Nokia panostaa ”digiterveyteen” ostamalla ranskalaisen Withings-yhtiön

Viime aikoina kotimainen Nokia on karsinut paljon toimintojaan. Merkittävimpänä se myi matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille, jonka osalta kauppa sinetöitiin huhtikuussa 2014. Elokuussa 2015 Nokia kertoi puolestaan luopuvansa HERE-karttaliiketoiminnastaan, jonka suomalaisvalmistaja myi autonvalmistajista koostuvalle yhteenliittymälle, jossa mukana ovat muun muassa AUDI AG, BMW Group ja Daimler AG.

Nyt yhtiö tekee puolestaan yritysoston, joka vaikuttaa tulevaisuuden kannalta erittäin järkevältä. Uudella kaupalla, jossa Nokia hankkii itselleen ranskalaisen Withingsin tekee Nokia suuren panostuksen niin sanottuun digitaaliseen terveydenhuoltoon. Kyseessä on ala, jonka arvellaan kasvavan tulevaisuudessa erittäin merkittävästi. Muun muassa Applelta löytyy oma HealthKit-rajapinta, jonka avulla kehittäjät voivat luoda sovelluksia ja lisätarvikkeita esimerkiksi iPhonelle ja Apple Watchille, jotka seuraavat käyttäjiensä terveydentilaa. Tämän uskotaan vievän kehityksen siihen suuntaan, että tulevaisuudessa lääkärit voivat seurata etänä asiakkaidensa terveydentilaa, joka helpottaisi sekä kuluttajia että terveydenhuoltoalan ammattilaisia.

Withings tulee liittymään osaksi Nokia Tecnologies -liiketoimintaan (TECH), jossa keskitytään teknologiakehitykseen ja lisensointiin. TECH perustettiin vuonna 2014 ja sen toiminnan perustana ovat patenttilisensointi sekä teknologian tutkimus ja kehitys, joissa sillä on alan parhaat valmiudet. Yksi osaston merkittävimmistä aikaansaannoksista on 360 asteen videokuvaa tallentava Nokia OZO -kokonaisuus, jonka kahdeksalla kameralla voidaan kuvata materiaalia muun muassa virtuaalilaseille.

Whitings-puntari

Olemme toistaneet johdonmukaisesti, että digitaalinen terveys on Nokialle strategisesti kiinnostava alue, ja ryhdymme nyt konkreettisiin toimenpiteisiin hyödyntääksemme mahdollisuuksia tällä suurella ja tärkeällä markkinalla”, sanoi Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri. ”Tämän kaupan myötä Nokia vahvistaa asemaansa esineiden internetin (IoT) alueella tavalla, joka hyödyntää Nokian luotetun tuotemerkin vahvuutta, tukee yhtiömme tavoitetta laajentaa verkottuneen maailman inhimillisiä mahdollisuuksia, ja tekee meistä keskeisen toimijan erittäin suurella markkinalla, jolla voimme vaikuttaa ihmisten elämiin merkityksellisellä tavalla”.

Kaupan toteutuessa Nokia maksaa vuonna 2008 perustetusta ranskalaisyhtiöstä 170 miljoonaa euroa. Suomessa Withings tunnetaan parhaiten todennäköisesti Activité-kellostaan, joka näyttää tavalliselta kellolta perinteisine viisareineen sekä minimallistisella olemuksellaan, jossa on käytetty ruostumatonta terästä (316L). Se kerää dataa käyttäjästään perinteisten älykellojen tavoin, joita omistaja voi seurata älypuhelimeen asennettavasta sovelluksesta. Tämän lisäksi Withings valmistaa esimerkiksi kuumemittareita ja vaakoja, joista jälkimmäinen tallentaa painon lisäksi älypuhelinsovellukseen painoindeksin (BMI), rasvaprosentin ja sykkeen. Lisäksi tarjolla on noin 190 euron hintainen herätyskello, joka simuloi auringonnousun ja herättää käyttäjänsä lempimusiiksilla integroitumalla suosittuun Spotify-palveluun. Parasta yhtiön tuotteissa on se, etteivät ne ole konsepteja, vaan löytyvät jo myynnistä valmistajan verkkokaupasta sekä osa niistä myös suomalaisilta jälleenmyyjiltä.

Withings Logo

Analyytikoiden mukaan digiterveys ja kaikki siihen liittyvä tulevat olemaan eniten kasvava terveydenhuollon segmentti vuosina 2015-2020 ja sen vuotuisen kasvun (CAGR) olevan 37 prosenttia.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Withings pääkonttori sijaitsee Ranskan Issy-les-Moulineauxissa. Yhtiöllä on noin 200 työntekijää, joista Ranskan lisäksi osa toimii Yhdysvalloissa sekä Hong Kongissa

Ihmisten elämäntyylin seurannan sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen mahdollistaminen on ollut intohimomme siitä asti kun perustimme Withingsin”, sanoi Withingsin toimitusjohtaja Cédric Hutchings. ”Olemme innostuneita Nokiaan yhdistymisestä tuodaksemme digitaalisen terveydenhuollon visiomme maailmanlaajuisesti yhä useampien ihmisten tietoisuuteen”.