Applen iPhone-myynti laski ensimmäistä kertaa puhelimen historiassa

Vuonna 2007 ensimmäisille markkinoille saapunut iPhone on ollut Apple yksi suuri menestystarina. Parhaillaan meneillään on yhdeksäs laitesukupolvi, jonka yhtiö esitteli maailmalle syyskuun 9. päivä iPhone 6s– ja iPhone 6s Plus -puhelimien muodossa. Ne toivat Applen puhelinmallistoon sellaisia parannuksia, kuten tehokkaamma A9-sirun, paineen tunnistavan 3D Touch -näytön, 12 megapikselin kamera 4K-videokuvauksella ja Live Photos -ominaisuudella.

Nyt yhtiön puhelinmyynti on kuitenkin lähtenyt laskuun ensimmäistä kertaa laitteen historiassa. Lähes kymmenen vuoden aikana Apple on myynyt puhelimia aina enemmän kuin vuotta aikaisemmin, mutta ei tällä kertaa. Vuoden 2015 tammi-maaliskuussa amerikkalaisyhtiö myi 61,1 miljoonaa iPhonea. Laskua tuli kerralla 10 miljoonaa kappaletta ja kuluneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Apple sai kaupaksi 51,1 miljoonaa iPhonea. Prosenteissa tämä tarkoittaa 16 prosentin laskua vuositasolla.

Kokonaisuudessaan Applen ensimmäisen vuosineljänneksen tulos on hyvin miinusmerkkinen. Se on toki huolestuttavaa, mutta neljännes toisensa jälkeen ennätyksiä takoneelle Applelle pudotus ”maantasalle” oli odotettavissa. Allekirjoittanut on ennustanut iPhone-myynnin lähtevän laskuun jo ainakin muutan vuoden, sillä mikään ei kasva loputtomiin, jonka lisäksi Apple keskittyy lähinnä premium-markkinoille. Yhtiö tosin esitteli maaliskuun lopussa kompaktin iPhone SE -mallin, jonka lähtöhinta esimerkiksi Suomessa on 499 euroa, joka on 260 euroa vähemmän kuin esimerkiksi lähes samalla tekniikalla varustettu iPhone 6s (16GB) -lippulaiva

Yhtiön liikevaihto laski vuositasolla 13 prosenttia 50,5 miljardiin dollariin. Liikevoittoa syntyi 10,5 miljardia dollaria, joten Applen kassavarannot kasvoivat entisestään, vaikka itse tulos voi näyttää yllättävänkin heikolta.

Muita laitteitaan Apple myi seuraavasti (suluissa viime vuoden lukema):

  • iPad: 10,2 miljoonaa (12,6)
  • Mac: 4,0 miljoonaa (4,5)

Applen tuottamien palveluiden osalta liikevaihto kasvoi 20 prosenttia nousten 5,9 miljardiin dollariin. Muiden tuotteiden osalta (Apple TV, Apple Watch, Beats ja iPod) Apple ei paljastanut myyntilukuja, mutta ilmoitti kyseisen kategorian liikevaihdon, joka oli tammi- maaliskuussa 2,1 miljardia dollaria. Se on 30 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Apple, Apple Reports Second Quarter Results