Allo ja Duo: Googlen uudet viestintäsovellukset

Google jatkaa omien sovelluksien esittelemistä mobiililaitteille. Tämänvuotisessa Google I/O -tapahtumassa ohjelmistojätti on esitellyt kaksi uutta viestintään liittyvää ohjelmaa, jotka ovat Facebook Messengerin ja WhatsAppin kaltainen Allo ja Applen FaceTimeä muistuttava Duo. Molemmat sovelluksista ovat tulossa kesän aikana Androidin lisäksi myös iOS-pohjaisille laitteille.

Yhdellä sanalla kuvailtuna Allo on pikaviestinsovellus. Kovasti kilpaillulla viestintäsovellusten segmentillä se pyrkii erottautumaan kilpailijoistaan niin kutsutuilla älykkäillä ominaisuuksilla, jotka helpottavat ja nopeuttavat viestittelyä ystävien kanssa. Sovellus perustuu käyttäjän puhelinnumeroon, joten kontaktilistasta löytyy suoraan kaikki sovelluksen asentaneet kaverit ja tuttavat.

Mitä nämä älykkäät ominaisuudet sitten käytännössä ovat? Yksi parhaimmista esimerkeistä on varmasti valmiiksi luodut vastaukset. Kyseessä on Smart Reply -ominaisuus, joka pyrkii ehdottamaan valmiita vastauksia vastapuolen viestin sisältöön perustuen. Ajan myötä Allo oppii käyttäjän tyylin ja osaa näin alun jälkeen ehdottaa entistäkin tarkempia vastauksia, ilman että käyttäjä itse kirjoittaa merkkiäkään. Sovellus oppii esimerkiksi vastaako käyttäjä yleensä hauskoihin viesteihin ”haha” vai ”lol” ja ehdottaa näin valmiina vastauksena sitä vaihtoehtoa, jota kyseinen käyttäjä pääsääntöisesti viestittelyssään käyttää.

Google on integroinut Alloon myös Google assistant -ominaisuuden, joka tuo ohjelmistojätin muut palvelut suoraan pikaviestimeen. Käytännössä Google tarjoaa hakutuloksia keskusteluun perustuen. Jos ystävykset puhuvat esimerkiksi pizzan tilaamisesta, osaa Allo ehdottaa lähintä paikkaa, josta tilata sellainen. Sovellus osaa hakea tietoa muun muassa Googlen hausta, kartoista, YouTubesta sekä sisältää integroituna Google Kääntäjän. Käyttäjä voi jopa ”jutella” Allon kanssa kahdestaan ja kysellä tietoja muun muassa päivän tulevista tapahtumista, pyytää lisää infromaatiota varatusta hotellista ja kysäistä onko lentokone aikataulussa.

Omasta yksityisyydestään huolestuneille käyttäjille tarjolla on Chrome-selaimesta tuttu Incognito-tila. Tässä tilassa keskustelut salataan, jonka lisäksi keskusteluilmoituksia ei tuoda yhtä näkyvästi esille kuin perinteisesti.


Googlen toinen uusi sovellus on jo alussa mainittu Duo, joka keskittyy siis täysin videopuheluihin. Se on toteutettu toimimaan Allon tavoin käyttäjän puhelinnumeron perusteella, joka auttaa löytämään yhteystiedoista heti käyttäjät, joilta Duo löytyy. Kyseessä on yksinkertaiseksi rakennettu kokonaisuus, joka toimii hyvin niin hitailla kuin nopeillakin yhteyksillä, sillä sovellus osaa saumattomasti säätää laadun datayhteyden mukaan.

Parhaimmillaan puhelut ovat 720p-laatuisia hyvällä äänellä varustettuna. Lisäksi sovellus osaa vaihtaa automaattisesti mobiili- ja dataverkon välillä, joka tekee videopuheluista entistäkin saumattomampia.

Hauskana ominaisuutena Duo sisältää Knock Knock -toiminnon. Siinä käyttäjä näkee soittajasta videokuvaa jo ennen puheluun vastaamista. Kun käyttäjä vastaa puheluun, siirtyy Duo esikatselusta videopuheluun ilman katkoksia.

Google Official Blog, Saying to Allo and Duo: new apps for smart messaging and video calling