Motorolan tuleva Moto X -lippulaiva tukee modulaarisia takakuoria

Motorolan seuraavasta, neljännen sukupolven Moto X -sarjan lippulaivapuhelimesta on tihkunut verkkoon lisää tietoa. Itse asiassa tulossa on kaksi puhelinta, joka ei kuitenkaan ole se uusimman tiedon mielenkiintoisin yksityiskohta, vaan modulaarisuus. Kyllä, uusiin Moto X -älypuhelimiin on mahdollista tuoda lisää toiminnallisuuksia samaan tapaan kuin 15. huhtikuuta Suomessa myyntiin saapuneeseen LG G5:een, joka esiteltiin maailmalle helmikuussa.

Viimeisimpien tietojen mukaan Motorolan molemmat mallit perustuvat 5,5 tuuman kosketusnäyttöön. Yllä olevassa kuvassa nähdään molemmat mallit, joista vasemmalla on full hd -näytöllä varustettu Vertex-koodinimellinen laite ja oikealla parivaljakon niin sanottu lippulaivaversio, jonka koodinimi on Vector Thin. Kyseinen malli on varustettu Quad HD -tasoisella ruudulla. Molempien näytöt perustuvat AMOLED-teknologiaan.

Vector Thin rakentuu Snapdragon 820 -järjestelmäpiirin ympärille, jonka kellotaajuus on kahdessa gigahertsissä. Sisäistä tallennustilaa on 32 gigatavua ja käyttömuistia kolme tai neljä gigatavua. Takaa löytyy 13 megapikselin kamera laser-tarkennuksella ja optisella kuvanvakaimella. Kuten koodinimikin kertoo, on laite erittäin ohut ja tietojen mukaan vain 5,2 millimetriä paksu. Akku on kapasiteetiltaan 2600 mAh:ta.

Hieman edullisempaan hintaluokkaan sijoittuva Moto X -sarjan toinen laite, Vertex, sisältää 2,4 gigahertsin Snapdragon 625 -sirun, 16GB:tä tallennustilaa ja kaksi gigatavua käyttömuistia tai 32GB:tä tallennustilaa ja kolme gigatavua RAM:ia. Kamerassa on megapikseleitä 16 ja sen apuna laser- ja phase detection -tarkennukset. Paksuudeltaan tuleva uutuus on seitsemän millimetrin luokkaa ja akku kapasiteetiltaan 3500 milliampeerituntia.

Modulaarisuus


Aikaisemmin verkkoon vuodettu kuva oli sen verran epäselvä, että siinä laitteen takana nähdyt ”pisteet” vaikuttivat kaiuttimet rei´iltä, mutta ne ovat itse asiassa kontaktipintoja, joiden avulla modulaariset takakuoret toimivat. Motorolan ratkaisu eroaa näin hyvin paljon LG:n näkemyksestä, jossa alaosa vedetään pois akun kanssa.

Huhun mukaan Motorolalla olisi tuloillaan ainakin kuusi moduulia, joita se kutsuu nimillä ”Amps”. Niistä yksinkertaisin on värillinen takakuori ja tulee molempien puhelimien mukana. Muut myydään erikseen ja niiden joukkoon kuuluvat muun muassa stereo-kaiuttimet, lisäakku, lisää pitoa kuvaamiseen tuova kameramoduuli salamalla ja optisella zoomilla, projektori ja hieman kestävyyttä lisäävä takakuori, jossa on paikka laajakuvalinssille.


Reilusti puhelimen takaosasta ylös nouseva kamera ja sen kehys tulevat olemaan samalla tasolla takaosan kanssa, kun laitteeseen on liitettynä lisäkuoria. Näin ainakin useimpien Amps-moduulien kanssa. Takakuoret kiinnittyvät puhelimeen magneettisesti, joka varmistaa huhun mukaan hyvän pidon sekä helpon vaihdettavuuden.

Alustavien tietojen perusteella Motorolan systeemi kuulostaa korealaisen LG:n ratkaisua järkevämmältä ja helppokäyttöisemmältä. Toki paljon riippuu moduulien hinnoista ja siitä, kuinka innokkaasti niitä lähtevät valmistamaan kolmannet osapuolet sekä onko tulossa myös muita puhelimia, joihin Vertex- ja Vector Thin -mallien takakuoret sopivat. Ratkaiseva tekijä ovat lopulta kuluttajat, kiinnostavatko moduulit ja ovatko käyttäjät valmiita maksamaan niistä mahdollisesti jo kalliin puhelimen lisäksi.

Saatavuus

Uusien Moto X -mallien saatavuudesta on vielä pientä ”kiistaa”. Puhelimien näytöllä oleva päivämäärä (24.8) voisi viitata loppukesästä tapahtuvaan julkistukseen. Toisaalta, Droid-life-sivuston mukaan puhelimet esitellään maailmalle Lenovo Tech World -tapahtumassa 9. heinäkuuta, joten ehkäpä ruudulla näkyvä päivämäärä viittaa siihen, jolloin laitteet nähdään markkinoilla.