei ole käyttöä, suosittelen hankimaan vähintäänkin Applen oman Smar Coverin, jolla tabletin saa pöydälle lepäämään kahteen eri asentoon. Ilman minkäänlaista tukea iPad Pron käyttö käy pidemmässä juoksussa turhauttavaksi ja hankalaksi.

Apple Pencil -kynä

Apple Pencil, iPad Pro

Allekirjoittanut ei ole taiteilija tai työskentele esimerkiksi kuvankäsittelyalalla, joten en pysty arvioimaan Applen hehkuttamaa kynää ammattilaisen näkökulmasta. Pidän kuitenkin erittäin paljon piirtämisestä, vaikka lahjoja tyylikkäiden piirrosten tekemiseen ei ole suotu. Tämä ei ole kuitenkaan estänyt Apple Pencil -kynän käyttöä, vaan nostanut vanhan harrastuksen taas eloon. Kynällä on nimittäin erittäin mukava piirtää. Tähän riittävät pelkästään jo Adoben ilmaiset Sketch– ja Draw-sovellukset, mutta jos piirtäminen todella kiinnostaa suosittelen hankkimaan Procreate-sovelluksen, joka on erittäin monipuolinen ohjelma piirtämiseen. Oikeissa käsissä sillä saa aikaan erittäin tyylikästä jälkeä. Allekirjoittaneen osalta homma jää hauskaan piirtelyyn ilman sen vakavampia tavoitetta. Jollain tapaa iPad Pro ja Apple Pencil on helpompi napata käteen, kuin kynä, kumi ja paperi. Niinpä olen viimeaikoina piirtänyt vapaa-ajallani melkoisen paljon ja yllättynyt positiivisesti siitä, mihin Apple kokonaisuus tällä saralla pystyy ja kuinka hyvä tuntuma oikeasti on sekä miten loistavasti paineen ja kallistuksen tunnistukset on toteutettu.

Apple kynää voi toki käyttää luontevasti myös muistiinpanojen tekemiseen. Esimerkiksi suosittu ja paljon käytetty Evernote tukee Applen kynää. Muistiinpanoihin voi näin lisätä helposti lisätä hyödyntämällä kynää. Lisäksi Microsoftin OneNote osaa ottaa hyödyn irti Applen kynästä, joten Pencil on oiva kaveri myös hyötykäytössä. Ikävä kyllä en löytänyt kummastakaan sovelluksesta tukea niin sanotulle kirjoituksen tunnistamiselle, eli että ohjelma muuttaisi käsin kirjoitetun tekstin koneella kirjoitettuun muotoon. Tämä voi olla osalle merkittävä miinus, vaikka itse en koe kirjoittamista kynällä taulutietokoneella kovinkaan miellyttävänä. Tässä vaadittaisiin edelleen enemmän sitä aidon kynän ja paperin välistä tuntumaa, jotta pidempi kirjoittaminen kynällä olisi henkilökohtaisella tasolla järkevää. Niinpä näkisin kynän esimerkiksi koulussa hyödyllisenä kaavioiden piirtämiseen ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan Apple Pencil on kokonaisuutena erittäin loistava, josta ammattilaiset ovat varmasti suostuvaisia maksamaan kynän varsin suolaisen 110 euron hinnan. Harrastelijat, kuten allekirjoittanut on sitten hieman toinen juttu. En oikeastaan osaa sanoa, oliko yli 100 euroa kynään sijoittaminen järkevää. Pöydälle se ei ole jäänyt makaamaan, joten ehkäpä rahat eivät menneet täysin hukkaan? Ominaisuuksiltaan se täyttää kaikki Applen lupaukset ja tekee näin itsestään aidosti markkinoiden parhaimpiin kuuluvan tablet-kynän.

Monet ovat naureskelleet tavalle, jolla kynä ladataan, eli työnnetään iPad Pron Lightning-liittimeen (kuten jo aikaisemmin totesin, mukana vaihtopää. Sillä voi ladata kynän perinteisellä johdolla). Itse asiassa se on kuitenkin äärimmäisen kätevää ja nopeaa. Niinpä en ole itse käyttänyt vaihtoehtoisia tapoja lataamiseen. Nopealla testillä kynä latautui kahdessa minuutissa iPad Pron kautta 75 % -> 82 % samalla kun käytin tablettia. On totta kai selvää, että latauksen aikana on syytä olla varovainen, sillä kynän taittamalla/katkaisemalla rikkoo helposti Pencilin lisäksi itse iPad Pron.

Käyttökokemukset ja yhteenveto sekä akkukesto

iPad Pro YouTube

Kuten jo artikkelissa kertaalleen mainitsin, on iPad Pro palauttanut uskoni taulutietokoneisiin. Sitä aikaisemmin omistamani iPad Air lojui lähes käyttämättömänä useita kuukausia ennen uuden jäsenen saapumista taloon. iPad Pron myötä taulutietokonetta on tullut käytettyä käytännössä päivittäin. Ostin laitteen ennen joulua, joten en usko tämän jäävän vain uutuuden viehätykseksi, sillä iPad Pro on ollut käytössä jo usean kuukautta. On kuitenkin pakko myöntää, että pieni jännitys mielessä tykytti, että tuliko heitettyä reipas tonni hukkaan laitetta hankittaessa.

Ennen näppäimistön saapumista käytin iPad Prota erittäin paljon pelaamiseen (ja käytän edelleen), YouTube-videoiden katseluun, verkkoselaamiseen sekä Twitteriin ja Facebokiin. Kun näppäimistöt vihdoin saavuttivat suomalaiset jälleenmyyjät, on mukaan kuvioon tullut myös bloggaaminen. Saatan kirjoittaa koko uutisen iPad Prolla ja viimeistellä sen koneella. Jos haluan, pystyn julkaisemaan jutun kuvia myöten WordPress– ja Pixelmator-sovelluksia apuna käyttäen sivustolleni koskematta tietokoneeseen.

Pidän kirjoittamisesta iPad Prolla, koska moniajo mahdollistaa toisen ikkunan avaamisen Pages-tekstinkäsittelyohjelman rinnalle. Yleensä vierellä on selain, josta on helppo tarkistaa faktoja uutisia varten, ilman että touhu menee sovelluksesta toiseen hyppimiseen.

Käyttökokemukseltaan iPad Pro on loistava ja sulava. Se on varmaan sulavin laite, mitä olen koskaan käyttänyt mobiilipuolella, jos iPad Pro tähän kategoriaan vielä luetaan. A9X-siru ja neljän gigatavun käyttömuisti saavat iOS:n ”lentämään”. Moniajo on lähes täydellistä, koska sovelluksia voi oikeasti olla taustalla auki paljon, ilman että ne latautuvat uudelleen niihin palattaessa. Sama koskee myös verkkosivuja, joten välilehtiä voi huoletta olla auki useampia ilman, että ne latautuvat joka kerta uudelleen. Tämä kaikki tarkoittaa nopeampaa käyttöä, joka säästää aikaa ja tekee kokemuksesta aidosti aikaisempia omistamiani taulutietokoneita miellyttävämpää.

Sinällään iPad Pro (yksinään, ilman lisävarusteita) ei tehon tuoman nopeuden lisäksi tarjoa oikeastaan mitään uutta peruskäyttökokemukseen. Se on periaatteessa vain suuri iPad Air 2, joka tarjoaa muutamia niin sanottuja pro-sovelluksia. Suurin osa tulee Applelta itseltään iMovien, Garagebandin, Keynoten ja Numbersin muodossa. Myös merkittävimmät kolmansien osapuolien kehittäjät ovat heränneet ja optimoimeet sovelluksensa hyödyntämään isompaa näyttöä ja suurempaa resoluutiota. Listaan kuuluvat muun muassa Microsoftin toimistosovellukset, Pixelmator, Evernote, Adobe Comp CC, Photoshop Mix, 1Password, Facebook Messenger, Spotify, Netflix, Tweetbot (joka käyttää muuten huomattavasti paremmin näytön pinta-alan hyväsi tabletilla kuin virallinen Twitter-ohjelma) sekä useita suunnitteluun keskittyviä sovelluksia, jotka hyödyntävät Apple Pencil -kynää. Sitten on kasa sovelluksia, jotka skaalautuvat iPad Pron 2732 x 2048 resoluution näytölle. Nämä sovellukset eivät näytä/toimi varsinaisesti mitenkään huonolta/huonosti, mutta eron optimoituihin sovelluksiin kyllä huomaa. Sovellukset, joista kaipaisin optimoidun version iPad Prolle ovat Facebook ja Google Maps. Aikaisemmin listaan kuului myös YouTube. Sen Google on kuitenkin päivittänyt hiljattain iPad Prolle ja näin näytöllä näkyy kerralla ennemmän sisältöä, mutta ikävä kyllä mitään iPad Pro -kohtaisia erityisominaisuuksia mukaan ei ole tuotu.

iPad Prossa on paljon potentiaalia sen suuren näytön ja tehojen ansiosta. Olen käyttänyt muun muassa iMovie-sovellusta kotivideoiden editointiin 4K-tarkkuudella ilman minkäänlaista hidastelua (aivan kuten Apple lupaa). Videot olen tuonut tablettiin AirDropilla iPhone 6s:stä. Muista laitteista videoiden tuominen on hankalampaa ja tässä Applen täytyisi tehdä parannus: tuoda laajempi tuki eri formaateille ja helpottaa videotiedostojen tuomista eri kameroista iPad Prohon, sillä iMoviella editointi onnistuu aidosti sulavasti ja pienen opettelun jälkeen helposti. Sanoisin, että kotivideon editointin onnistuu iPad Prolla esimerkiksi Mac-tietokoneen Final Cut Pro X:ää nopeammin ja helpommin. Jos mennään vaativampaan videonkäsittelyyn, ei iPad Pro toki pärjää tietokoneiden tarjoamille sovelluksille, koska sen ominaisuudet ovat niihin nähden hyvin rajalliset. Toivoisinkin Applelta hieman lisää ominaisuuksia iMoviehen, jotta sitä pystyisi käyttämään vaativampaankin editointiin.

Ennen kaikkea olen kuitenkin käyttänyt iPad Prota hupiin. Sillä pelaaminen on todella miellyttävää ja viime aikoina minut ovat koukuttaneet muun muassa Fallout Shelter sekä Rayman Adventures, myös YouTube-videoiden katselu 1440p-tarkkuudella on hieno kokemus laadukkaisiin kaiuttimiin yhdistettynä, joiden äänikokemus on kuin toiselta planeetalta muihin tabletteihin verrattaessa. Neljä kaiutinta tuottavat loistavan äänenlaadun, jollaista en tablet-maailmassa ole koskaan aikaisemmin kokenut. Väittäisin äänenlaadun olevan edellä useita edullisemman hintaluokan kannettavia tietokoneita, joten kaupassa ei kannata unohtaa testata kaiuttimia. Se voi nimittäin yllättää!

Akkukesto on tässäkin iPadissä hyvällä tasolla. Pääsen yhdellä latauksella yleensä helposti kymmeneen tuntiin näppäimistön kanssa, jonka voisi kuvitella vievän hieman virtaa.

Tässä vaiheessa iPad Pron suurin ongelma ovat sovellukset. Sillä löytyy kyllä paljon niin sanottuja Pro-sovelluksia, mutta lisää tarvitaan ja kehittäjiltä toivoisin hieman lisää kekseliäisyyttä suuremman näytön hyödyntämiseen. Samalla ihan tavalliset sovellukset tulee päivittää kehittäjien toimesta hyödyntämään suurempaa sekä tarkempaa näyttöä. Näin iPad Prosta saadaan enemmän irti. Lisäksi toisin esille myös ehkä hieman kuluneen mantran: iPad Pro on ensimmäisen sukupolven laite omassa kategoriassaan. Toisessa sukupolvessa nähdään varmasti jo paineen tunnistava 3D Touch -näyttö ja niin edelleen. En kuitenkaan usko iPad Pron vanhenevan nopeasti, koska sen tehot muuhun iPad-mallistoon ovat merkittävästi (Toki uudessa 9,7 tuuman iPadissä on sama A9X-siru, mutta vain 2GB:tä käyttömuistia) paremmat, joten siinä mielessä ostosta ei kannata pantava, jos kokee, että iPad Pro on juuri oikea laite omaa käyttöön. Uutta mallia kun joutuu odottamaan todennäköisesti sinne ensi vuoden syystalveen.

Kokonaisuutena iPad Pro on erittäin ”hankala” laite, koska en oikein tiedä kenelle sitä osaisin suositella. Henkilökohtaisesti pidän sitä joka tapauksessa parhaimpana iPad-taulutietokoneena, jota olen koskaan käyttänyt. Mutta. iPad Pro on todella kallis, sillä edullisin 32 gigatavun tallennustilalla varustettu iPad Pro maksaa 939 euroa. Seuraava versio, jota itse suosittelen on 128 GB:tä tallennustilaa tarjoava malli, joka maksaa 1119 euroa. Sen ja hiljattain mallistoon lisätyn 256GB:n version saa myös mobiiliyhteyksillä varustettuna. Niiden hinnat nousevat 1269 (128GB, WiFi: 1119 euroa) ja 1449 (256GB, WiFi: 1299 euroa) euroon. Kannettavan korvaajaksi tästä ei missään tapauksesa ole, joten jos aidosti tarvitsee tietokoneen kannattaa katse siirtää esimerkiksi MacBook Pron puoleen, jonka edullisin malli kustantaa 1499 euroa. Toisaalta jo etsii kompaktimpaa laitetta, on Applella tarjota myös MacBook Air, jonka lähtöhinta 11-tuumaiselle mallille on 1029 euroa tai MacBook, joka kokonsa puolesta on Applelta todellinen taidonnäyte, mutta jää tehoiltaan vaatimattomaksi.

Mihin 12,9 tuuman iPad Pro sitten sopii? Se sopii hyvin kirjoittamiseen, kuvien käsittelyyn, kevyeen videoeditointiin (iPhone 6s:stä on kätevä lähettää 4K-videot AirDrop-ominaisuutta käyttäen tablettiin). Totta kai se taipuu myös hyvin kaikkeen mihin pienemmätkin tabletit, eli surfaamiseen verkossa, pelaamiseen, videoiden katseluun ja niin edelleen. Suuremalla näytöllä kaikki nämä asiat ovat vain näyttävämpi ja tässä 12,9-tuumaisen iPad Pron viehätys ehkä piileekin.

Henkilökohtaisesti olen täysin lumoutunut iPad Prohon, koska sille saa kätevän näppäimistön, joka toimii myös tukena ja kynän, jolla harrastelijakin piirtää mielellään. Ilman näitä lisävarusteita 12,9 tuuman iPad Pro tuskin olisi minulle päätynyt. Teen paljon juttuja blogiini iPad Prolla ja tykkään piirtää kynällä, vaikka taiteellisia lahjoja minulle ei olekaan suotu. Näppäimistön tuntuma on hyvä ja jaetun ruudun moniajo tekee bloggaamisesta helppoa. Tarjolla on myös hyviä kuvankäsittelysovelluksia, joten olen julkaissut useita pieniä uutisia tekemällä ne kokonaan tabletilla, kuten jo aikaisemmin mainitsin. Esimerkiksi tämä artikkeli on kirjoitettu kokonaan käyttämällä iPad Prota ja Smart Keyboard yhdistelmää. Jollain tapaa tämä tuntuu helpolta kokonaisuudelta, jonka voi vain napa pöydältä ja ryhtyä kirjoittamaan, kääntää Applen näppäimistön taakse ja aloittaa pelaamisen, käsitellä kuvia, katsella videoita YouTubesta tai surffailla verkkossa samalla kun oikeassa reunassa on auki Tweetbot automaattisesti päivittyvällä aikajanalla.

iOS 9, iPad Pro

Nopeutta mukaan tuo, kun viitsii opetella näppäimistön pikapainikkeet. Kun kyseessä ei ole suomalaisille räätälöity näppäimistö, joutuu sen opetteluun käyttämään aikaa tavallista pidempään. Jos sitä viitsii käyttää aktiivisesti muutaman päivän, kyllä sormet alkavat ajautua aika nopeasti automaattisesti oikeille painikkeille. Yleisimmät näppäin yhdistelmät kannattaa myös opetella. Ne tuovat käyttöön sulavuutta, kun tietää millä voi vaihdella viimeisimpien sovelluksien välillä (command+tab), palata kotinäkymään (command+h), aktivoida Safarin osoiterivin (command+L), avata Safarissa uuden välilehden (command+T) ja niin edelleen.

Voisin jatkaa iPad Prosta ”tarinoimista” lähes loputtomiin, mutta siitäkin huolimatta on vaikea kuvailla yhtä selkeää ryhmää, jolle iPad Pro soveltuu. Suosittelenkin kokeilemaan iPad Prota erittäin harkiten kaupassa näppäimistön kanssa ennen lopullista ostopäätöstä. Allekirjoittaneelle tämä on osoittautunut täydelliseksi kumppaniksi, mutta jos aikomuksena on esimerkiksi vain käyttää verkkopalveluita, sosiaalista mediaa, sähköpostia ja muita kevyitä ohjelmia, kannattaa katse suunnata ehdottomasti esimerkiksi iPad Air 2:een. Jos joku kohderyhmä pitäisi kuitenkin valita, niin ehkä parhaiten 12,9 tuuman iPad Pro sopii ammatikseen kuvankäsittelyä tekeville ja tarkkaa kynää työssään käyttäville. Suuri näyttö antaa hyvin pinta-alaa kuvien käsittelyyn/piirtämiseen ja App Storesta löytyy aidosti hyviä ohjelmia, joilla ammattilaiset saavat Apple Pencil -kynän kanssa aikaan hienoa jälkeä.

Hyvää:

 • Mahtava ja tarkka näyttö.
 • Kevyt kokoonsa sekä rakenteensa nähden.
 • Erittäin tehokas ja sulava käyttökokemus.
 • Applen omat ”Pro”-sovellukset.
 • Loistavat ominaisuudet luoville ammattilaisille, kuten kynällä suunnittelijoille ja mallintajille.
 • Akkukesto hyvällä tasolla. Käyttöaika yltää helposti 10 tuntiin näppäimistön kanssa sekalaisessa käytössä.
 • Smart KeyBoard Applelta jälleen loistava insinööritaidonnäyte: ei pelkkä näppäimistö, toimii myös tukeva Smart Coverin tavoin.

Huonoa:

 • Hinta.
 • Ei tarpeeksi (ainakaan toistaiseksi) ”Pro”-sovelluksia/ominaisuuksia. Esim. harvat sovellukset aidosti hyödyntävät suuremman näytön pinta-alaa. Kehittäjiltä toivoisi lisää kekseliäisyyttä.
 • Applen omasta näppäimistöstä puuttuu suomalainen-layout ja taustavalaistus.
 • Hankala tuoda videoita järjestelmäkameroista (ei tukea kaikille formaateille).
 • Ei 3D Touchia, vaikka kuuluu laite kuuluu Pro-kategoriaan.
 • Vanha, ensimmäisen sukupolven Touch ID -sormenjlkilukija

6 kommenttia

 1. Moikka Teemu, äsken ei toiminut tämä artikkeli, no nyt toimii. Aivan loistava artikkeli, tätä ainakin itse odotin, kiitos Teemu. Pitää vaan vielä lukea alusta loppuun ajan kanssa. Kiitos!

  1. Aaa, mikähän mahtoi olla ongelma. No, hyvä että nyt toimii!

   Lukaise läpi, Toivottavasti arttikelista on apua ostopäätöksen tekemisen kanssa. 🙂

   1. Joo, artikkeli ei jostain syystä toiminut vain äsken toiminut, no olipa syy mikä tahansa. Nyt se ainakin toimii. Todella kattava artikkeli iPad Prosta hyvistä kuin huonoista puolista. Itekkin mietin, että ostanko kannettavan (MacBook Air) vai päädynkö tähän iPad Prohon. Taidan kuitenkin ostaa tuon iPad Pro. Eihän se tietenkään korvaa MacBook Airia, mutta hyvä vaihtoehto. Näppäimistö pitää kuitenkin olla, että laitetta voidaan hyödyntää ja kynä tottakai 🙂
    Kiitos Teemu tästä artikkelista, tämä auttaa ostopäätöksen kanssa.

    1. oho mitäs mä kirjoittelen..hehh tuli liikaa sanoja. ps. voitko korjata: Joo, artikkeli ei jostain äsken toiminut. Tämäkin voit poistaa.. kiitos!

 2. Hei. Kannattaako apple penciliä käytettäessä suojata ipad pron näyttö jollain lasisuojalla?

  1. Ainakaan omassa käytössä kynän käyttö ei ole aiheuttanut näyttöön naarmuja.

Kommentointi on suljettu!