Nokia tekee paluun matkapuhelinmarkkinoille

Nokia yhtiönä ja nimenä on itsessään kokenut viimeisten vuosien aikana suuria muutoksia matkapuhelinmarkkinoilla. Markkinoiden myllerryksessä aikanaan puhelinsegmenttiä suvereenisti hallinnut Nokia putosi kosketusnäyttölaitteiden vallatessa markkinat, vaikka se lyöttäytyi yhteen suuren ja mahtavan Microsoftin kanssa ja otti käyttöön Windows-käyttöjärjestelmän älypuhelimissaan. Lopulta tilanne näytti Nokian kannalta niin toivottomalta, että tappiollinen matkapuhelinliiketoiminta myytiin pääosin kokonaan Microsoftille, jonka käsissä tilanne on kärjistynyt edelleen ja alkuvuonna se myi ainoastaan 2,3 miljoonaa älypuhelinta, kun parhaimmillaan Windows-puhelimia on myyty yhden kvartaalin aikana 10,5 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 2014 päätökseen saatuun Nokian ja Microsoftin väliseen kauppaan kuului luonnollisesti ehtoja Nokia-brändin käytöstä mobiilituotteissa. Osana 5,44 miljardin euron kauppaa Microsoft sai oikeuden käyttää Nokia-nimeä peruspuhelimissa 10 vuotta, eli vuoteen 2024 asti. Lisäksi Nokia ei voisi tuoda markkinoille matkapuhelimia tai taulutietokoneita omalla nimellään ennen vuoden 2016 viimeistä neljännestä.

Nokian tavaramerkki palaa maailmanlaajuisille matkapuhelin- ja tablet-markkinoille


Kuluneella viikolla Nokia vahvisti pitkään huhuissa pyörineen tiedon, jonka mukaan se tekisi paluun mobiilimarkkinoille. Itse asiassa paluu tapahtui jo Slush 2014 -tapahtumassa, kun yhtiö esitteli Android-pohjaisen Nokia N1 -tabletin. Nokia-nimen käyttäminen onnistui lisensoinnin kautta, jossa yhtiö antoi oikeuden käyttää brändiään Foxconnille. Nokia suunnitteli tabletin, mutta Foxconn valmistaa sen ja huolehtii kaikesta muusta tuotteeseen liittyvästä. Näin Nokian pystyi kiertämään Microsoft-kauppaan liitetyn ehdon.

Nyt tehtävä paluu tapahtuu lisensoinnin kautta, jossa Nokian myöntää äskettäin perustetulle suomalaiselle HMD global Oy:lle (HMD) maailmanlaajuisen yksinoikeuden Nokian tavaramerkin käyttöön matkapuhelimien ja tablettien valmistukseen kymmeneksi vuodeksi. HMD saa käyttöönsä myös osan Nokian patenteista. Sopimuksen perusteella Nokia saa HMD:ltä sekä tavaramerkkeihin että essentiaalipatentteihin liittyviä rojaltimaksuja Nokian tavaramerkillä myytävistä matkapuhelimista ja tableteista. Näin ollen ”paluu” on Nokialle rahallisesti hyvin riskitön.

Tämä päivä merkitsee Nokian tavaramerkille jännittävää uutta vaihetta toimialalla, jolla nimi Nokia on edelleenkin ikoninen. Sen sijaan, että Nokia palaisi itse matkapuhelinten valmistukseen HMD aikoo valmistaa matkapuhelimia ja tabletteja, jotka hyödyntävät ja kasvattavat Nokian tavaramerkin arvoa maailmanlaajuisilla markkinoilla. Työskentelemällä HMD:n ja FIH:n kanssa voimme olla mukana yhdellä maailman suurimmista kuluttajaelektroniikkamarkkinoista ja samalla toteuttaa lisensointimalliamme”, kauppaa kommentoi Nokia Technologies -liiketoiminnan johtaja Ramzi Haidamus.

HMD on täysin itsenäinen yhtiö ja sen suunnitelmissa on tarjota laajaa valikoima Nokian nimellä varustettuja peruspuhelimia, älypuhelimia sekä taulutietokoneita. Niinpä yhtiö tulee hankkimaan Microsoftilta oikeuden käyttää Nokian brändiä peruspuhelimissa. Samalla HMD ostaa itselleen määrättyjä muotoiluun liittyviä piirteitä. Kaupasta on tehty jo ehdollinen sopimus ja kokonaisuudessaan se olisi tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2016 toisella vuosipuoliskolla. Kaikkien näiden sopimuksien myötä HMD on ainoa, jolla on oikeus käyttää Nokian tavaramerkkiä kaikissa mobiililaitteiksi luetuissa tuotteissa maailmanlaajuisilla markkinoilla. HMD aikoo sijoittaa yli 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria seuraavan kolmen vuoden aikana Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien maailmanlaajuiseen markkinointiin. Tämä tultaisiin rahoittamaan yhtiön sijoittajien ja hankitun peruspuhelinliiketoiminnan tuottojen avulla.

Samalla Microsoft luopuu kokonaan peruspuhelimien valmistuksesta. Peruspuhelinliiketoiminnan ostavat 350 miljoonalla dollarilla HMD Global Oy ja FIH Mobile Limited (FIH), joka on Foxconnin tytäryhtiö. Kauppaan kuuluu laitteiden valmistus, myynti sekä jakelu. HMD ja Nokia Technologies ovat allekirjoittaneet FIH:n kanssa yhteistyösopimuksen tukeakseen Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien maailmanlaajuisen liiketoiminnan kehittämiseksi. Tämän sopimuksen mukaan HMD:llä on täysi toiminnallinen määräysvalta Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien myynnistä, markkinoinnista ja jakelusta. HMD saa lisäksi hyödyntää FIH:n johtavaa matkapuhelinten valmistus- ja toimitusvalmiutta, teknistä osaamista sekä kasvavaa valikoimaa patentoituja mobiiliteknologioita ja komponentteja.

FIH:n Chairman Vincent Tong: ”Odotamme innolla läheistä ja pitkäaikaista yhteistyötä HMD globalin ja Nokian kanssa. Olemme vaikuttuneita HMD:n johtoryhmän kokemuksesta ja kyvykkyydestä ja olemme sitoutuneita tukemaan heitä valmistuksen, teknologian ja jakeluketjun alueilla sekä tarttumaan yhdessä markkinoiden tuleviin mahdollisuuksiin.

Siinä missä Nokian nimi on kokenut muutamassa vuodessa suuren ”inflaation” älypuhelimissa, on se edelleen peruspuhelimissa erittäin tunnettu ja suosituimpien laitteiden joukossa omassa kategoriassaan useissa maissa. HMD jatkaa näiden puhelinten markkinointia osana integroitua tuotetarjontaansa, johon tulee kuulumaan myös uusia älypuhelimia ja tabletteja. Älypuhelimissa ja taulutietokoneissa HMD tulee käyttämään Android-käyttöjärjestelmää.

HMD:tä tulee Microsoft-transaktion toteuduttua johtamaan CEO Arto Nummela, joka on työskennellyt aiemmin Nokiassa johtavassa asemassa, ja joka on tällä hetkellä head of Microsoft’s Mobile Devices business for Greater Asia, Middle East and Africa sekä head of Microsoft’s global Feature Phones business. Hallituksen puheenjohtajan roolin ottaa niin ikään Nokialla aikaisemmin työskennellyt Florian Seiche.

HMD:n nimitetty CEO Arto Nummela: ”Keskitymme luomaan yhdenmukaisen valikoiman Nokian tavaramerkillä varustettuja matkapuhelimia ja tabletteja, joiden tiedämme vastaavan kuluttajien tarpeisiin. Tavaramerkistä on tullut merkittävä tekijä matkapuhelinten erilaistumisessa, ja liiketoimintamallimme keskittyykin Nokian tavaramerkin ainutlaatuiseen vahvuuteen sekä laajaan kokemukseemme myynnin ja markkinoinnin saralla. Teemme töitä huippuluokkaisten yhteistyökumppanien kanssa valmistuksessa ja jakelussa toimittaaksemme kuluttajille nopeasti sitä, mitä he haluavat.

HMD ei vielä paljastanut, milloin ensimmäiset uudet tuotteet nähdään markkinoilla. Miten otat vastaan Nokian liikkeen? Uskotko markkinoilta löytyvän kiinnostusta Nokian nimellä varustettuihin puhelimiin ja tabletteihin.