Google esitteli Android Wear 2.0 -alustan älykelloille

Google on lanseerannut jokavuotisessa Google I/O -tapahtumassa uuden version älykelloille suunnatusta Android Wear -käyttöjärjestelmästään. Kyseessä on vasta erittäin varhainen ja lähinnä kehittäjille suunnattu Android Wear 2.0 Developer Preview -versio, joka toimii toistaiseksi ainoastaan LG Watch Urbane 2nd Edition– ja Huawei Watch -laitteilla. Se täytyy asentaa niin sanotusti manuaalisesti, jos uutta versiota mielii kokeilla ennakkoon. Lopullinen versio uudesta Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmästä on tarkoitus julkaista loka-joulukuussa 2016, joten aivan heti sitä ei älykelloissa tulla näkemään.

Android Wear on parivuotisen historiansa aikana saanut useita päivityksiä ja parannuksia, mutta tuleva Android Wear 2.0 on täysin omassa luokassaan ja sisältää kasan uusia ominaisuuksia ja muutoksia käyttöliittymään sekä tekee kellosta itsenäisemmän. Tähän päästään siihen, että sovellukset voivat toimia kellossa täysin itsenäisesti ja kello itsessään pystyy olemaan yhteydessä verkkoon WiFi:n tai matkapuhelinverkkoyhteyden kautta, joka vähentää ”riippuvuutta” älypuhelimeen.Uudistuksista hyötyvät myös iPhone-käyttäjät, sillä itsenäiset sovellukset voivat ”keskustella” suoraan verkon yli ja kiertää näin Applen rajalliset API-rajapinnat. Lisäksi kehittäjille on luotu yhtenäiset ohjeet sovellusten visuaalisen ilmeen suhteen tuomalla puhelimista tuttu Material Design -suunnittelufilosofia myös älykelloihin. Myös itse kellotauluja on kehitetty eteenpäin Apple Watch -kellosta tutuilla komplikaatioilla, joilla voidaan tuoda lisäinformaatiota kellotauluihin kolmansien osapuolien kellotaulut mukaan luettuna.Verkkoyhteyksillä varustetut kellot ovat uuden päivityksen myötä käytännössä täysin itsenäisiä ja toimivat, vaikka älypuhelin olisi suljettuna. Kellolla pystyy näin korvaamaan useita toimintoja, jotka tehtäisiin perinteisesti puhelimella. Kellolla pystyy soittamaan, käyttämään sovelluksia kokonaisuudessaan.

Uusi Android Wear 2.0 pyrkii selkeyttämään alustan käyttöliittymää. Kokonaisuus sisältää uusia widgettejä helpottamaan sovellusten kanssa toimimista sekä uusitun navigointipaneelin, joka saadaan esille vetäisemällä näyttöä ylhäältä alas. Se tuo esille uuden sovellusnäkymän, jonka kautta käyttäjä voi navigoida eri sovellusten välillä. Lisäksi tarjolla ovat jo aikaisemmin mainitut komplikaatiot, joilla on mahdollista muokata kelloruutuja erilaisilla tiedoilla. Yleisesti käyttöliittymässä on otettu paremmin huomioon pyöreät kellotaulut, jonka myötä Android Wear sulautuu paremmin kaikenlaisiin laitteisiin.

Käyttöjärjestelmän ilmoitussysteemi on kokenut muutoksia, kuten saapuneiden ilmoituksien laajentamisen sekä uusia tapoja vastata viesteihin. Mukana on uusi Smart Reply -systeemi, joka tarjoaa mahdollisuuden vastata saapuneisiin ilmoituksiin muun muassa sanelemalla, emojilla, valmiilla vastauksilla sekä kirjoittamalla piirtämällä näyttöön tai uudella qwerty-näppäimistöllä. Mukana on myös niin sanottuja älykkäitä vastauksia, jotka luodaan automaattisesti saapuneen ilmoituksen sisällön perusteella. Toisin sanoen Google skannaa viestin ja pyrkii tarjoamaan siihen oikeita ja valmiita vastauksia. Ilmoitukset toimivat jatkossa myös aikaisempaa paremmin puhelimen ja kellon välillä niin, ettei päällekkäisyyksiä pitäisi syntyä. Material Design näkyy ilmoituksissa muun muassa niin, että aikaisemman mustan tekstin ja valkoisen taustan sijaan nyt ilmoitukset esitetään tummalla taustalla valkoisen tekstin kera. Ohjeistuksessaan Google kehottaa jopa käyttämään tummempia värejä, sillä ne vievät vähemmän virtaa OLED-näyttöisillä laitteilla, eivätkä häiritse ympäristöä yhtä paljon kuin kirkkaalla värillä esitetyt ilmoitukset.

Älykellojen keskeisimpiin ominaisuuksiin kuuluvat urheilu- ja hyvinvointiominaisuudet ovat kehittyneet Android Wear 2.0:ssa. Jatkossa sovellukset voivat vaihtaa tietoja keskenään Google Fit -sovellusrajapintaa käyttämällä. Toisin sanoen käyttäjä voi seurata esimerkiksi yhdellä ohjelmalla urheilulenkin reitin, kun toinen sovellus laskee matkan pituuden näiden tietojen perusteella. Uutena toimintona käyttäjä pystyy myös suoratoistamaan musiikkia puhelimestaan kelloon (vaatii käytännössä 3G-/4G-yhteydellä varustetun kellon). Kokonaisuutta täydentää automaattinen fitness-seuranta, joten ainakin teoriassa kellon pitäisi tunnistaa automaattisesti, kun käyttäjä lähtee lenkille, pyöräilemään, salille ja niin edelleen.

Android Wear 2.0 tuo luonnollisesti tuen myös tulevalle puhelimille ja taulutietokoneille suunnatulle Android N -alustalle ja sen tarjoamille ominaisuuksille, kuten Data Saver -toiminnolle. Se mahdollistaa taustalla tapahtuvan datakäytön vähentämisen.

Kaikkien uudistuksien myötä monet ovat varmastikin ”huolissaan” kellojensa akkukestosta. Googlen mukaan tästä ei kannata murehtia, sillä Android Wear 2.0 on optimoitu virrankäytön suhteen ja hyödyntää Android-alustan ominaisuuksia, kuten Dozea, joka vähentää virrankulutusta valmiustilassa.

Alla muutama video Google I/O 2016 -tapahtumasta, jossa Google kertoo tarkemmin ja laajemmin muutamista Android Wear 2.0:n uusista ominaisuuksista: