Uusi Jolla C -älypuhelin julki – rajoitettu erä myytiin heti loppuun, lisää mahdollisesti tulossa

Kotimainen mobiilialan yritys, Jolla, on esitellyt markkinoille järjestyksessään toisen omaa käsialaa olevan puhelimensa. Uutuus kantaa nimeä Jolla C ja se on tarkoitettu lähinnä kehittäjille ja niin sanotuille hardcore-faneille. Samalla suomalaisyhtiö esitteli uuden Jolla-yhteisöille suunnatun Sailfish Community Device Programin, johon liittyminen maksaa 169 euroa ja siihen sisältyy uusi Jolla C -älypuhelin.

Sailfish Community Device Program on tarkoitettu kaikille niille, jotka haluavat olla eturivissä seuraamassa Sailfish OS -käyttöjärjestelmän kehitystä ja tehdä tulevaisuudesta entistäkin avoimemman. Uuden puhelimen lisäksi kehittäjäohjelmaan liittyvät käyttäjät saavat kutsuja verkon välityksellä pidettäviin tilaisuuksiin ja mahdollisuuden päästä osaksi erilaisia tapahtumia. Jäsenyys ohjelmaan on voimassa ensi vuoden toukokuun loppuun asti ja se on todellakin avoinna kehittäjien lisäksi myös aktiivisille faneille. Esimerkiksi ensimmäiset 50-100 mukaan liittyvää saavat kutsun Community Day -tapahtumaan, joka järjestetään Helsingissä 17. kesäkuuta. Kokonaisuuden päämääränä on aktivoida Jollan ja Sailfish OS -alustan ympärillä olevaa yhteisöä ja viedä näin käyttöjärjestelmän lisensointiliiketoimintaa eteenpäin sen laajentuessa.


Ikävä uutinen uuden Jolla C -puhelimen ja siihen olennaisesti liittyvän Sailfish Community Device Program -ohjelman kannalta on se, että uutuuspuhelinta on saatavilla ainoastaan rajoitettu 1000 kappaleen erä. Kuten arvata saattaa, on näin pieni määrä puhelimia myyty jo loppuun, vaikka kiinnostusta varmastikin löytyisi enemmänkin. Kokonaan haaveita Jolla C:n omistamisesta ei kannata haudata, sillä Digitodayn saaman lausunnon mukaan yhtiössä tarkastellaan mahdollisuutta toisen tuotantoerän julkistamiseen. Nyt julkistetun erän toimitukset asiakkaille on tarkoitus pyöräyttää käyntiin heinäkuussa.

Mitä 169 euron Jolla C sitten tarjoaa omistajiIleen? Kehittäjille suunnattuna laitteena käyttäjät saavat luonnollisesti viimeisimmät ja ”puhtaat” Sailfish OS -päivitykset. Valitut käyttäjät pääsevät lisäksi kokeilemaan beta-versioihin ja pääsevät näin antamaan oman näkemyksenä uudistuksista ja raportoimaan bugeista ennen virallista julkistusta.

Teknisellä puolella Jolla C rakentuu alkuperäistä Jolla-puhelinta puoli tuumaa suurempaan viiden tuuman kosketusnäyttöön (293 PPI, IPS), jonka tarkkuus on nostettu 960 x 540 pikselistä 1280 x 720 pikseliin. Jolla-puhelimen tuplaytimellinen Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri on vaihtunut neljä 1,3 gigahertsin suoritinydintä sisältävään Snapdragon 212 -siruun ja käyttömuistin määrä tuplaantunut kahteen gigatavuun. Uutuuden takana on kahdeksan megapikselin LED-salamalla varustettu kamera ja etupaneelissa kahden megapikselin kamera. Jolla C tukee myös 4G LTE-, WiFi-, Bluetooth-, GPS- ja GLONASS-yhteyksiä. Laitteessa on käyttäjän vaihdettavissa oleva 2500mAh:n akku ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa, microSD-korttipaikka sekä kaksi SIM-korttipaikkaa. Kooltaan Jolla C on 142 x 72 x 9,6 millimetriä ja se painaa 150 grammaa. Muotoilullisesti Jolla C edustaa Jollalle tyypillistä selkeää ja yksinkertaista tyyliä ja on tässä suhteessa hyvin uskollinen alkuperäiselle Jolla-puhelimelle.